Περίληψη: Το εβδομαδιαίο ραντεβού με τον πορτοκαλί οδηγό των δωρεάν events της πόλης έφτασε!
18 Μαΐου , 2026 • 4 MINS READ

18 Μαΐου , 2026 • 4 MINS READ
Περίληψη: Το εβδομαδιαίο ραντεβού με τον πορτοκαλί οδηγό των δωρεάν events της πόλης έφτασε!
Η εβδομάδα μας ξεκινάει με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και μαζί της έρχονται δωρεάν ξεναγήσεις και δραστηριότητες σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Όμως τα events δεν σταματούν εκεί! Αυτή η εβδομάδα σίγουρα έχει πρωταγωνιστή το βιβλίο – αλλά και πολλά περισσότερα. Με παιδικά βιβλία, παρουσιάσεις μυθιστορημάτων και ομιλίες με καταξιωμένους συγγραφείς, οι επόμενες ημέρες είναι το όνειρο κάθε βιβλιοφάγου. Αλλά αρκετά με τα spoilers! Πάμε να δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα με τα δωρεάν events της εβδομάδας;
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έφτασε και ο Δήμος Αθηναίων τη γιορτάζει με μοναδικές δωρεάν δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι δραστηριότητες για τη Δευτέρα 18 Μαΐου - και όχι μόνο, περιλαμβάνουν συμμετοχή στο εργαστήριο κεντητικής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», ξενάγηση στα σπάνια τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας και πολλά περισσότερα. Μέσα από το εορταστικό πρόγραμμα για τα μουσεία, σου δίνεται η ευκαιρία να βρεθείς σε μία σειρά ιδιαίτερων δράσεων που αναδεικνύουν την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Μία ακόμη πρόταση αποτελεί ο εορτασμός της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης για τα 100 χρόνια λειτουργίας της. Με την επετειακή έκθεση «Γεννάδειος 100. Ένας Αιώνας Έμπνευσης», το ίδρυμα αναδεικνύει εκατό επιλεγμένα αντικείμενα που μαρτυρούν την εξέλιξη του θεσμού από την ιδιωτική συλλογή σε ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο.
Τα Play Days 2026 συνεχίζονται με μοναδικά events. Οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα έρχονται σε επιλεγμένα καταστήματα Public παρέα με τρεις αγαπημένες σειρές παιδικών βιβλίων: «Τα μαγικά γλυκά», «Μις Άγκαθα» και «Geronimo Stilton». Εκεί τα παιδιά, εμπνευσμένα από τις ιστορίες θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διαδραστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικό παιχνίδι και face painting. Τα καταστήματα Public θα επισκεφθεί επίσης και η αγαπημένη Play-doh, το Σάββατο 23 Μαΐου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με τα πλαστοζυμαράκια Play-Doh, να εκφραστούν και να διασκεδάσουν παρέα.
Βέβαια, από τα events των Play Days 2026 δε θα μπορούσε να λείπει και το παιδικό βιβλίο. Τα Public Συντάγματος υποδέχονται την Έλλη Βεΐνόγλου και την Τατιάνα Ζαγάρη, για την παρουσίαση του «Και οι μύξες έφυγαν» – ένα νέο βιβλίο που στοχεύει στην ενίσχυση της αυτονομίας μέσω του χιούμορ.
Παράλληλα, στα Public Ηρακλείου Κρήτης θα παρευρεθεί η συγγραφέας Μαριάννα Κουνέλη παρέα με το καινούργιο παιδικό βιβλίο «Ένα πάρτι για όλους». Το βιβλίο καταφέρνει, μέσα από συμβολισμούς και χιούμορ, να αναδείξει τη σημασία της ενσυναίσθησης και της διαφορετικότητας.
Τελευταία πρόταση για τους μικρούς φίλους, αποτελεί η δράση του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων 2026. Στο εργαστήρι «Μπισκότα στο Μουσείο!», τα παιδιά εμπνέονται από τις συλλογές του μουσείου και πλάθουν ζεστές, λαχταριστές δημιουργίες, παντρεύοντας τη μάθηση με το παιχνίδι.
