Δωρεάν events: Ο Σεπτέμβριος των τεχνών σε περιμένει να τον ανακαλύψεις!

Περίληψη: Οι τέχνες έχουν την τιμητική τους στα μέσα Σεπτεμβρίου και σε προ(σ)καλούν να τις απολαύσεις, στις βόλτες σου τα δροσερά απογεύματα του φθινοπώρου!

Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και ο καιρός έχει φροντίσει να μας το επιβεβαιώσει. Τέλος οι καύσωνες και αυτή η ζέστη που έμοιαζε να κράτησε ολόκληρο το τρίμηνο του καλοκαιριού, και κάτι παραπάνω. Πλέον μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου στους δρόμους της πόλης ακόμη και προτού δύσει ο ήλιος, και για μια ακόμη εβδομάδα έχουμε διαλέξει τα πιο ενδιαφέροντα events για να δεις με κόστος εισιτηρίου… μηδέν! Πάμε να τα δούμε για να διαλέξεις αυτά που δεν θα χάσεις!

Θέατρο, η αρχαιότερη μορφή τέχνης

…και μιας και μιλήσαμε για αρχαιότητα, δε θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε με τον Αισχύλο και τις Ικέτιδες! Σήμερα Δευτέρα, λοιπόν, το εμβληματικό έργο του αρχαίου συγγραφέα ανεβαίνει στο Θέατρο Δεξαμενής και ξαναφέρνει στο σανίδι το μοναδικό έργο που διασώζεται από την τετραλογία «Δαναΐδες» του Αισχύλου. Η ιστορία γνωστή: οι Δαναΐδες εγκαταλείπουν τη Λιβύη και την Αίγυπτο και καταλήγουν στο Άργος, όπου ζητούν άσυλο για να ξεφύγουν από τους πενήντα γιούς του Αιγύπτου, οι οποίοι θέλουν να τις παντρευτούν διά της βίας! Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία τίθεται επί σκηνής, όπως άλλωστε και η ίδια της η ταυτότητα. Περιττό να μιλήσουμε για το «αειθαλές» και τους παραλληλισμούς του έργου με το σήμερα.

Περνάμε σε κάτι εξίσου σοβαρό και άρρηκτα συνδεδεμένο με την αρχαιότητα: Tutto Brucia – Όλα Στάχτη, μια παράσταση από τη βραβευμένη ιταλική θεατρική ομάδα MOTUS, ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το αρχαίο δράμα εμπνέει αυτό το έργο, ειδικότερα οι Τρωάδες του Ευριπίδη, αλλά και τα κείμενα του Jean-Paul Sartre, και πολλών άλλων σύγχρονων φιλοσόφων. Ο θρήνος της Εκάβης, η επίκληση της Ανδρομάχης, η κραυγή της Πολυξένης, ακόμη και η Ελένη, φέρνουν στο προσκήνιο τα πιο ευάλωτα πλάσματα της τραγωδίας και τον θρήνο που απλώνεται στην Μεσόγειο, καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε συντρίμμια, λάσπη, και τα σώματα των νεκρών.

dwrean-events-117-01

Προβολές με κρυμμένα νοήματα

Φεύγουμε από το θέατρο και πηγαίνουμε στο σημείο τομής δύο άλλων τεχνών: φωτογραφίας και κινηματογράφου. Ο Henri Cartier-Bresson είναι ένας θρυλικός φωτογράφος, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος του σύγχρονου φωτορεπορτάζ. Στο ενεργητικό του βρίσκουμε τον Ισπανικό εμφύλιο, την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον Μάη του '68, την απελευθέρωση του Παρισιού. Ο Cartier-Bresson υπήρξε μάρτυρας μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή του. Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, έχουμε λοιπόν την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο αιώνας του Henri Cartier-Bresson», του Pierre Assouline, την Τετάρτη 18/9. Μάλιστα, μετά την προβολή (στα Γαλλικά με υπότιτλους), θα ακολουθήσει συζήτηση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου φωτογράφου.

dwrean-events-117-03

Συνεχίζουμε στην ίδια ακριβώς γραμμή και πάμε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου έχουμε την προβολή της ταινίας «Το Αλάτι Της Γης» του θρυλικού Wim Wenders, με τη ζωή και το έργο του διάσημου Βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο. Ο φωτογράφος έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους κι έχει γίνει αυτόπτης μάρτυρας πολέμων, λιμών, κυμάτων προσφύγων, έχει βρεθεί σε τοπία σπάνιας ομορφιάς, κι έχει γνωρίσει ανθρώπους από κάθε φυλή και εθνικότητα. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε μέσα από τα μάτια του γιού του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και τη μαεστρική σκηνοθεσία του Wenders, τις εικόνες, τις ιστορίες, αλλά και τη σοφία που έχει αποκτήσει ο μεγάλος αυτός φωτογράφος.

