Πόσο καλά ξέρεις στα αλήθεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Περίληψη: Η 33η Ολυμπιάδα ξεκινά και πριν τη μεγάλη τελετή έναρξης κάνουμε ένα μικρό throwback με γνωστά και... άγνωστα facts από την ιστορία των Αγώνων!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ξεκίνησαν χθες Τετάρτη, με την επίσημη τελετή έναρξης να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Όπως πάντα «επικεφαλής» της μεγαλειώδους «Παρέλασης των Εθνών» θα είναι η Ελλάδα. Από το 8ο αιώνα π.Χ. όταν διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία, μέχρι την αναβίωσή τους το 1896 και το σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια παγκόσμια γιορτή. Ένας ύμνος στο ευ αγωνίζεσθαι που ξεπερνά σύνορα, ηπείρους και εποχές. Η μακρά ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων κρύβει εκπλήξεις, άγνωστα facts και ρεκόρ που πιθανώς δε γνωρίζεις. Λίγο πριν η Ολυμπιακή Φλόγα ανάψει στον ουρανό του Παρισιού ας δούμε μαζί πόσο καλά ξέρεις πράγματι την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ρεκόρ από μικρούς και μεγάλους ολυμπιονίκες!

olympiaki-agones-history-01
  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. στην Αρχαία Ολυμπία, και συνεχίστηκαν ανά τέσσερα χρόνια μέχρι και τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ.!
  • Από το 776 έως το 724 π.Χ., το μοναδικό αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το «στάδιο», ένας αγώνας δρόμου 190 μέτρων.
  • Το 1896, οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν από τον βαρόνο Pierre de Coubertin. Ο έκτοτε φημισμένος Γάλλος δάσκαλος και ιστορικός ήθελε να χρησιμοποιήσει το ολυμπιακό ιδεώδες για να προάγει την αξία της φυσικής αγωγής και της ειρήνης στον κόσμο.
  • Ο νεότερος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο Έλληνας Δημήτριος Λούντρας, ο οποίος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο ως μέλος της ομάδας του δίζυγου σε ηλικία μόλις 10 χρονών!
  • Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης συμμετείχαν για πρώτη φορά αθλητές και από τις πέντε ηπείρους!
  • Από το 1912 έως το 1948, οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιλάμβαναν «αγωνίσματα» σε τέχνες όπως η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία, η μουσική, η ζωγραφική και η γλυπτική.
  • Η νεότερη χρυσή ολυμπιονίκης είναι η Αμερικανίδα Marjorie Gestring, η οποία το 1936 κέρδισε την πρωτιά στις καταδύσεις σε ηλικία 13 χρονών!

Comăneci, Dream Team & άλλα ρεκόρ!

olympiaki-agones-history-02
  • Οι πρώτοι επίσημοι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στη Ρώμη το 1960. 400 αθλητές με σωματική αναπηρία διαγωνίστηκαν σε 8 αθλήματα και συνολικά 57 αγωνίσματα.
  • Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, η Ρουμάνα Nadia Comăneci σημείωσε το πρώτο «τέλειο 10» στην ιστορία της ολυμπιακής ενόργανης γυμναστικής.
  • Η Ολυμπιακή Ομάδα Μπάσκετ Ανδρών των Ηνωμένων Πολιτειών το 1992 ήταν η πρώτη αμερικανική ολυμπιακή ομάδα που είχε ενεργούς επαγγελματίες παίκτες από το NBA. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, σάρωσαν όλους τους αντιπάλους τους, κερδίζοντας φυσικά το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο της «Dream Team».
  • Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
  • Ο πλέον πολυνίκης αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Αμερικανός κολυμβητής Michael Phelps. Από το 2004 έως το 2016 κέρδισε συνολικά 28 μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά!

Τι μεγάλες αθλητικές στιγμές μας περιμένουν άραγε στην 33η Ολυμπιάδα; Η απάντηση στα στάδια, τα γήπεδα, τα courts και τις πισίνες του Παρισιού. Εκεί όπου αυτό το καλοκαίρι χτυπάει δυνατά η καρδιά του αθλητισμού!