Δωρεάν events: Ημέρα μουσείων, φεστιβάλ κόμικ και… άρωμα γιασεμιού!

Περίληψη: Ο καιρός είναι τέλειος για να βγεις στους δρόμους και να δεις πράγματα! Σου έχουμε διαλέξει τα καλύτερα events για να βολτάρεις με συντροφιά το μαγιάτικο φεγγάρι!

Μπήκαμε πλέον για τα καλά στην άνοιξη, το Πάσχα τελείωσε, τα σχολεία άνοιξαν, και πλέον μπαίνουμε ξανά σε κανονικούς ρυθμούς. Δεν υπάρχει λόγος να σε παίρνει από κάτω, όμως! Η πόλη ξαναρχίζει να κινείται σε νορμάλ ρυθμούς, αλλά ο καιρός πλέον είναι ζεστός και οι μέρες μεγάλες. Σου έχουμε πολλά events και προορισμούς για να πας, καλύπτοντας όλα τα γούστα, από θέατρο και μουσική μέχρι και εκθέσεις τέχνης, γιατί πλέον έχεις πολύ περισσότερη μέρα στη διάθεσή σου, μα και η νύχτα του Μαΐου… μυρίζει αγιόκλημα και γιασεμί!

Μουσεία για όλους

Το ερχόμενο Σάββατο γιορτάζουν όλα τα Μουσεία, καθώς είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων! Φέτος τα ελληνικά μουσεία έχουν επιλέξει να γιορτάσουν την ημέρα με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα». Πάνω σε αυτό, επιλέχθηκε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ως ο τιμώμενος φορέας για το 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στο επιστημονικό και το εκπαιδευτικό έργο του. Το Σάββατο, λοιπόν, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, στο κτήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αθήνα, αλλά όλη τη μέρα θα γίνονται ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, αρκεί να δηλώσεις συμμετοχή. Παράλληλα, όμως, λόγω της ημέρας, το Σάββατο θα είναι ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία, επομένως… μπορείς να επισκεφθείς όσα θες!

dorean-events-100-02

Μουσική που ενώνει τις γενεές

Το Σάββατο και την Κυριακή που μας έρχονται, διεξάγεται το πασίγνωστο πλέον μουσικό φεστιβάλ Generations, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος! Το ΚΠΣΙΝ θα γεμίσει με μουσική και παιδικές φωνές, καθώς το φεστιβάλ θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί με μουσική από (ντόπιους και εισαγόμενους) DJs! Με κέντρο το Ξέφωτο, όλα τα σημεία του ΚΠΣΙΝ, το Ξέφωτο, οι Πίδακες, ο Θόλος, το Κανάλι, ο Μεσογειακός Κήπος, και όλα τα άλλα θα γεμίσουν με δραστηριότητες, δίνοντας άπειρες επιλογές σε γονείς και παιδιά.

dorean-events-100-03

Comics πάνω απ' όλα!

Δεν νομίζουμε πως χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, έχουμε τη φετινή Comicdom Con 2024! Από το bazaar των εκδοτικών οίκων και των καταστημάτων, τις παρουσιάσεις, τα τραπεζάκια των ανεξάρτητων δημιουργών, αλλά και τα άπειρα workshops και events, τις εκθέσεις, τα panels για συζητήσεις, η Comicdom είναι Η έκθεση για όλους τους λάτρεις της 9ης τέχνης! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, επομένως… προετοιμάσου αναλόγως για να πας στην Τεχνόπολη από νωρίς!

dorean-events-100-04

Εκθέσεις τέχνης που δεν πρέπει να χάσεις

Ξεκινάμε με την έκθεση «Where flowers are singing» της Βασιλικής Κούκου, η οποία έρχεται στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η καλλιτέχνις μεταφέρει στο δικό μας χωροχρονικό συνεχές εικόνες από πλάσματα, φυτά, φιγούρες βγαλμένες από άλλες διαστάσεις, από τα παραμύθια και τους μύθους, αλλά και την παιδική φαντασία, φέροντας παιδικές αναμνήσεις και αναμεμειγμένες αφηγήσεις με προσωπικές σκέψεις στην πραγματικότητα. Η έκθεση σε περιμένει! Αλλά δεν είναι η μόνη! Στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου» ανεβαίνει η ατομική έκθεση του Κώστα Τσώλη με τίτλο «Οσμές Χρόνου [Μνήμες & Κιβωτός]». Πρόκειται για μια μοναδική και ιδιαίτερη έκθεση, στην οποία ο καλλιτέχνης αποδομεί και αναδομεί φωτογραφίες και εικόνες γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, με χαρτοκοπτική και χαρτοκολλητική και διαλεκτικές επικολλήσεις, συμπλέκοντάς τες με στιγμές καθημερινής ζωής.

dorean-events-100-05

Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ! Στην γκαλερί Gagosian ήρθαν έργα του οραματιστή James Turell, σε μια έκθεση με τίτλο «Light of the Presence». Ο καλλιτέχνης είναι διάσημος για τη χρήση του φωτός, ή καλύτερα, την μοναδική του ικανότητα να πλάθει το ίδιο το φως, δίνοντάς του σχήμα και μορφή για να φωτίσει και να φέρει στα μάτια του θεατή σχήματα και χρώματα: μπλε, πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, βιολετί. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να εξερευνήσει τα όρια της όρασης. Απλά, μην τη χάσεις!

dorean-events-100-06

Θέατρο, βιβλίο, ξεναγήσεις, για το τέλος!

Η… αρχή του τέλους είναι η παράσταση «Μπάρτλεμπυ ο γραφιάς» του Χέρμαν Μέλβιλ, η οποία ανεβαίνει στο «Μαγαζάκι της τ3χνης» από την Σοφία Φιλιππίδου. Το έργο είναι μια κωμωδία με δραματικό τέλος, και φέρνει στο σανίδι την ιστορία του Μπάρτλεμπυ, ενός υπάλληλου δικηγορικού γραφείου στη Wall Street του 19ου αιώνα, ο οποίος βρίσκει την συνταγή για να… τρελάνει τους πάντες!

dorean-events-100-07

Από τον κόσμο του θεάτρου περνάμε σε αυτόν του βιβλίου και την παρουσίαση του «Ο ουρανός μιλά ελληνικά» της Λίτσας Τότσκα, την Παρασκευή 17 Μαΐου, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξερευνά τις ιστορίες των αστερισμών, πολλοί από τους οποίους φέρουν ονόματα θεών, ηρώων και πλασμάτων από την Ελληνική μυθολογία!
Και κλείνουμε με τις δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων, έναν θεσμό που επιστρέφει και σου δίνει την ευκαιρία να δεις την Αθήνα με εντελώς άλλο μάτι! Αυτή την εβδομάδα έχουμε περίπατο στην Πλάκα, μια ξενάγηση στην Αθήνα του 19ου αιώνα, περιήγηση στον Κεραμεικό, αλλά και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! Δήλωσε συμμετοχή από σήμερα!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος των δωρεάν events για αυτή την εβδομάδα! Κάνε το πλάνο σου γιατί είναι πολλά τα μέρη και τα πράγματα για να δεις, αλλά έχεις χρόνο. Καλές βόλτες και τα ξαναλέμε την επόμενη εβδομάδα με περισσότερα events, για αξέχαστες ανοιξιάτικες βραδιές κάτω από τον μαγικό έναστρο ουρανό!