Δωρεάν events: Εβδομάδα με ντοκιμαντέρ, φεστιβάλ και εκθέσεις

Περίληψη: Ο Νοέμβριος κλείνει δυναμικά, με συναρπαστικά events και τέχνη σε όλες τις μορφές! Πάμε να δούμε πως θα γεμίσεις την εβδομάδα σου με δωρεάν εκδηλώσεις;

33 μέρες για Χριστούγεννα (όχι πως μετράμε) και το γιορτινό πνεύμα μας χτυπάει την πόρτα. Έχουν ξεκινήσει οι στολισμοί στους δρόμους και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο ραδιόφωνο. Και τι πιο όμορφο από μια έξοδο με φίλους, το άλλο σου μισό ή και σόλο, στην καρδιά της Αθήνας; Τα events πολλά και διάφορα αρκεί να… ψαχτείς λιγάκι! Εμείς, όπως και κάθε εβδομάδα, σε αποδεσμεύουμε από αυτή τη διαδικασία και σου προτείνουμε εκδηλώσεις που δε πρέπει να χάσεις. Τι λες, πάμε να τις δούμε παρέα;

Φεστιβάλ ισότητας στον κινηματογράφο ή ισπανικό ντοκιμαντέρ;

Πάμε πρώτα στους σινεφίλ της παρέας, εξερευνώντας «άχαστες» δωρεάν προβολές μέσα στις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Νέο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ, τo Exile Room ανοίγει την αυλαία προβολών με δύο από τα πιο δημιουργικά ντοκιμαντέρ που γνωρίσαμε τον τελευταίο καιρό, το «Tolyatti Adrift» και το «Magaluf Ghost Town». Από τις 24/11 έως και τις 8/12 θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις αριστουργήματα της μεγάλης οθόνης στα Ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Τώρα εάν σ' αρέσουν τα ντοκιμαντέρ αλλά και η Jazz μουσική, δε πρέπει να παραλείψεις την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Jazzlibrary.gr – From Syros to the web» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 24/11 θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ένα δυναμικό έργο που εξελίσσεται και μεγαλώνει. Το Jazz Library συνεχίζει με νέες θεματικές που αφορούν την αλληλεπίδραση της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με τις άλλες τέχνες, ενώ στο φιλμ συμμετείχαν με συνεντεύξεις και ζωντανές εμφανίσεις αρκετοί καλλιτέχνες.

Video Duration
0:51

Οι προτάσεις μας σχετικά με τον κινηματογράφο έχουν και συνέχεια. Το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» είναι γεγονός! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, από τις 24 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2022 η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει ένα φεστιβάλ που επικεντρώνεται σε ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως στο δικαίωμα της άμβλωσης, της αντισύλληψης, αλλά και της παρένθετης μητρότητας.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το 13ο Ethnofest - Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας! Για άλλη μια χρονιά επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα, με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν και σχολιάζουν το μωσαϊκό της ανθρώπινης εμπειρίας και συνδέονται άμεσα με την πρόσβαση στην πληροφορία και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Θα πραγματοποιηθεί στις 24/11 έως και τις 04/12, γι’ αυτό μη το χάσεις!

Εκθέσεις φωτογραφίας, γλυπτικής ή μεσογειακής ψυχεδέλειας;

Το στοιχείο της τέχνης παραμένει, μόνο που τώρα μεταφέρεται σε γκαλερί και εκθεσιακούς χώρους. Αφετηρία των προτάσεών μας είναι η έκθεση «The Callas – Love Solidarity Death», όπου η μεσογειακή ψυχεδέλεια, τα φωσφορίζοντα χαλιά, το catwalk και οι συναυλίες και προβολές ταινιών παντρεύονται για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια δημιουργίας τους! Και όλα αυτά, από τις 26/11 έως και τις 30/11, παρουσιάζοντας τη νέα τους δουλειά, με τα ποπ-φολκ κεντήματα και υφαντά τους, γλυπτά και εγκαταστάσεις από κομμένα μάρμαρα των παλιών πεζοδρομίων της Αθήνας, πίνακες με working-class Μαντόνες, καφασοναούς-DIY Παρθενώνες, film screenings και happenings, καθώς και με συνεργασίες με guest contributors από το εξωτερικό, αλλά και την εγχώρια σκηνή!

Η Blank Wall Gallery, έως και τις 23/11 παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Narratives for the Illusion of an Imagined Face», του κουβανού καλλιτέχνη José Ney Mila Espinosa. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όσο περισσότερες πληροφορίες παίρνουμε, τόσο πιο γρήγορα καταλαβαίνουμε και φτάνουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα που, με τη σειρά του, θα μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς επειδή το έχουμε καταλάβει. Με άξονα αυτή την αντίληψη, η έκθεση απαρτίζεται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων που απεικονίζονται.

Συνεχίζουμε με την έκτη σε σειρά ατομική έκθεση του Pier Paolo Calzolari – ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες εν ζωή, του οποίου η πρακτική εκτείνεται μεταξύ άλλων στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον ήχο, την αρχιτεκτονική και το βίντεο – με τίτλο «demons and dew». Από τις 24/11 έως και τις 26/01 θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις 20 καινούργια έργα στα οποία συνεχίζει να ενσωματώνει γλυπτικά στοιχεία από οργανική ύλη, όπως αλάτι, φτερά, πέταλα τριφυλλιού και κοχύλια.

Σειρά έχει η έκθεση «The Glass Room - Misinformation Edition». Έρχεται στη χώρα μας από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, για να μας ωθήσει να αναπτύξουμε κριτική σκέψη απέναντι στην τεχνολογία και τις διαφορετικές πτυχές της, να γνωρίσουμε καλύτερα τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά και να ανακαλύψουμε ποια στοιχεία μοιραζόμαστε διαδικτυακά και με ποιον

Η διημερίδα με τίτλο «Ο Άντονυ στο ξέφωτο: Η ενόρμηση θανάτου της όπερας» θα λάβει χώρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 25 και 26 Νοεμβρίου. Θα συμμετάσχουν σημαντικοί εκπρόσωποι από τους χώρους της μουσικολογίας, της ψυχανάλυσης, της φιλοσοφίας και των πολιτισμικών σπουδών που θα μιλήσουν για τα θέματα της όπερας.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Ιωάννου με τίτλο «Εσωτερική διαδρομή», στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου. Κάθε πίνακας του καλλιτέχνη είναι και μια πυκνογραμμένη σελίδα στην οποία ο ζωγράφος επιχειρεί να αποδώσει την περίληψη του (προσωπικού του) κόσμου, ενός κόσμου παράλογα λογικού.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με περισσότερα δωρεάν events για όλους. Μέχρι τότε, σου ευχόμαστε μια εβδομάδα γεμάτη με δωρεάν events.