Summer stories: Τα βιβλία του καλοκαιριού μας είναι εδώ

Περίληψη: Το καλοκαίρι είναι εποχή για «τεμπέλικα» σαββατοκύριακα, εξορμήσεις στην παραλία αλλά και λίγο διάβασμα παραπάνω...

Το καλοκαίρι είναι εποχή για «τεμπέλικα» σαββατοκύριακα, εξορμήσεις στην παραλία αλλά και λίγο διάβασμα παραπάνω από τα συνηθισμένα, άρα μια καλή ευκαιρία να... σβήσεις μερικά βιβλία από την «to read» λίστα σου, που συνήθως μεγαλώνει παρά μικραίνει μέσα στη χρονιά. Αν δεν έχεις ήδη αποφασίσει με ποιο βιβλίο θα ταξιδέψεις αυτή την εποχή, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε! 

Τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά φέτος συγκεντρώνουν, όπως είναι φυσικό, το πιο έντονο ενδιαφέρον. Για εσένα, που θες να είσαι πάντα μέσα στα πράγματα, ρίξε μια κατατοπιστική ματιά στις νέες κυκλοφορίες. Και τι καλύτερο από το «Πλην», ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αναγνώσματα του περασμένου χρόνου, το οποίο κατέκτησε το βραβείο Πούλιτζερ για το 2018.

Αν απολαμβάνεις το διάβασμα μόνο στην παραλία, τότε χρειάζεσαι κάτι πιο χαλαρό. Τα βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά δίπλα στο κύμα είναι πολλά. Υπάρχει κάποιος που δεν διάβασε «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, το οποίο βραβεύθηκε στα φετινά Βραβεία Public.; Αν δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια σου, ιδού η ευκαιρία! 

Ωστόσο όλοι ξέρουμε τη αδυναμία των... θερινών αναγνωστών στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Η βασίλισσα του είδους είναι, αναμφίβολα, η Αγκάθα Κρίστι τα κείμενα της οποίας ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα. Μπες κι εσύ στον γεμάστο μυστήριο κόσμο της, ψάχνοντας τον υπαίτιο για τη δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ.

Πιο δυνατά συναισθήματα κι από ένα δαιδαλώδες μυστήριο θα σου προσφέρει ένα καλό ψυχολογικό θρίλερ. Βασίσου στη Σιωπηλή Ασθενή και θα βρεις τον τρόμο που αναζητάς. Αν πάλι θες να ξεφύγεις από την πεπατημένη και να ανακαλύψεις μερικούς από τους καλά κρυμμένους θησαυρούς της σύγχρονης λογοτεχνίας, σου προτείνουμετο «Περίγραμμα» της Rachel Cusk.

Επειδή, όμως, ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους, αν ο δικός σου είναι περιορισμένος, μπορείς να στραφείς σε ένα μικρότερο σε έκταση βιβλίο, όπως «Ο βιβλιοπώλης του Σελινούντα», ένα σύντομο αλλά πολύ δυνατό μυθιστόρημα, που με αλληγορικό ύφος αντιμετωπίζει πολλά σύγχρονα προβλήματα.

Το διάβασμα για το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε βιβλία μυθοπλασίας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά αναγνώσματα για να σου δώσουν μια νέα οπτική των πραγμάτων. Αυτό έκανε και η Svetlana Alexievich, η οποία κατέγραψε με τεράστια λεπτομέρεια το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχηματην ιστορίας στο βιβλίο της «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος». Για το έργο αυτό βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αν ακόμη δεν βρήκες αυτό που ψάχνεις, τα βιβλία για το καλοκαίρι δεν εξαντλούνται εδώ. Ανακάλυψέ τα όλα στο public.gr!