Τα δωρεάν events της εβδομάδας: Επιλογές για όλους

Περίληψη: Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου είναι γεμάτη από δωρεάν εκδηλώσεις για κάθε προτίμηση. Ας γνωρίσουμε τα δωρεάν events που ξεχωρίζουν τις επόμενες μέρες.

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και σήμερα θα δούμε τα καλύτερα δωρεάν events κάθε εβδομάδας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε Τρίτη, οπότε μείνε συντονισμένος στη «συχνότητα» του Public Blog. Η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου μας επιφυλάσσει πολλές ενδιαφέρουσες, δωρεάν εκδηλώσεις κάθε είδους, οπότε σίγουρα θα βρεις κάποια που να σου ταιριάζει. Για όλα τα υπόλοιπα events υπάρχει φυσικά το Public Tickets! Πάμε όμως να δούμε όλα τα δωρεάν happenings που σε περιμένουν τις επόμενες ημέρες.

Πολλές δωρεάν κινηματογραφικές προβολές

Μία από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, το οποίο διεξάγεται για 14η φορά. Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 14/5. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες ταινίες, οι περισσότερες μικρού μήκους, οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες Εθνικές Παραγωγές, Διεθνείς Παραγωγές και Animation. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης, κατά την οποία θα γίνει και η απονομή των βραβείων.

Από την Θεσσαλία μεταφερόμαστε στην Ηλεία και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η διοργάνωση κλείνει φέτος τα 25 χρόνια ζωής και στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, προβλήθηκαν και εμβληματικές ελληνικές ταινίες. Οι προβολές ξεκίνησαν στις 29 Μαρτίου και αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Μαΐου, στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και ώρα 21:00 θα προβληθεί η ταινία του Λάμπρου Λιαρόπουλου Το άλλο γράμμα. Την Τετάρτη 11 Μαΐου, στον Ορφέα του Πύργου στις 20:30 θα γίνει η προβολή της ταινίας Ιωάννης ο Βάιος της Τώνιας Μαρκετάκη, η οποία θα είναι και η τελευταία του φεστιβάλ.

Προβολές με ελεύθερη είσοδο έχουμε και στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Κάθε Πέμπτη του Μαΐου το θερινό σινεμά έρχεται στο Bios. Σε συνεργασία με το KINO Athens, η ταράτσα του Bios φιλοξενεί την εκδήλωση “American Independents”, ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές από την Αμερική δηλαδή. Αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη 12 Μαΐου, θα προβληθεί η ταινία Putty Hill του Matt Porterfield. Πριν την ταινία θα υπάρξει εισαγωγή από τον σκηνοθέτη, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει και Q&A.

Δωρεάν πολιτιστικά events

Το πρόγραμμα των ημερών δεν έχει μόνο κινηματογράφο. Πολλές ακόμα πολιτιστικές εκδηλώσεις συμβαίνουν μέχρι την Κυριακή. Μία από τις δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε είναι η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νομικού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 9/5 και η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 14/5. Η δωρεάν δράση διεξάγεται στον 4ο όροφο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στην Πλατεία Κολωνακίου.

Στο χώρο του Metaphor Αthens (Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη) φιλοξενείται ακόμα μία δωρεάν εκδήλωση, η οποία μάλιστα είναι πολύ ιδιαίτερη. Το event λέγεται Narrative Framings και είναι μία δημιουργία του ανεξάρτητου χώρου σύγχρονης τέχνης Callirrhoë. Σε αυτό συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες και ως επισκέπτης θα δεις από κοντά video projections, γλυπτά, τοιχογραφίες και άλλες δημιουργίες. Η έκθεση ξεκινά σήμερα, 10 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου.

Την προηγούμενη Παρασκευή, 6 Μαΐου, άνοιξε τις πύλες της και η διαδραστική έκθεση ΓΕΩ Μυθολογία | από τον Μύθο στην Αλήθεια. Πρόκειται για μία εξαιρετική δωρεάν εκδήλωση για παιδιά και μεγάλους, η οποία παρουσιάζει επιλεγμένους ελληνικούς μύθους από την αρχαιότητα, μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση, σε σχέση με γεωλογικά, παλαιοντολογικά και κλιματολογικά φαινόμενα, δεδομένα και μεταβολές της αρχαιότητας. Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Για τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας έχουμε ακόμα μία πολυδιάστατη εκδήλωση. Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει τον Μάιο τη δράση Πολιτισμός στις Γειτονιές και στα πλαίσια αυτής θα πραγματοποιηθούν πολλές δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κυψέλη. Τα events ξεκινούν στις 12 Μαΐου με θερινό σινεμά. Στο χώρο του Victoria Square Project (Ελπίδος 13) θα προβληθεί στις 20:30 η ισπανική ταινία Η Γλώσσα της Πεταλούδας. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο με την θεματική Η Κυψέλη των καλλιτεχνών και των εικαστικών που θα φιλοξενήσει πολλούς καλλιτέχνες στη Snehta (Ι. Δροσοπούλου 47), ενώ την Κυριακή 15 Μαΐου, στο Β΄ Γενικό Λύκειο Αθηνών (Χέυδεν 35 και Αχαρνών 80) λαμβάνει χώρα η εκδήλωση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων.

Τέλος, μην ξεχνάς πως μέχρι τις 31 Μαΐου μπορείς να λάβεις μέρος στις δωρεάν ξεναγήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αυτή είναι μία τέλεια ευκαιρία να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τον πανέμορφο Αθηναϊκό προορισμό!

Αν όλα αυτά τα events δεν είναι αρκετά για να γεμίσουν το πρόγραμμά σου, στο Public Tickets θα κλείσεις θέση σε όλες τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν αυτή την περίοδο.