Περίληψη: Από κουαρτέτα εγχόρδων μέχρι ιρανικό σινεμά, τα events της ατζέντας μας υπόσχονται ακόμα μια φανταστική εβδομάδα!
27 Ιανουαρίου , 2025 • 3 MINS READ
27 Ιανουαρίου , 2025 • 3 MINS READ
Περίληψη: Από κουαρτέτα εγχόρδων μέχρι ιρανικό σινεμά, τα events της ατζέντας μας υπόσχονται ακόμα μια φανταστική εβδομάδα!
Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε άκρως χορταστικός και τώρα ο πρώτος μήνας του έτους ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει ηλιόλουστος, με ακόμα περισσότερες φανταστικές προτάσεις εξόδου. Όπως κάθε εβδομάδα, η ατζέντα μας είναι εδώ για να σε ξεναγήσει στους πιο καλλιτεχνικούς προορισμούς της πόλης. Εκεί όπου σε περιμένουν ξεχωριστά events για να απολαύσεις τη βόλτα σου σόλο ή με παρέα. Με ελεύθερη είσοδο φυσικά για να μη μπαίνεις σε άσκοπα διλήμματα. Φύγαμε λοιπόν για να δούμε... τι θα δούμε τις επόμενες μέρες!
Η πρώτη μας πρόταση εξόδου έρχεται από το χώρο της μουσικής. Το Quartetto Eos θα επισκεφτεί αυτή την Πέμπτη το Ίδρυμα Θεοχαράκη για να παρουσιάσει το δικό του «Κύκλο Συναισθημάτων» βασισμένο στο έργο του Beethoven. Οι τέσσερις Ιταλοί μουσικοί θα αναδείξουν τα έξι βασικά συναισθήματα και τις διάφορες πτυχές τους. Τα κομμάτια θα πλαισιώσει μια ολοκληρωμένη παράσταση πολυμέσων που περιλαμβάνει φώτα, προβολές και ηχητικά εφέ παρόμοια με τα χαρακτηριστικά της μουσικής που δημιουργήθηκε ειδικά από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Cor Langerak.
Ανάμεσα στα έγχορδα μουσικά όργανα τη δική του ξεχωριστή θέση έχει το βιολοντσέλο. Οι σουίτες του Bach αποτελούν σήμα κατατεθέν του οργάνου, αναδεικνύοντας τις αστείρευτες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητές του τσέλου. Σήμερα Δευτέρα, το Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί τους φίλους της κλασικής μουσικής σε ένα αφιέρωμα στο έργο του Bach. Έξι μαθητές της Σχολής Βιολοντσέλου θα παρουσιάσουν τις Σουίτες για Σόλο Βιολοντσέλο, έργα ορόσημα της Μπαρόκ περιόδου, σημαντικά για την ερμηνευτική ικανότητα κάθε βιολοντσελίστα.
Πάμε τώρα σε ένα «μίνι» kino fest από το Ιράν. Η χώρα της Μέσης Ανατολής φημίζεται για την παράδοσή της στο χώρο της έβδομης τέχνης με δημιουργούς όπως ο Asghar Farhadi και η Marjane Satrapi. Η New Star και το μορφωτικό κέντρο της πρεσβείας της Ι.Δ του Ιράν παρουσιάζουν το 2ο Athens - Iran Film Festival στο Studio New Star Art Cinema. Από 1 έως 5 Φεβρουαρίου θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες από το σύγχρονο ιρανικό σινεμά, σε πρώτη προβολή για την Ελλάδα.
«Τα Συγνώμη των Γονιών». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό, ο «Ορέστης», η «Μαρία», ο «Φάνης», η «Σοφία», η «Αλεξάνδρα» και ο «Χαράλαµπος» θα συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή ψυχοθεραπευτική συνεδρία με επίκεντρο την ελληνική οικογένεια.
Οι τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στο Παρίσι θα μείνουν στην ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να ενώσουν το παρελθόν της Γαλλίας με το σήμερα. Την Τετάρτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Thomas Jolly, θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη θα βρεθούν οι σημαντικές στιγμές των τελετών, οι πηγές έμπνευσης, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, καθώς και οι συγκινήσεις που βίωσε μαζί με τους συνεργάτες του.
Περνάμε τώρα σε εκθέσεις και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες που θα μας κάνουν να προβληματιστούμε. Στα «Κολάζ του Pestum» η Liliane Lijn εμπνέεται από την μεταμόρφωση του αστικού τοπίου της Αθήνας και διερευνά την καταστροφή του ιερού στοιχείου από το βιομηχανικό. Στην έκθεση μία σειρά βίντεο και φωτογραφιών από κεντρικά βιομηχανικά συγκροτήματα της περιοχής αναμειγνύεται με εκτυπώσεις από τα περίφημα χαρακτικά του Giovanni Battista Piranesi για τους δωρικούς ελληνικούς ναούς στην περιοχή του Σαλέρνο της Ιταλίας. Στην γκαλερί Sylvia Kouvali.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκθεση «The Seekers», που παρουσιάζεται στην γκαλερί Crux. Η δεύτερη ατομική έκθεση του Ανέστη Ιωάννου περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα σε χαρτί και τζιν ύφασμα, βίντεο και εγκατάσταση εμπνευσμένα από το εικαστικό έργο του Γιάννη Τσαρούχη, τις κωμωδίες του Αριστοφάνη και το σύγχρονο street culture. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αυτή την Πέμπτη.
Στα δωρεάν events της εβδομάδας έχουμε φροντίσει να έχουμε και προτάσεις ειδικά για τους μικρούς μας φίλους. Αν ψάχνεις έναν προορισμό για όλη την οικογένεια, μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το Κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς» στο Περιστέρι. Το απόγευμα του Σαββάτου θα προβληθεί το αγγλογερμανικό animation «Ο Απίθανος Μορίς», μια wholesome διασκευή στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του σπουδαίου Terry Pratchett.
Μένουμε στο Κινηματοθέατρο του Δήμου Περιστερίου, εκεί όπου την Κυριακή μπορείς να απολαύσεις την ταινία «Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η τελευταία επιθυμία». Το διάσημο spin-off του Shrek επιστρέφει με μια νέα μεγάλη περιπέτεια του Γάτου Σπιρουνάτου και ένα εκλεκτό καστ χολιγουντιανών αστέρων, σε σκηνοθεσία Joel Crawford.
Εδώ κλείνουμε τις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα και σου ευχόμαστε προκαταβολικά καλό μήνα! Μέχρι την επόμενη Δευτέρα που θα επανέλθουμε με ακόμη περισσότερα δωρεάν events και προτάσεις για να μην αφήσεις ούτε μια μέρα να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Να περάσεις τέλεια!