Δωρεάν events: Διαλέξεις, εκθέσεις, προβολές & yoga στο πάρκο!

Περίληψη: Η τέχνη είναι ατελείωτη και ολόκληρη η εβδομάδα έχει πολύ υλικό για να σε συνεπάρει και να χρωματίσει τα βράδια σου! Ακολούθησέ την!

Η εβδομάδα ξεκίνησε και τα events είναι πολλά! Η τέχνη έχει πολλές εκφάνσεις και μας έρχεται σε διάφορες μορφές, κι εμείς έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αυτές, στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε τις πιο ενδιαφέρουσες για να στις προτείνουμε. Το ημερολόγιο είναι πλέον γεμάτο από τέτοια άκρως ενδιαφέροντα events, και μπορείς άνετα να γεμίσεις το δικό σου από αυτά που θέλεις να δεις από κοντά! Πάμε να δούμε αναλυτικά όσα επιλέξαμε για αυτή την εβδομάδα του Οκτώβρη.

Ταινίες και προβολές με βάθος

Στα πλαίσια της διπλής επετείου 1944 – 1974 για την ελευθερία της Αθήνας, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη προβάλλονται επεισόδια από το ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» από το αρχείο της ΕΡΤ. Αυτή την εβδομάδα έχουμε προβολή του επεισοδίου «Ο μυστικός πόλεμος» σήμερα Δευτέρα, και του «Η νεολαία στην Αντίσταση» την Τετάρτη. Δες στο link πού γίνονται οι προβολές.

dorean-events-121-01

Πάμε στο Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο μας φέρνει «Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους», βραβευμένες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Μπες στο site και δες πότε μπορείς να τις δεις, διότι το Ίδρυμα Ωνάση θα τις ανεβάζει για τις επόμενες δέκα ημέρες!

Τρίτη κινηματογραφική πρόταση με τον Κύκλο CinéClub και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αυτή την Παρασκευή έχουμε την προβολή της ταινίας «Η Αταλάντη» του 1934, στο Auditorium Theo Angelopoulos. Η ταινία, απλά θα αναφέρουμε, συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του Γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου.

Video Duration
1:30

Αθλητισμός και wellness στην πράξη

Σε αυτή την κατηγορία πάμε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και ξεκινάμε με κάτι… extreme. Αναρρίχηση! Για όσους θέλουν να γνωρίσουν αυτό το άθλημα, στο ΚΠΙΣΝ βρίσκονται ήδη δύο τοίχοι αναρρίχησης, στημένοι σε στεγασμένο εξωτερικό σημείο, περιμένοντας τους λάτρεις της αναρρίχησης αλλά και όσους θέλουν να κάνουν την αρχή! Η μέθοδος «Top Rope» ασφαλίζει τον αναβάτη, προσφέροντας απόλυτη ασφάλεια στην αναρρίχηση, με ειδική εξάρτυση και σχοινί δεμένο στην κορυφή της διαδρομής. Δες τις ημερομηνίες και τις ώρες, για να κάνεις προεγγραφή, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής.

dorean-events-121-03

Στο ίδιο μέρος αλλά σε επίπεδο wellness έχουμε τη Yoga στο Πάρκο, μια σειρά δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ, με καθοδήγηση επαγγελματιών φυσικής αγωγής με μεγάλη εμπειρία. Εδώ θα ενδυναμώσεις το σώμα σου, με ασκήσεις και τεχνικές αναπνοής, θα βελτιώσεις την ισορροπία σου, αλλά και θα ενισχύσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου. Κι εδώ θα πρέπει να φροντίσεις για προεγγραφή, καθώς το όριο είναι 30 συμμετοχές και υπάρχει σειρά προτεραιότητας.

