Δωρεάν events της εβδομάδας: «Ντύσε» με πολιτισμό τις διακοπές

Περίληψη: O Αύγουστος έφτασε και μαζί του φέρνει δωρεάν events σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Πρόσθεσε στο πρόγραμμα των διακοπών σου τα καλύτερα.

Μόλις μπήκε ένας από τους πιο αγαπημένους μήνες του χρόνου: ο Αύγουστος! Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί τη χαλάρωση, τη διασκέδαση, γενικά το pause που όλοι χρειαζόμαστε από την καθημερινότητα, ώστε να γεμίσουμε μπαταρίες και να επανέλθουμε δριμύτεροι. Βέβαια, το ότι αυτός είναι ο μήνας των διακοπών δε σημαίνει ότι τα events διακόπτονται, αλλά ίσα ίσα έρχονται μαζί σου, όπου και αν βρίσκεσαι. Για αυτό το μήνα λοιπόν, σου ετοιμάσαμε μερικές προτάσεις από τα καλύτερα δωρεάν events που τρέχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας!

Δωρεάν events για όσους είναι Αθήνα!

Η Αθήνα τον Αύγουστο έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά. Οι γρήγοροι ρυθμοί και η ένταση της πόλης πέφτουν και κάθε μέρα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να επισκεφθείς. Αν είσαι στην πόλη και απολαμβάνεις την ηρεμία σου, μπορείς να δεις πολλά δωρεάν events που παίζουν.

Ξεκινάμε με μία θαυμάσια παράσταση που έχεις την τύχη να παρακολουθήσεις εντελώς δωρεάν, την 01/08 στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για την παράσταση «Εκκλησιάζουσες - Η λαϊκή οπερέτα», σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Παραμένοντας σε θεατρική ατμόσφαιρα, μία εναλλακτική που έχεις είναι η παράσταση «Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού» του Χριστόφορου Χριστοφή, που παίζεται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής στο θέατρο «Κατίνα Παξινού» στο Αττικό Άλσος, την ίδια μέρα (01/08).

Τώρα που έχει ζέστη, με το που πέσει ο ήλιος είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κανονίσεις μία βόλτα με τους φίλους ή την οικογένεια στο Experience Park στο Ελληνικό. Μπορείς να το συνδυάσεις και με μία επίσκεψη στη θαυμάσια έκθεση φωτογραφίας «Land(e)scape» της Ηλιάνας Μεΐντάνη, που τρέχει μέχρι τις 06/08. Η έκθεση ουσιαστικά περιλαμβάνει το ύφος και την αισθητική της τοπιογραφίας του κινήματος του ρομαντισμού.

Και επειδή η τέχνη πάντα υπάρχει και στην καρδιά της πόλης, μία ακόμη επιλογή είναι να κάνεις μία βόλτα από την Art Appel Gallery και να δεις την έκθεση «36 και σήμερα» του εικαστικού Ξένη Σαχίνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά του έργα καθώς και χαρακτικά, έργα μικτής τεχνικής και ψηφιακές εκτυπώσεις.

Επίσης, το θερινό σινεμά δε μας ξεχνά ποτέ και όλοι λαχταράμε μία νύχτα του καλοκαιριού να δούμε αγαπημένες ταινίες κάτω από τα αστέρια. Το Open Air Film Festival Stroggylo 2022 και Cine Kids Festival 2022 στον Άγιο Δημήτριο, έχει φροντίσει όχι μόνο για εσένα αλλά και για τα παιδιά! Την Τρίτη 02/08 παίζει την ταινία «Τονι Ερτνμαν» και την Πέμπτη 04/08 μπορείς να δεις το «Μνήμες Φόνων». Για τα παιδιά, την Κυριακή 07/08 παίζει την ταινία «Κοντορίτο». Δες αναλυτικά όλο το πρόγραμμα εδώ και ανακάλυψε όλες τις ταινίες που παίζονται αυτή την εβδομάδα.

Δωρεάν events και σε νησιά!

Εάν συγκαταλέγεσαι σε αυτούς που έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους και βρίσκεσαι ήδη σε νησί, μην ανησυχείς.. έχουμε ψάξει και για εσένα! Ξεκινάμε με την πανέμορφη Αίγινα και την ομαδική έκθεση: «Η Αίγινα του Κωνσταντίνου Γαλάνη» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Η έκθεση ξεκινά μετά από τρία χρόνια λόγω της πανδημίας και είναι προς τιμήν του Κωνσταντίνου Γαλάνη, μία εμβληματική προσωπικότητα της Αίγινας που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2019.

Αν βρίσκεσαι κάπου πιο μακριά, όπως στη Χίο, δεν πρέπει να χάσεις την θεατρική παράσταση «Ύμνος εις την Ελευθερία», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου στις 04/08 στις 21:00. Η παράσταση επιχειρεί να ζωντανέψει τις εικόνες, τις ιδέες και τα αισθήματα του Διονυσίου Σολωμού όταν έγραφε το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία», ταυτίζοντας την Ελλάδα με το πνεύμα της ελευθερίας.

Τέλος, η Σύρος, όντας ένα από τα βασικά πολιτισμικά κέντρα του Αιγαίου, είναι πάντα στο παιχνίδι των δωρεάν events. Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, μαζί με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης δημιούργησαν την έκθεση με τίτλο «Θαλασσογραφίες. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου. Οι θαλασσογραφίες αφορούν τις εκδοχές της πλούσιας εικαστικής απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

Αυτά ήταν τα δωρεάν events που κάνουν την είσοδο του Αυγούστου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Για να μαθαίνεις για όλα τα events -δωρεάν και μη- που τρέχουν στην Αθήνα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα μείνε συντονισμένος στο Public blog!