Σαν σήμερα / Κυκλοφορεί επίσημα το πρώτο iPhone!

Περίληψη: Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το πρώτο iPhone; Η απάντηση δόθηκε σαν σήμερα το 2007… και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Τον Ιανουάριο του 2007 ο Steve Jobs παρουσιάζει το πρώτο iPhone, έπειτα από φημολογία μηνών. Ο ενθουσιασμός στο κοινό είναι τεράστιος, καθώς για πρώτη φορά σε μια κινητή συσκευή βλέπουμε τεχνολογίες όπως η capacitive multi touch οθόνη. Το hype γύρω από τη συσκευή είναι τεράστιο αλλά το αν αυτό θα μεταφραστεί σε πωλήσεις, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Η απάντηση έρχεται μερικούς μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2007, όταν οι καταναλωτές θα είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν τη νέα συσκευή για πρώτη φορά.

13 χρόνια αργότερα, το αποτέλεσα είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Το βράδυ πριν την κυκλοφορία της συσκευής τα καταστήματα της Apple γεμίζουν με ουρές πελατών, που περιμένουν ανυπόμονα το άνοιγμα της επόμενης μέρας. Η εξάμηνη αναμονή -από την ανακοίνωση μέχρι την κυκλοφορία- δεν έχει καταφέρει να μετριάσει τις εντυπώσεις και το iPhone φαινόταν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας πως θα είναι επιτυχία. Η Apple είχε εφεύρει ξανά το smartphone και ο κόσμος του mobile δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Το πρώτο iPhone είχε πολλές ελλείψεις, την ώρα που άλλες συσκευές της αγοράς είχαν κάποια καλύτερα features. Το smartphone της Apple συνδεόταν μόνο σε 2G δίκτυα, δεν κατέγραφε βίντεο και ήταν αρκετά ακριβό, ενώ δε διέθετε ακόμα το App Store. Τίποτα από αυτά δεν είχε σημασία όμως. Το πρώτο iPhone έφερνε στα χέρια των καταναλωτών μια πραγματικά επαναστατική εμπειρία χρήσης. Η τεράστια (για την εποχή) οθόνη των 3,5ʺ δεν έμοιαζε με καμία άλλη, καθώς αποτελούταν από επιφάνεια με γυαλί και λειτουργούσε άψογα με το δάκτυλο.

Αυτό ήταν, από εδώ και πέρα όλα τα smartphone θα ακολουθούσαν τον δρόμο που χάραξε το iPhone. Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των smartphone μοιάζει ακόμα στο πρώτο κινητό της Apple.

Μπορεί τα τελευταία iPhone να έγιναν μεγαλύτερα ή ο ανταγωνισμός να φτάνει (ή και να ξεπερνάει) την Apple στα σημεία κατά καιρούς αλλά η καινοτομία του πρώτου iPhone σίγουρα θα μείνει ανεξίτηλη!