Ζωγραφική, χαρακτική, και… Κάφκα

Γνωρίζεις την ζωγραφική της Ιαπωνίας; Μήπως οι γνώσεις σου περιορίζονται στο «Μεγάλο Κύμα» του Hokusai; Τώρα είναι ευκαιρία να γνωρίσεις το ρεύμα της Nihonga, ένα από τα πιο σημαντικά ρεύματα της σύγχρονης ιαπωνικής ζωγραφικής, το οποίο ξεκίνησε ως αντίδραση στην πλημμύρα δυτικής τέχνης που κατέκλυσε την χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου. Η διάλεξη γίνεται στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 16 του μηνός.

dorean-events-121-04

Μεταφερόμαστε στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, και στην τέχνη της χαρακτικής, αλλά και στον μυστηριώδη κόσμο του Φραντς Κάφκα. Η συνεργασία του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, και των εκδόσεων ΟΞΥ, φέρνει στην Αθήνα την τριπλή έκθεση «Κάφκα × 3» για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 ετών από τον θάνατο του συγγραφέα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Πίττα με τίτλο «Η Πράγα του Κάφκα», και μια έκθεση εικονογράφησης του βιβλίου «Φραντς Κάφκα: Άνθρωπος χωρίς Εποχή». Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

dorean-events-121-05

Τελειώνουμε με μια έκθεση… ειδική. Με όνομα «Spaces of Togetherness», η έκθεση περιλαμβάνει έργα πολλών καλλιτεχνών, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα βασικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, ως σύνολο, σήμερα: η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών, η Ευρώπη ως χώρος ροών και ανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων, οι ιστορίες που αποκαλύπτονται στον χώρο της Ευρώπης, όταν διασταυρώνονται οι φυλές. Στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έως τις 20 Οκτωβρίου.

Μουσική και… ήχοι

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: ήχοι. «Noisy Words» λοιπόν, ένα φεστιβάλ ήχου, θορύβου, λέξεων. Μέσα από μια σειρά εργαστηρίων, συναυλιών, συζητήσεων, και περφόρμανς, το Noisy Words είναι μια απόπειρα να εξερευνήσουμε τους θορυβώδεις χώρους στους οποίους κατοικούμε, τους ήχους, τις λέξεις να αλλοιώνονται, να παραμορφώνονται, να αλλάζουν. Στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.

Πάμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό, επιστρέφοντας στα πλαίσια της επετείου «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της». Το ερχόμενο Σάββατο, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, έρχεται το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι» για μια μουσική περιπλάνηση στον πόλεμο του '40 και «Τα ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής». Το αφιέρωμα θα φέρει στα αυτιά σου έναν μουσικό θησαυρό, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και σχολιασμό των ιστορικών γεγονότων της εποχής.

Βιωματικό εργαστήριο

Έχεις αναρωτηθεί πώς είναι να μην βλέπεις; Ίσως και πώς συνοδεύεις με ασφάλεια ένα τυφλό άτομο; Μήπως το πώς μπορείς να βοηθήσεις ένα τυφλό άτομο σε εξωτερικό χώρο; Το βιωματικό εργαστήριο για την εξοικείωση με την οπτική αναπηρία έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τη liminal, μια ΜΚΟ με στόχο την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Στο βιωματικό εργαστήριο αυτό, θα έχεις την ευκαιρία να λύσεις απορίες που είχες πάντα για την οπτική αναπηρία, αλλά και να σου απαντηθούν ερωτήσεις που δεν ήξερες πως είχες! Αύριο Τρίτη, στο ΚΠΙΣΝ στις 6μμ.

Και με αυτό, φτάσαμε στο τέλος των προτάσεών μας για αυτή την εβδομάδα. Εσύ δεν έχεις παρά να κάνεις το πλάνο σου για τις ημέρες που έρχονται, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα επανέλθουμε με ακόμη περισσότερες προτάσεις για να γεμίσουμε τα απογεύματα του Οκτώβρη που σκοτεινιάζουν ολοένα και περισσότερο.

Καλές βόλτες!