Περίληψη: Το βραβείο Turing για το 2018, συχνά αποκαλούμενο και «Νόμπελ της Πληροφορικής» θα μοιραστούν 3...
28 Μαρτίου , 2019 • 1 MIN READ
28 Μαρτίου , 2019 • 1 MIN READ
Περίληψη: Το βραβείο Turing για το 2018, συχνά αποκαλούμενο και «Νόμπελ της Πληροφορικής» θα μοιραστούν 3...
Το βραβείο Turing για το 2018, συχνά αποκαλούμενο και «Νόμπελ της Πληροφορικής» θα μοιραστούν 3 από τους πρωτοπόρους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα. Οι τρείς νικητές, Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton, Yann LeCun, θα παραλάβουν το βραβείο τους στις 15 Ιουνίου στο Σαν Φρανσίσκο, και μαζί με αυτό θα μοιραστούν επίσης και το ποσό του ενός εκατομμύριου δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο.
Η τεχνικές που οι τρεις τους ανέπτυξαν κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000 έθεσαν τα θεμέλια για την πλειοψηφία των εφαρμογών AI στις μέρες μας. Με τη βοήθεια των νευρωνικών δικτύων αλλά και της βαθιάς μάθησης, οι αλγόριθμοι των νικητών του φετινού βραβείου Turing, προσέφεραν αλματώδη εξέλιξη στην ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης.
Μπορεί να μην το έχεις καταλάβει αλλά είναι πολύ πιθανό και εσύ να χρησιμοποιείς τεχνολογίες που έχουν προέρθει από το έργο των Bengio, Hinton και LeCun. Όπως για παράδειγμα η λειτουργία face unlock πολλών smartphone ή η αναγνώριση φωνής των ψηφιακών βοηθών.
Δουλεύοντας πολλές φορές μαζί αλλά και ανεξάρτητα, οι τρεις οδηγοί της επανάστασης της βαθιάς μάθησης κατάφεραν να καθιερώσουν την βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα ως τις βασικές μεθόδους με τις οποίες λειτουργεί μία σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη.
Αντί για μία κλασική προσέγγιση, όπου ένα πρόγραμμα εκτελεί οδηγίες βήμα-βήμα, οι τρεις ερευνητές επινόησαν την προσέγγιση της βαθιάς γνώσης όπου ένας αλγόριθμος δεν δέχεται συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά μόνο έναν στόχο. Μέσα από πολλές επαναλήψεις ένας αλγόριθμος γίνεται ολοένα και καλύτερος στο να αναγνωρίζει ότι του έχει ζητηθεί, και να βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του.
Γι’ αυτό και η τεχνητή νοημοσύνη με βάση τα νευρωνικά δίκτυα και την βαθιά μάθηση είναι οι τεχνική που κρύβεται πίσω από επαναστάσεις όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, την αναγνώριση φωνής και πολλές άλλες καινοτομίες.
Δεν είναι τυχαίο πως και οι τρεις ερευνητές βρίσκονται σε κορυφαίες εταιρίες του χώρου, όπως η Google και το Facebook, και ηγούνται σε τομείς τεχνικής νοημοσύνης.