Κουζινομηχανή VS μίξερ: Ποιο σου ταιριάζει και γιατί;

Περίληψη: Αν θες να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και να ανέβεις επίπεδο στο μαγείρεμα υπάρχουν πολλές ακόμα συσκευές που θα σου ανοίξουν νέους μαγειρικούς ορίζοντες.

Κάθε κουζίνα έχει τα βασικά της: τηγάνια, κατσαρόλες, κουτάλες και άλλα παρόμοια μαγειρικά εργαλεία. Αν θες να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και να ανέβεις επίπεδο στο μαγείρεμα υπάρχουν πολλές ακόμα συσκευές που θα σου ανοίξουν νέους μαγειρικούς ορίζοντες. Μία από αυτές είναι και το μίξερ, το οποίο θα το βρεις σε διάφορους τύπους, όπως το απλό μίξερ χειρός ή η κουζινομηχανή. Οι δύο συσκευές δεν κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, οπότε, ίσως χρειαστεί να διαλέξεις μία από τις δύο. Ποια διαλέγεις λοιπόν και πως; Για αυτό είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις την συσκευή που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες σου.

Το μίξερ χειρός έρχεται συνήθως με λίγα αποσπώμενα εξαρτήματα για ανάμειξη υλικών. Σε σχέση με το χτύπημα στο χέρι είναι σίγουρα πολύ πιο βολικό. Το χτύπημα και η ανάμειξη με μια κουζινομηχανή όμως πάνε σε άλλο επίπεδο την προετοιμασία φαγητού. Με μία κουζινομηχανή μπορείς να χτυπήσεις τα υλικά σου για περισσότερη ώρα χωρίς να κουράζεσαι. Ρύθμισε τη δύναμη της μηχανής εκεί που πρέπει και άσε την να δουλεύει. Αυτό σου εξοικονομεί χρόνο στην κουζίνα, καθώς, όσο η μηχανή χτυπάει, εσύ μπορείς να προχωρήσεις σε κάποια άλλη παρασκευή ή να καθαρίσεις τις επιφάνειες που δουλεύεις.

Ένα πλεονέκτημα του μίξερ χειρός έναντι μίας κουζινομηχανής είναι πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μπολ ή δοχείο, ενώ η κουζινομηχανή σε περιορίζει στο δικό της. Με το μπολ της κουζινομηχανής να είναι συνήθως πολύ μεγάλο, όμως, σπάνια θα σου προκαλέσει πρόβλημα το γεγονός αυτό.

Το δεύτερο προτέρημα του μίξερ χειρός είναι το μέγεθός του. Όταν χρειαστεί να το μαζέψεις και να το αποθηκεύσεις καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από την κουζινομηχανή. Όταν όμως μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερες παρασκευές με μία κουζινομηχανή χωρίς μάλιστα να κουραστείς ιδιαίτερα, η «θυσία» αποθηκευτικού χώρου αξίζει τον κόπο. Η ευκολία που θα χάσεις από την αποθήκευση της κουζινομηχανής αντισταθμίζεται από την άνεση που σου δίνει όταν έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσεις.

Οπότε πως επιλέγεις μεταξύ των δύο συσκευών; Στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα ένα μίξερ χειρός, ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιείς συχνά. Αν όμως θέλεις να ανεβείς επίπεδο, όπως είπαμε και στην αρχή, η κουζινομηχανή είναι μονόδρομος. Και μόνο ο χρόνος που θα γλιτώσεις αξίζει την μετάβαση σε κουζινομηχανή. Σκέψου τώρα και τις αυξημένες δυνατότητες που σου προσφέρει, με τα  περισσότερα εξαρτήματα, και θα δεις πως με μία κουζινομηχανή αποτελεί μεγάλη αναβάθμιση για την κουζίνα σου.