Τι είναι το Clubhouse, η εφαρμογή για την οποία μιλούν όλοι;

Περίληψη: Το πιο hot κοινωνικό δίκτυο ακούει στο όνομα Clubhouse. Τι ακριβώς προσφέρει και πώς μπορείς να το εγκαταστήσεις και να εγγραφείς; Όλες οι απορίες σου λύνονται παρακάτω!

Πρόσφατα οι Elon Musk και Mark Zuckerberg έγιναν μέλη του Clubhouse και η περιέργεια για την εφαρμογή αυτή αυξήθηκε κατακόρυφα. Μια και η πρόσβαση στο Clubhouse δεν είναι ακόμα καθόλου εύκολη, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα θες να ξέρεις για το νέο app χωρίς να χρειαστεί να το κατεβάσεις.

Τι είναι το Clubhouse;


Το Clubhouse είναι κάτι μεταξύ κοινωνικού δικτύου, εφαρμογής για podcasts και τηλεδιάσκεψης. Μέσω αυτού ένας host ξεκινά μια συζήτηση, την οποία μπορείς είτε να ακούσεις είτε να συμμετάσχεις ενεργά. Δεν υπάρχουν posts, φωτογραφίες ή βίντεο — η πλατφόρμα περιστρέφεται γύρω από τη φωνή και τη ζωντανή αναμετάδοση. Το μόνο χαρακτηριστικό προσωποποίησης είναι η profile picture του κάθε λογαριασμού. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και προς το παρόν προσφέρεται δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος του Clubhouse;


Σε αυτή τη φάση η εφαρμογή είναι ακόμα σε beta (δοκιμαστική περίοδο), άρα η πρόσβαση δεν είναι ανοιχτή σε όλους. Το app είναι διαθέσιμο μόνο σε iPhone και, για να μπορέσεις να εγγραφείς, χρειάζεσαι πρόσκληση από κάποιον που είναι ήδη μέλος. Αν δεν γνωρίζεις κάποιο μέλος που μπορεί να σου στείλει invite, τότε μπορείς απλά να κατεβάσεις το app από το App Store και να μπεις σε λίστα αναμονής.

Πώς λειτουργεί;


Μόλις εγγραφείς μπορείς να φορτώσεις δεδομένα από το Twitter προφίλ σου ή να φτιάξεις ένα εντελώς νέο προφίλ. Επόμενο βήμα είναι να ακολουθήσεις ανθρώπους η “clubs”. Τα clubs αυτά είναι χωρισμένα σε διάφορα θέματα, που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Φυσικά μπορείς να ξεκινήσεις ανά πάσα στιγμή και το δικό σου audio chat ενώ με τη δημιουργία του λογαριασμού σου έχεις στη διάθεσή σου 5 προσκλήσεις νέων μελών.

Τα διάφορα audio-only chat rooms αποτελούνται από moderators, ομιλητές και ακροατές. Τον έλεγχο των ομιλητών έχουν οι moderators και οι ακροατές μπορούν να ζητήσουν τον λόγο σηκώνοντας εικονικά το χέρι τους. Τα πάντα συμβαίνουν live στο Clubhouse. Μπορείς να παρακολουθήσεις το κάθε room μόνο όσο είσαι μέσα σε αυτό. Το Clubhouse δεν αποθηκεύει τις ομιλίες ούτε σου δίνει τη δυνατότητα να ξανακούσεις rooms, που είχες παρακολουθήσει ζωντανά.

Γιατί τόσο hype;


Η πρόσφατη εκτόξευση της δημοτικότητας του Clubhouse είναι ένας συνδυασμός της αποκλειστικότητας που δημιουργεί το invite-only σύστημα εγγραφής και της δημοσιότητας που έδωσαν στην πλατφόρμα οι εγγραφές διάσημων προσώπων. Η εμφάνιση του Elon Musk στην πλατφόρμα, στις 31 Ιανουαρίου, όπου συζήτησε θέματα, όπως την προσπάθεια της SpaceX να φτάσει στον Άρη, τα κρυπτονομίσματα, τη μετοχή της GameStop κ.α. έφτασε αμέσως το όριο των 5.000 συμμετεχόντων ενώ το προφίλ του μετρά ήδη 200.000 ακολούθους. Λίγες μέρες αργότερα και ο δημιουργός του Facebook Mark Zuckerberg έκανε live στο Clubhouse, μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον για αυτό.

Ήδη ετοιμάζονται ανταγωνιστές!


Το μονοπώλιο που έχει -ή μάλλον δημιούργησε- το Clubhouse στα audio-only ζωντανά chats δεν θα διαρκέσει για πάντα. Μπορεί ο Mark Zuckerberg να έγινε μέλος της νέας πλατφόρμας αλλά το Facebook εργάζεται ήδη σε ένα αντίστοιχο feature σύμφωνα με πληροφορίες. Το Twitter είναι ακόμα πιο κοντά στο να ανταγωνιστεί το Clubhouse, καθώς ήδη έχει βάλει σε δοκιμή μια παρόμοια λειτουργία. Αυτή λέγεται Spaces και προσφέρει live συζητήσεις όπως και το Clubhouse. Μάλιστα τα Twitter Spaces ξεκίνησαν να δοκιμάζονται από τον Δεκέμβριο, δηλαδή περισσότερο από ένα μήνα πριν το πρόσφατο hype γύρω από το Clubhouse.

Ελπίζουμε πως με το παραπάνω άρθρο απαντήσαμε σε όλα σου τα ερωτήματα γύρω από το Clubhouse. Για περισσότερα social media news & tips μείνε συντονισμένος στο Public Blog!