Summer smartphones: Τα πιο ανθεκτικά σε σκόνη και νερό!

Περίληψη: Αν είσαι κι εσύ... απρόσεκτος με το smartphone σου, πάμε να μάθουμε τι σημαίνει ο δείκτης IP και να διαλέξουμε τα πιο ανθεκτικά για φέτος το καλοκαίρι!

Τα αρχικά IP σημαίνουν «Ingress Protection», δηλαδή προστασία εσοχών. Με άλλα λόγια η βαθμολογία IP μετρά το κατά πόσο η θύρα φόρτισης ή το ακουστικό ενός smartphone είναι προστατευμένα από την είσοδο σκόνης και νερού. Η μέγιστη βαθμολογία για προστασία από σκόνη είναι το 6 ενώ η ανθεκτικότητα σε νερό μπορεί να βαθμολογηθεί ως και με 8 βαθμούς. Έτσι η συνολική μέγιστη δυνατή πιστοποίηση για κάθε συσκευή είναι το IP68.

Τι σημαίνουν πρακτικά οι διαφορετικές IP βαθμολογίες; Το IP6X σημαίνει ότι το smartphone είναι πλήρως απρόσβλητο από σκόνη. Το IPX8 σημαίνει ότι το smartphone μπορεί να φτάσει σε βάθος τουλάχιστον 1 μέτρου χωρίς να υποστεί βλάβη! Αν είσαι κι εσύ… απρόσεκτος με τις συσκευές σου, τώρα ξέρεις τι σημαίνει ο δείκτης IP σχετικά με την προστασία τους και πάμε να διαλέξουμε τις πιο ανθεκτικές για φέτος το καλοκαίρι!

iPhone 11 Pro και 11 Pro Max

Η συσκευή με την καλύτερη προστασία σήμερα είναι η ναυαρχίδα της Apple. Τα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max έρχονται με πιστοποίηση IP68, όπως και αρκετές άλλες συσκευές. Η διαφορά τους με άλλα μοντέλα με IP68, όμως, είναι ότι η Apple έχει δοκιμάσει τις συσκευές της σε βάθος 4 μέτρων. Για τη λήψη της πιστοποίηση IP68 το βάθος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο αλλά η Apple έχει υποβάλει τις ναυαρχίδες της σε ακόμα πιο... απαιτητικές δοκιμές.

iPhone 11 και iPhone SE

Η υπόλοιπη γκάμα νέων συσκευών της Apple έχει και αυτή πιστοποίηση για αδιαβροχοποίηση, απλά όχι στα 4 μέτρα βάθος. Το iPhone 11 έχει δοκιμαστεί στα 2 μέτρα και έχει λάβει και αυτό πιστοποίηση IP68. Το νεότερο iPhone SE 2nd Gen έχει δείκτη προστασίας IP67 άρα αντέχει σε βάθος μέχρι 1 μέτρο για 30 λεπτά.

Samsung Galaxy S20 / S20+ / S20 Ultra

Η Samsung είναι από τις πρώτες εταιρίες που υιοθέτησε την αδιαβροχοποίηση στα smartphone της, οπότε είναι απολύτως λογικό και οι κορυφαίες της συσκευές να έρχονται με πιστοποίηση IP. Τα Samsung Galaxy S20, Galaxy S0+ και Galaxy S20 Ultra διαθέτουν όλα δείκτη προστασίας IP68, που σημαίνει ότι μπορούν να βυθιστούν σε βάθος τουλάχιστον 1 μέτρο χωρίς να υποστούν βλάβη. 

Samsung Galaxy Note 10

Αν είσαι fan του S Pen μπορείς να επιλέξεις με την ίδια ευκολία και το Samsung Galaxy Note 10, το οποίο διαθέτει την ίδια ακριβώς προστασία. Αδιαβροχοποίηση έχει και το ίδιο το S Pen, καθώς φέρει κι αυτό IP68 πιστοποίηση. Οπότε δεν έχεις να φοβάσαι για τίποτα, αν το Note 10 σου πέσει στην πισίνα!

Huawei P40 Pro

Εξίσου ανθεκτικό είναι και το Huawei P40 Pro. Η φετινή ναυαρχίδα της Huawei έχει πιστοποίηση IP68, με την εταιρία να καθορίζει πως η συσκευή δοκιμάστηκε σε βάθος 1,5 μέτρων για 30 λεπτά και άντεξε χωρίς πρόβλημα.

Μαζί με κορυφαία αδιαβροχοποίηση, οι παραπάνω συσκευές θα σου δώσουν και κορυφαία κάμερα, για να φωτογραφίζεις ασταμάτητα αυτό το καλοκαίρι, ακόμα και δίπλα στο νερό!

Αν θες να κατανοήσεις καλύτερα τη βαθμονόμηση του δείκτη IP, μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό, που έχουμε ετοιμάσει σχετικά με την πιστοποίηση IP.