Snapdragon 768G: ανεβάζει επιδόσεις σε premium mid-range κατηγορία!

Περίληψη: Η Qualcomm παρουσίασε τον επεξεργαστή Snapdragon 768G με 15% αυξημένες επιδόσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά!

Το 5G δεν είναι πλέον αποκλειστικό προνόμιο των flagship smartphone, χάρη στην Qualcomm, που έχει φέρει την επόμενη γενιά δικτύων σε ακόμα περισσότερες συσκευές μέσα από το Snapdragon 765 SoC της. Μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου chipset, όμως, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση, καθώς η Qualcomm ανακοίνωσε τον Snapdragon 768G, μια ισχυρότερη έκδοσης του προηγούμενου chip.

Ο νέος Snapdragon 768G βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική με τον 765G αλλά έρχεται με πολλές βελτιώσεις στον τομέα των επιδόσεων. Αυτό σημαίνει πως το νέο SoC αποτελείται από τους ίδιους Kryo 475 πυρήνες για τον επεξεργαστή, την Adreno 620 GPU και το X52 5G modem. Επίσης η κατασκευή παραμένει στα 7nm. Θεωρητικά ένας κατασκευαστής θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 765G με τον 768G στο ίδιο ακριβώς smartphone, μιας και η διάταξη του chip και το software είναι ακριβώς τα ίδια μεταξύ των δύο εκδόσεων. Πρακτικά, μάλλον θα υπάρξουν νέα design που να χρησιμοποιούν τον Snapdragon 768G και όχι η αναβάθμιση υπαρχόντων μοντέλων.

Οι λόγοι για να χρησιμοποιήσει ένας κατασκευαστής smartphone το νέο SoC είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν κυρίως με τις επιδόσεις. Ο Snapdragon 768G μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα μέχρι και τα 2,8GHz (2,4GHz στον Snapdragon 756G), ενώ η Adreno 620 GPU είναι κατά 15% ταχύτερη. Επιπλέον ο Snapdragon 768G υποστηρίζει update σε driver για τη GPU, όπως συμβαίνει και με τον Snapdragon 865. Η τελευταία αναβάθμιση αφορά τη συνδεσιμότητα, με το νέο chipset να υποστηρίζει το πρότυπο Bluetooth 5.2.

Η κυκλοφορία του Qualcomm Snapdragon 768G θα είναι άμεση. Ήδη η Xiaomi ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μια νέα συσκευή, που να χρησιμοποιεί το καινούργιο SoC, και άλλοι OEMs θα ακολουθήσουν σύντομα!