O διακεκριμένος γιατρός και συγγραφέας, Gabor Maté, έρχεται στην Ελλάδα σε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση. Στη σκηνή του θεάτρου Pierce του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, θα λάβει χώρα η παρουσίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου βιβλίου του «Μυαλό σε διάσπαση», με σκοπό τη βαθιά κατανόηση και συμπερίληψη των ατόμων με ΔΕΠΥ.
Μία ακόμη πορτοκαλί παρουσίαση σε περιμένει την Παρασκευή 22 Μαΐου στα Public Συντάγματος. Η Μυρτώ Σταυροπούλου θα παρουσιάσει το καινούργιο της βιβλίο «Στα νύχια άμμος», με την ηθοποιό Ελένη Μελιγκάρη να διαβάζει αποσπάσματα και τον δικηγόρο Νίκο Σταυρόπουλο να συμμετέχει στην ενδιαφέρουσα συνομιλία.
Ο συγγραφέας και chef, Ανδρέας Λαγός, θα παρευρεθεί στα Public Café Συντάγματος, όπου θα συνομιλήσει με ανθρώπους από τον γαστρονομικό και συγγραφικό κόσμο για το νέο του έργο. Την Τρίτη 19 Μαΐου, θα παρουσιάσει το βιβλίο του «81 πιάτα με ελληνικά προϊόντα», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η ελληνική πρώτη ύλη.
Την Τρίτη 19 Μαΐου, η Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ θα υποδεχτεί τη διακεκριμένη πιανίστρια Χριστίνα Παντελή. Η συναυλία με τίτλο «Πάντα ρει» είναι αφιερωμένη στον συνθέτη Ιωσήφ Παπαδάτο, συγκεντρώνοντας και ερμηνεύοντας ολόκληρο το ρεπερτόριο του σε μια ιστορική διαδρομή 40 χρόνων.
Ένα μοναδικό exclusive event έρχεται στα Public Συντάγματος το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις τον Φοίβο Δεληβοριά, σε ένα live με επιλεγμένα κομμάτια από τα τρία εμβληματικά άλμπουμ του που θα κυκλοφορήσουν σε συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ στην συνέχεια μπορείς να αποκτήσεις τα νέα σου βινύλια υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.
Χώροι σε όλη την Αθήνα ετοιμάζονται θα γεμίσουν με καλλιτέχνες 10 χωρών για το 17ο Arc for Dance Festival. Το δεκαήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων από ανερχόμενους και καταξιωμένους χορογράφους, συνομιλίες, σεμινάρια κίνησης και χορογραφίας, καθώς και προβολές ταινιών με θέμα τον χορό.
Με πρώτη στάση στη συμπρωτεύουσα, συναντάμε τη Λένα Μαντά για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της «Ελένη Δαρζέντα». Τα Public Τσιμισκή θα φιλοξενήσουν τη συγγραφέα τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 19:00, σε μία συνομιλία με το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει και υπογραφή αντιτύπων.
Την Πέμπτη 21 Μαΐου, δίνουμε ραντεβού στα Public Σερρών για την παρουσίαση του νέου, κοινωνικού και παράλληλα αισθηματικού μυθιστορήματος του Κώστα Κρομμύδα. Φυσικά, μιλάμε για το βιβλίο «Το λιμάνι μου είσαι εσύ», που μας ταξίδεψε στο νησί της Χίου μέσα από έναν δυνατό, ναυτικό έρωτα.
Τελευταίος προορισμός είναι η Κρήτη. Συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο πολυβραβευμένος Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και τη μεταφράστρια των έργων του, Στέλλα Βρετού.
Μείνε συντονισμένος στο Public Blog, για να μαθαίνεις πρώτος όχι μόνο όλα τα νέα, αλλά και τις πορτοκαλί εκδηλώσεις που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα.