Δωρεάν events: Θέατρο, art installations και αθλητισμός για όλους!

Περίληψη: Άλλη μία εβδομάδα με δωρεάν θεατρικά και εικαστικά events ξεκινά! Δες τις προτάσεις που ξεχωρίσαμε για τις επόμενες ημέρες!

Άλλη μία γεμάτη εβδομάδα ξεκινά! Γεμάτη από υποχρεώσεις, αλλά και διάθεση να περάσουμε καλά έξω! Τόσο μεσοβδόμαδα, όσο και το παρασκευοσαββατοκύριακο. Και αυτή την εβδομάδα, εννοείται ότι επιλέγουμε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με τη βεντάλια τους να περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις. Ας «γυμνάσουμε» σώμα και πνεύμα λοιπόν!

Εκθέσεις: Από τη ζώνη του λυκόφωτος μέχρι τους δρόμους της ποίησης

Όπως θα δεις η εβδομάδα είναι πλούσια σε εικαστικά δρώμενα. Πρώτη στάση η Γκαλερί Σκουφά, η οποία παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Lena Schmidt, με τίτλο «Twilight Zone». Εμπνευσμένη από τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη, η συγκεκριμένη έκθεση συγκροτείται από πορτραίτα νυχτερινών δασών, κατεστραμμένων δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης. Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για αυτή την Παρασκευή (18 Νοεμβρίου) στις 19:00.

pou-tha-vgeis-27-01

Ποια είναι η σχέση σου με την ποίηση; Όχι, δεν αλλάζουμε αντικείμενο. Παραμένουμε στο χώρο των εικαστικών και σταματάμε στην έκτη ατομική έκθεση του Μάριου Φούρναρη με τίτλο «Ευτυχώς, κάποτε η π-οίηση τελειώνει». Τα περίπου σαράντα έργα παρουσιάζονται ως τμήματα μιας σύνθεσης – εγκατάστασης, ως αναπτύγματα των εικαστικών αναζητήσεων του καλλιτέχνη. Η εικαστική του δημιουργία εστιάζει σε ευτελή καθημερινά αντικείμενα και βασίζεται σε συνθέτες έννοιες, όπως η φιλοσοφία και η ιστορία. Περισσότερα στην ENIA Gallery.

Επόμενη στάση η νέα έκθεση του Charlie Roberts, ενός καλλιτέχνη, ο οποίος ζει και εργάζεται σε τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Εμπνέεται από την ιστορία της τέχνης και την ποπ κουλτούρα, με αναφορές σε αρχαίες αφηγήσεις, παραδόσεις και αλληγορίες καθώς και την ελληνική μυθολογία. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η νέα έκθεση «Light Sleeper», τα έργα της οποίας δημιουργήθηκαν εντός έξι μηνών και υπογραμμίζουν την τεχνική της παραμόρφωσης. Τελικά, τι είναι αλήθεια και τι φαντασία;

Φωτογραφίες σαν… ζωγραφιά!

Από την άλλη, αν βρεθείς στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», τότε θα αντικρίσεις το έργο τεσσάρων καλλιτεχνών, οι οποίοι θέλησαν να αποτυπώσουν τη φύση άλλοτε εξ’ επαφής και άλλοτε από μνήμης, αναζητώντας παράλληλα τους παράγοντες που στοιχειοθετούν το ωραίο. Μέσα από τα έργα τους, η φύση της Αττικής αποκτά φωνή. Για αυτό, και ο τίτλος «Το Τραγούδι της Γης» μόνο τυχαίος δεν είναι. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 25 έργα ζωγραφικής, θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου.

Τα εικαστικά συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στα δωρεάν events αυτής της εβδομάδας, με την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «11 Περιπλανήσεις στους δρόμους του γυμνού». Μία δημιουργία της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, του πρώτου ερασιτεχνικού φωτογραφικού σωματείου τη χώρας μας, με συνεχή παρουσία τα τελευταία 70 χρόνια. Όσο για το τι θα δεις· απάντηση στο εκθεσιακό κέντρο της ΕΦΕ, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

pou-tha-vgeis-27-02

Πάμε Στέγη; Ναι! Θα παρακολουθήσουμε μία δημιουργία που δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις ούτε ταινία, ούτε παράσταση. Μόνο θέατρο φτιαγμένο για προβολή σε οθόνη. Πόσες φορές μπορεί να πεθάνει και να αναστηθεί μια θηλυκότητα, ένα σώμα, μια χώρα; Το video art πρότζεκτ της ομάδας bijoux de kant, θέλει την Μπέττυ Βακαλίδου, πρωτοστάτρια των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να δίνει ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ νεκραναστάσεων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις την μέρα που σε εξυπηρετεί και να είσαι άνω των 18 ετών.

Τι θα έλεγες η επόμενη σου έξοδος να έχει την υπογραφή της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών; Για δεκαετίες, η Λέσχη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε ο κύριος φορέας φοιτητικής Μέριμνας για το Πανεπιστήμιο. Σε συνεργασία με την Ίριδα Visions, στον χώρο του Πανεπιστήμιου παρουσιάζεται μία πληθώρα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δρώμενων για σπουδαίο σκοπό. Γιατί, η τέχνη δεν μπορεί να βρίσκεται εκτός του πανεπιστημίου και της ζωής μας.

Ξεκίνα τη μέρα σου με λίγη γυμναστική!

Τέλος, τι θα έλεγες, εκτός από το πνεύμα, να φροντίσουμε και το σώμα; Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να καλύψει τις ανάγκες άθλησης των δημοτών και των κατοίκων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, προσφέρει ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) έως τις 5 Μαΐου 2023 στο Κλειστό Γήπεδο Αθλοπαιδιών ΡΟΥΦ. Δωρεάν, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 09:00 – 11:00.

pou-tha-vgeis-27-03

Στο ίδιο mood και οι μικροί της παρέας, με τις δράσεις του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Family Yoga, για όλη την οικογένεια. Ποδοσφαιρικά skills για τους φίλους της στρογγυλής θεάς. Στιβομαχίες, οι οποίες μας προσκαλούν να γνωρίσουμε από κοντά τον στίβο και τα κινητικά παιχνίδια. Mini basket, tennis και volley σε απίστευτα τουρνουά και φυσικά δημιουργική ενόργανη. Ό,τι και να κάνεις αυτή την εβδομάδα, κάν’ το με την καρδιά σου!

Καλή διασκέδαση!