Δωρεάν events της εβδομάδας: Εκθέσεις σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Περίληψη: Αυτή η εβδομάδα που ξεκινάει χαρακτηρίζεται από συναρπαστικά δρώμενα στον χώρο της τέχνης. Πάμε να δούμε λοιπόν τι «must» εκδηλώσεις τρέχουν αυτό το καιρό.

Σφύζει από ζωή η πόλη αγαπητέ μου αναγνώστη. Κάθε λογής δρώμενα δίνουν το παρόν τους και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερωθείς, να επιλέξεις τα events που σου ταιριάζουν και να τα επισκεφτείς. Όπως και κάθε εβδομάδα, σε παροτρύνουμε να εμπλουτίσεις τη καθημερινότητα σου με ορισμένες εκδηλώσεις που θα δώσουν χρώμα στην εβδομάδα! Πάμε να τις ανακαλύψουμε;

Διεύρυνε τη φαντασία σου με ατομικές εκθέσεις

Οι προτάσεις μας ξεκινούν με κουλτούρα και πιο συγκεκριμένα υπαίθρια ομαδική έκθεση «Cities of Tomorrow». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων στις 31 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αθηναίων φιλοξενεί 42 πρωτότυπα έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, τα οποία επιλέχθηκαν από επιτροπή που συστήθηκε από ειδικούς του χώρου των εικαστικών, της γραφιστικής και της αρχιτεκτονικής. Κάποιες αποτυπώνουν ένα δυστοπικό αστικό μέλλον, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου, της μαζικής αστικοποίησης και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.

Μιλώντας για πόλεις, στις 11 Νοεμβρίου η νέα ατομική έκθεση του Ηλία Παπανικολάου με τίτλο «AKROVATES» κάνει τα εγκαίνια του στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ. Φτιαγμένα με χρωστικές σε καμβά, ο καλλιτέχνης με τα έργα αυτής της σειράς, σε ταξιδεύει στην καρδιά της καθημερινής παράνοιας στην πόλη. Τρανταχτές συνθέσεις, ζωηρά χρώματα, επιδημίες, πόλεμοι, οικονομικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, απάθεια, άνθρωποι ως πλανόδιοι κλόουν, πλήθη μεσοαστών και μικροαστών, σέξι γυναίκες και στερεότυπα αντρών. Κάθε εικόνα είναι αξέχαστα ισχυρή και επίκαιρη!

Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου από τις 10 Νοεμβρίου μας προσκαλεί στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στη νέα ατομική έκθεση «Μες στο φως». Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αποτυπώσει το ίδιο το φως. Τα ζωγραφικά του έργα, δουλεμένα στην Αθήνα αλλά και στην Άνδρο, επιδιώκουν να αποδώσουν το φως των Κυκλάδων, με τις αέναες μεταμορφώσεις της θάλασσας και του ουρανού.

pou-tha-vgeis-26-01

Απόλαυσε ομαδικές εκθέσεις

Φωτογραφίες, βίντεο και ακουστικές εγκαταστάσεις πλαισιώνουν την ομαδική έκθεση «Land Rights». Με βασικό πυλώνα την περιβαλλοντική καταστροφή, η έκθεση περιλαμβάνει το φωτογραφικό έργο του διακεκριμένου Περουβιανού φωτογράφου Μusuk Nolte που καταγράφει την πρόσφατη καταστροφική διαρροή πετρελαίου στις ακτές της Λίμα, το έργο του βραβευμένου Τσέχου φωτογράφου David Tesinski από τα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ευρώπη και τον Αμαζόνιο, την κολλεκτίβα Ozhope από το Μαλάουι των οποίων το έργο κινείται μεταξύ performance και φωτογραφίας, της μουσικού Manja Ristic (Σερβία/Κροατία) που μετουσιώνει σε ηχητικά τοπία την καταστροφή του θαλάσσιου βυθού στην Αδριατική και άλλα πολλά. Μπορείς να θαυμάσεις την έκθεση στο 1927 Art Space από τις 11 Νοεμβρίου και για ένα μήνα.

Συνεχίζουμε τις προτάσεις μας με μια ακόμη ιδιαίτερη ομαδική έκθεση. Όσοι ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη νέα διάσταση της νύχτας, δε πρέπει να χάσουν την έκθεση «Night Photography». Νυχτερινές φωτογραφίες από διάφορα μέρη του κόσμου και με διαφορετικές τεχνικές, ένα παιχνίδι της σκιάς και του φωτός, όπου η κίνηση και τα φώτα αποκτούν μία νέα δυναμική και οπτική και συναρπάζουν.

Καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, γραφιστικής και φωτογραφίας δημιούργησαν από ένα έργο μικρών διαστάσεων, αποτυπώνοντας τις διαφορετικές αντιλήψεις, προβληματισμούς και την διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τον τίτλο της έκθεσης «Δέκα ασπρόμαυρα έργα». Πως αντιλαμβάνεται ο κάθε καλλιτέχνης τη σχέση του άσπρου και του μαύρου που φαινομενικά ανήκουν σε δύο απόλυτα άκρα; Στο Mosaico Fine Art Studio έως και τις 19 Νοεμβρίου.

Τελευταία μας καλλιτεχνική πρόταση αποτελεί η δράση «Μυστήριο_24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης». Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας, παρουσιάζει έως τις 18 Δεκεμβρίου έργα από 23 φωτογράφους, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος. Περιλαμβάνονται έργα φωτογραφίας όπως φωτογραφικές εκθέσεις, προγράμματα φιλοξενίας και ειδικές εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων, με πεδίο έμπνευσης τον συνεχώς μεταβαλλόμενο τόπο της Ελευσίνας και των προσώπων της.

Αφιέρωμα στον Σαραμάγκου και μουσική περιήγηση στη Στέγη

pou-tha-vgeis-26-03

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει το φεστιβάλ κινηματογράφου «ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ 100». Έξι ταινίες εμπνευσμένες από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα, και θα λάβει χώρα στον χώρο της Ταινιοθήκης από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Τέλος, εάν έχεις όρεξη για κάτι πιο fun και ανάλαφρο, στις 12 Νοεμβρίου, το Movement Radio και το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας, φτιάχνουν έναν δικό τους χάρτη με τέσσερις σταθμούς, στην Κυψέλη, στη Φωκίωνος Νέγρη, στην Πατησίων και στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, με επίκεντρο τη μουσική με το Mediterranean Futures: On the Move.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με περισσότερα δωρεάν events για όλα τα γούστα. Μέχρι τότε η ομάδα των Public σας εύχεται μια όμορφη και γεμάτη εβδομάδα.