Video Duration
1:46

Εκθέσεις με όχημα το πινέλο

Παραμένουμε στα… βαθιά της τέχνης και ερχόμαστε στην έκθεση ζωγραφικής «Temporal Transferences» – Jean Cocteau × Mylene Jampanoi, στην οποία έχουμε μια επίπλεξη του έργου του Jean Cocteau με το νέο σώμα δουλειάς της Mylene Jampanoi. Το να μιλήσουμε για τον Jean Cocteau είναι περιττό· τώρα όμως έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την επίδρασή του στη δουλειά της Jampanoi, η οποία εμπνέεται αλλά και εμβαθύνει σε έννοιες που εξερεύνησαν πρώτοι καλλιτέχνες όπως ο Picasso και ο Cocteau. Στο χώρο της Roma Gallery, η έκθεση σε περιμένει!

Ακόμη μια έκθεση σε περιμένει, όμως, να την επισκεφθείς, την νέα έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη με τίτλο «Ένα Λιμάνι στην Έρημο», στη γκαλερί Σκουφά. Με έμπνευση μια αρχαία επιγραφή με εσχατολογικό περιεχόμενο σε δακτυλικό εξάμετρο, ο καλλιτέχνης φαντάστηκε έναν μυστικό τόπο, δυσεύρετο μα και πλούσιο σε θρύλους και μύθους, και ζωγράφισε σκηνές από την καθημερινότητα αυτού του τόπου. Τα άλογα του Ήλιου, ο δύτης, η Αυγή, ο προσκυνητής, αυτός που έκλεψε τα σύννεφα, είναι μερικοί από τους τίτλους των έργων. Τα υπόλοιπα θα τα δεις από κοντά, στην έκθεση στο Κολωνάκι.

Τρίτη έκθεση αλλά σε ένα… εφαπτομενικό παρακλάδι: κόμικς και η ένατη τέχνη έρχεται στην Αθήνα και την Τεχνόπολη, με θέμα «Ένα γλυκό ξημέρωμα – 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής». Δεκατέσσερις καλλιτέχνες αποτυπώνουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τα θλιβερά χρόνια της γερμανικής κατοχής. Τα έργα τους δεν είναι ντοκουμέντα, ούτε αποδείξεις, ούτε ιστορικά στοιχεία· κάποια βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες, άλλα σε μυθοπλασίες. Όλα όμως μεταφέρουν την τρομακτική διάσταση της Κατοχής και κρατούν τη μνήμη ζωντανή.

Βιβλίο και… πράσινη πόλη

Όπως κάθε χρόνο, στο Πεδίον του Άρεως έχουμε το Φεστιβάλ Βιβλίου! Πάμπολλοι εκδοτικοί οίκοι ανοίγουν τα περίπτερά τους και διοργανώνουν εκδηλώσεις και υπογραφές βιβλίων από συγγραφείς, επομένως καλό είναι να δεις το πρόγραμμα για να προγραμματίσεις τις επισκέψεις σου αναλόγως. Ο κόσμος του βιβλίου σε περιμένει!

dwrean-events-117-05

Επιστρέφουμε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Green Weekend 2024, όπου έχουμε ένα διήμερο γεμάτο με οικολογία, ομιλίες, και συζητήσεις. Η κεντρική ομιλία φέρνει στην Αθήνα τον Maurizio Carta, καθηγητή αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, ο οποίος θα μιλήσει για τις προκλήσεις των πόλεων στον δυτικό κόσμο, αλλά και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται καθώς το βλέμμα στρέφεται στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην νέα πραγματικότητα της συνύπαρξης της φύσης και του ανθρώπου στο συχνά απάνθρωπο αστικό τοπίο. Παράλληλα, θα γίνουν συζητήσεις για τις αστικές αναπλάσεις, το πώς το αστικό τοπίο επηρεάζει την ψυχική υγεία των κατοίκων, αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας στις πόλεις.

Εδώ έχουμε φτάσει στο τέλος των προτάσεων για αυτή την εβδομάδα. Μπορείς τώρα να αρχίσεις να διαλέγεις τα events που θέλεις να επισκεφθείς και να κάνεις τον προγραμματισμό σου. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα επανέλθουμε με νέα events και ακόμη περισσότερες προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις, σου ευχόμαστε να περάσεις υπέροχα!