Δωρεάν events: Πανδαισία τεχνών, εκθέσεων, φεστιβάλ στην πόλη

Περίληψη: Οι τέχνες κατακλύζουν την πόλη για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και έχουμε πολλά δωρεάν events για να διαλέξεις αυτά που θέλεις να δεις από κοντά!

Είναι γεγονός! Οι πόλεις έχουν γεμίσει τέχνη! Όχι, δε μιλάμε για graffiti, αλλά για συμβατικές τέχνες και πολλά δρώμενα, για να διαλέξεις αυτά που δεν θέλεις να χάσεις με τίποτα. Εμείς ψάξαμε και εντοπίσαμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά, για να σου τα παρουσιάσουμε και να μπορείς να διαλέξεις, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε Δευτέρα. Αυτή η εβδομάδα, όμως, είναι λίγο πιο ιδιαίτερη. Γιατί; Συνέχισε την ανάγνωση και θα καταλάβεις, βλέποντας τα events.

Τέχνες… γενικά!

Ποίησης το ανάγνωσμα, λοιπόν, και ξεκινάμε με την ευγενέστερη ίσως μορφή λογοτεχνίας. Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών του Κύκλου Ποιητών αρχίζει σήμερα Δευτέρα, με προβολή ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Η ποίηση σε βρίσκει». Μια βραδιά γεμάτη λέξεις, ήχους, στίχους, μουσική. Μια βραδιά ποίησης. Στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε περιμένει να την ανακαλύψεις και να την απολαύσεις.

dwrean-events-118-01

Από την ποίηση πάμε στην έτερη μορφή τέχνης με ρίζες στην αρχαιότητα: το θέατρο! Στον δήμο Ζωγράφου και στους 37ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά, σήμερα Δευτέρα, την απονομή των βραβείων, η οποία θα ολοκληρωθεί με συναυλία! Στο δημοτικό θέατρο Ζωγράφου, η βραδιά των βραβείων έφτασε!

Εκθέσεις ειδικού σκοπού και στόχου

Σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο έχουμε την επόμενη έκθεση, με τίτλο «Τομή '74 – Από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία» που συνδιοργανώνουν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και η ΕΡΤ. Η έκθεση παρουσιάζει μοναδικά τεκμήρια και οπτικοακουστικό υλικό που αφορούν την περίοδο της δικτατορίας, τον αγώνα, τον πρώτο χρόνο της Μεταπολίτευσης, και φτάνουν μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Μια από τις εκθέσεις που δεν χάνεται, είτε για να μάθεις, είτε για να θυμηθείς. Μια άλλη έκθεση έρχεται στην Αθήνα, μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες». Μια έκθεση αφιερωμένη στην αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα, στα πλαίσια ενός εγχειρήματος για την συγκρότηση ενός αρχείου για ένα γεγονός που σημάδεψε την Ελλάδα σε ολόκληρη τη δεκαετία των 90s, και η οποία πλέον βρίσκεται σχεδόν μια γενιά (25 χρόνια) πίσω. Μάλιστα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, εάν το επιθυμούν, να προσφέρουν δικά τους ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα, για να ενταχθούν στο αρχείο. Παράλληλα, θα οργανωθούν και συζητήσεις με στοχευμένη θεματολογία. Στον χώρο TAVROS, στον… Ταύρο.

Τρίτη έκθεση για αυτή την εβδομάδα, το «space of togetherness» έρχεται στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια έκθεση για ιστορίες. Ιστορίες που γράφονται κάθε μέρα γύρω μας, όποτε διασταυρώνονται φυλές, πολιτικές, ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση θέλει να διερευνήσει το πώς υπάρχουν στην καθημερινότητά μας ιδέες όπως ο ρατσισμός, η κοινωνική κινητικότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών, πώς διαμορφώνεται η κοινωνική συνοχή και η συνύπαρξη μέσα από τη διαφορετικότητα, είτε αυτή αφορά φυλή, είτε φύλο, είτε κοινωνική τάξη.

dwrean-events-118-03

Φωτογραφία & εκθέσεις

Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας είναι… ταξιδιάρικη. «Travel» λοιπόν, και μια έκθεση η οποία μαζεύει φωτογράφους από όλον τον κόσμο για να μας ταξιδέψει σε μέρη μακρινά, σε άγνωστες πόλεις, σε παράξενα νερά. Η ταξιδιωτική φωτογραφία, όμως, δεν περιορίζεται στο να δείχνει όμορφα τοπία και εξωτικούς προορισμούς, αλλά δημιουργεί ιστορίες και προκαλεί συναισθήματα! Κάθε λήψη σε πηγαίνει σε τόπους ξένους, αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να σου δείξει και την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τους ίδιους τους ανθρώπους αυτών των τόπων. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η ταξιδιωτική φωτογραφία συνδέει τον πλανήτη μας! Στη Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη. Επόμενη έκθεση φωτογραφίας, μας έρχεται από την άλλη άκρη του δρόμου του μεταξιού και τη μακρινή Κίνα! «Από τον Δρόμο του Μεταξιού στο Αιγαίο Πέλαγος» το όνομά της, και μας φέρνει το έργο της σπουδαίας φωτογράφου Zhou Shengnan, με τη συμμετοχή της Cao Yanran, στο αθηναϊκό κοινό. Η έκθεση φέρνει ακόμη πιο κοντά τους δύο πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον κινέζικο, ακολουθώντας την πορεία από ανατολή προς δύση, ταξιδεύοντας στον υλικό χώρο και τον άυλο χρόνο. Μέσα από την έκθεση θα δεις πως οι δύο μεγάλοι πολιτισμοί τελικά δεν ήταν τόσο μακριά όσο νομίζαμε! Στο εκθεσιακό κέντρο της FIAP, στα Ιλίσια.

Μουσική, εργαστήρι, πολιτισμός

Περνάμε στη μουσική και σε προσκαλούμε στο ρεσιτάλ φλάουτου με τη σπουδαία φλαουτίστρια Beatriz da Solva Baião, σε ένα μοναδικό μουσικό γεγονός, συνοδεία πιάνου με τη Χρύσα Γρένδα στα πλήκτρα. Θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις Debussy, Massenet, Marais, Elert, Takemitsu, σε μια πραγματικά μοναδική βραδιά. Την ερχόμενη Τετάρτη, στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα. Σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο, πάμε στον Πειραιά και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, όπου θα βρούμε το βιωματικό εργαστήρι για ενήλικες, στα πλαίσια του εορτασμού Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην πολιτιστική κληρονομιά». Μέσα από το τραγούδι, τη μουσική, τα εικαστικά, και το θέατρο, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά και όλα όσα μας συνδέουν με άλλους πολιτισμούς.

Κλείνουμε την πορεία μας με κάτι πολυσυλλεκτικό: Αγία Παρασκευή και Πόλη Πολιτισμού 2024, έναν νέο θεσμό που ξεκινά στον δήμο Αγίας Παρασκευής, και ο οποίος ενσωματώνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, παιδικό θέατρο, βραδιές ποίησης, μέχρι και stand-up comedy, σε μια αλυσίδα από events που τρέχουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Επομένως, δες τα events της εβδομάδας για να βρεις θέατρο, κωμωδία, συναυλίες, αλλά και αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές.

dwrean-events-118-04

Επιτέλους… τέλος(;)

Οι προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα έφτασαν στο τέλος τους. Εμείς σε αποχαιρετούμε με την προτροπή να πας σε όσα περισσότερα events μπορείς, να περάσεις καλά, και εμείς θα τα ξαναπούμε σε μία εβδομάδα, με ακόμη περισσότερα δωρεάν events, όπως πάντα!