Δωρεάν events: Ποιητικές συναντήσεις, πλατφόρμες τέχνης & Kafka

Περίληψη: Ο Οκτώβριος επιμένει σε συναρπαστικές προτάσεις απ’ όλο το φάσμα της τέχνης και εμείς δεν μπορούμε να αρνηθούμε! Εσύ άραγε πού λες να βγεις τις επόμενες μέρες;

Πού θα μπορούσαν να δώσουν «ραντεβού» σήμερα, η μοντέρνα τέχνη, η ιστορία, το σινεμά, η λογοτεχνία και το ευ ζην; Καλά το σκέφτεσαι, η απάντηση είναι στα events της εβδομάδας. Η φθινοπωρινή Αθήνα είναι γεμάτη με καλλιτεχνικά δρώμενα σε κάθε περιοχή για να προσθέσεις μια γερή δόση πολιτισμού στην εβδομάδα σου. Φύγαμε λοιπόν να δούμε τι περιμένουμε να δούμε πώς και πώς, τις επόμενες ημέρες. Με ελεύθερη είσοδο πάντα, όπως όλες οι εκδηλώσεις που σου προτείνουμε κάθε Δευτέρα.

Καλλιτεχνικές διαδρομές, docs & αφιερώματα!

Πρώτη μας πρόταση το Platforms Project 2024. Η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής μας προσκαλεί στο ιστορικό κτίριο του Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, για ένα τετραήμερο γεμάτο, τι άλλο, τέχνη. Ημερίδες, περφόρμανς, workshops πλαισιώνουν τις δημιουργίες καλλιτεχνών από 25 χώρες. Να σημειώσουμε εδώ πως το Platforms Project είναι το μοναδικό ανεξάρτητο art fair που έχει πρόγραμμα ξεναγήσεων ώστε να έρθει το ευρύ κοινό κοντά στη σύγχρονη τέχνη και να γνωρίσει καλύτερα τους δημιουργούς. Από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου.

dwrean-events-120-01

Συνεχίζουμε με μια στάση το Ινστιτούτο Goethe. Στο πλαίσιο του mini κινηματογραφικού fest «Kino zum Errinern», από την Πέμπτη έως και την Κυριακή θα προβληθούν πέντε ντοκιμαντέρ που θα δοκιμάσουν να ρίξουν φως στις σύνθετες ελληνογερμανικές διασταυρώσεις του 20ου αιώνα. Από τη γερμανική κατοχή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στη μεταπολεμική Γερμανία και το σήμερα. Στόχος του αφιερώματος που θα πραγματοποιηθεί παρουσία των δημιουργών, η συμφιλίωση με το παρελθόν και η διαμόρφωση μιας κοινής μνήμης.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Franz Kafka. Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και τις εκδόσεις ΟΞΥ διοργανώνει μια τριπλή έκθεση, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσέχου μοντερνιστή. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν αυτή την Τετάρτη με την παράσταση «Inspectum K.».

dwrean-events-120-03

Τέχνες σε στοές & ποιητικά απογεύματα!

Μένουμε στην περιοχή του κέντρου, ανεβαίνοντας τη Σταδίου. Στη Στοά Ορφανίδου στήνεται μια πρωτότυπη έκθεση τέχνης, με τα ίδια τα καταστήματα να μετατρέπονται σε μικρές γκαλερί. Η ομαδική εικαστική έκθεση Stoa 01 θα φιλοξενηθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων, εκεί όπου θα βρεις μοναδικά εικαστικά έργα, με τους εμπόρους να «συνομιλούν» καλλιτεχνικά με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Μέχρι και αυτό το Σάββατο.

Στην ατζέντα της εβδομάδας θα βρεις ακόμη μια έκθεση με το βλέμμα στο ιστορικό παρελθόν. Η έκθεση «Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας» που υλοποιείται από τον ΟΠΑΝΔΑ στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων εξετάζει το δίπολο δημοκρατία/διάλογος, ανακαλώντας εμπειρίες και βιώματα από το παρελθόν της πρωτεύουσας. Με αφορμή την 80η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας, έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια και κατασκευές φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

dwrean-events-120-03

Περνάμε τώρα σε ένα event αφιερωμένο στο ευ ζην. Την Πέμπτη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, και η ανοιχτή ομιλία με τίτλο «Χτίζοντας Ψυχική Ανθεκτικότητα» έρχεται να τονίσει τη σημασία της πρόληψης στην ψυχική μας υγεία. Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας, η ψυχολόγος Τόνια Νικολαΐδη, θα μιλήσει για το πώς η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά, οχυρώνοντας το άτομο απέναντι στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Στο Θέατρο Αλκμήνη.

Επιστρέφουμε σε καλλιτεχνικά δρώμενα, βάζοντας, αυτή τη φορά, λίγη ποίηση στην εβδομάδα σου. Το Café Merlin στο Ίδρυμα Θεοχαράκη γίνεται από σήμερα Δευτέρα σημείο συνάντησης για όλους τους φίλους της ποίησης. Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, ποιητές διαβάζουν τα έργα τους συνομιλώντας με το κοινό. Σήμερα, στο καφέ του Ιδρύματος Θεοχαράκης θα βρεθεί ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Ευσταθιάδης.

dwrean-events-120-04

Θέατρο, μουσική, ιστορία...

Πόσο σημαντική είναι η γνώση της τοπικής ιστορίας; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών που γιορτάστηκε και φέτος στις 5 Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς οργανώνει, σήμερα Δευτέρα, ειδική εκδήλωση με θέμα την αξία της τοπικής ιστορίας και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης στους νέους. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ιδρύματος στον Ταύρο,  θα μιλήσουν διακεκριμένοι ιστορικοί και εκπαιδευτικοί.

Άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία είναι και το θέατρο. Συμμετέχοντας στις επετειακές ιστορικές δράσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, το Μουσείο Μαρία Κάλλας διοργανώνει μια μοναδική διαδραστική εκδήλωση. Η έκθεση «Πώς το Θέατρο έζησε την Ιστορία (του)» συνδυάζει τη θεατρική δραματουργία με την ιστορική ανάλυση και την εμπλοκή του κοινού, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός  ζωντανού και πρωτότυπου διαλόγου.

dwrean-events-120-06

Τι θα έλεγες, κλείνοντας, για λίγη μουσική; Αν η απάντηση είναι αυτή που φανταζόμαστε τότε σου προτείνουμε να αφήσεις καλού-κακού κενό το απόγευμα της Τετάρτης. H Vakia, μια πραγματικά κοσμοπολίτισσα τραγουδοποιός με βάση το Παρίσι, έρχεται αυτή την εβδομάδα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για να παρουσιάσει μια μαγική μουσική βραδιά με ένα εκλεκτό διεθνές ρεπερτόριο.

Αρκετές, όπως βλέπεις, οι προτάσεις μας και γι’ αυτή την εβδομάδα. Οπότε κανόνισε κατάλληλα το απογευματινό σου πρόγραμμα για να προλάβεις να τα δεις όλα!

Να περάσεις υπέροχα!