Δωρεάν events: Μία εβδομάδα αφιερωμένη στην τέχνη!

Περίληψη: Τι θα έλεγες να κάνεις ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της εβδομάδας; Στην πόλη τρέχουν αμέτρητες δωρεάν εκδηλώσεις από τον χώρο της τέχνης που αξίζει να επισκεφτείς!

Η εβδομάδα ξεκίνησε και η Αθήνα -και όχι μόνο- μας καλωσορίζει με πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις από τον χώρο της τέχνης και του κινηματογράφου! Όπως κάθε εβδομάδα, μένουμε πιστοί στο ραντεβού μας και συγκεντρώνουμε τις δωρεάν εκδηλώσεις που πιστεύουμε ότι αξίζουν μια θέση στην ατζέντα σου. Εκδηλώσεις και δρώμενα που σε κάνουν να σκέφτεσαι, ανοίγουν τους ορίζοντές σου και γεμίζουν τις ημέρες σου με όμορφες στιγμές. Είτε επιλέξεις να τις απολαύσεις μόνος σου είτε με καλή παρέα, συνέχισε να διαβάζεις για να τις ανακαλύψεις!

Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών τη νέα μόνιμη έκθεση «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus». Η έκθεση επικεντρώνεται στην ιστορία του Ωδείου Αθηνών. Προσφέρει μια περιήγηση στις διάφορες πτυχές της σταδιοδρομίας του αρχιτέκτονα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού του 20ού αιώνα, και φωτίζει την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και ανεγέρθηκε το σημαντικό αυτό ιστορικό κτήριο. Μη το χάσεις έως και το τέλος του χρόνου!

Ακολουθεί η γκαλερί του Black Duck και ο Φίλιππος Βαζάκας που παρουσιάζουν την έκθεση «Πόρτες και Πέτρες». Ο καλλιτέχνης εκθέτει μερικά έργα από τις δύο συλλογές του που δημιουργήθηκαν κατά την επταετή διαμονή του στο Παρίσι, φτιαγμένα με την ευαισθησία και τον ποιητικό λυρισμό που τον χαρακτηρίζει. Έργα ρεαλιστικά βασισμένα στη μνήμη και το συναίσθημα με θέμα τη μοναξιά, το χάος, την ύλη, το χρόνο, το όνειρο, την πνοή, τον έρωτα και τον θάνατο. Από τις 21/03 έως και τις 30/03!

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Hana Ward στην Αθήνα, με τίτλο «While We Wait». Η καλλιτέχνης τοποθετεί τις γυναικείες φιγούρες στο προσκήνιο. Η στάση και η γλώσσα του σώματός τους εκπέμπουν δυναμισμό. Η καλλιτέχνιδα συνδέει τις πρωταγωνίστριές της με μια ευρύτερη συλλογική μαύρη συνείδηση, αναγνωρίζοντας τη δύναμη μέσα της. Από τις 21/03 έως και τις 29/04!

Σειρά έχει η έκθεση της Δανάης Στράτου με τίτλο «Νήματα Μνήμης – Revisited». Η παρουσίαση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και προβολή από την εικαστική εγκατάσταση, που πραγματοποιήθηκε το 2020, στο εργοστάσιο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής, στην Πάτρα. Ο τρόπος διαχείρισης των υλικών που χρησιμοποιεί στηρίζεται κυρίως σε μία αφαιρετική «γλώσσα». Δουλεύει με διαφορετικά μέσα όπως η ψηφιακή τεχνολογία, ο ήχος, το βίντεο, η φωτογραφία, το μέταλλο ή ακόμη και φυσικά υλικά όπως το χώμα ή το νερό, καθώς η κάθε ιδέα που μεταμορφώνεται σε έργο την οδηγεί στο υλικό που θα χρησιμοποιήσει. Αξίζει να επισκεφτείς τον χώρο πολιτισμού Tatiana Dimou έως και τις 28/04!

Η έκθεση «Εθνική Οδός» παρουσιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά με έργα του Αχιλλέα Ραζή. Αν και το κάθε έργο αποτελεί έναν ανεξάρτητο και ολοκληρωμένο ζωγραφικό κόσμο, όλα μαζί συγκροτούν και ένα συμπαγές σώμα που αντανακλά την αστική, βιομηχανική και συγχρόνως ψυχική νεοελληνική πραγματικότητα. Από αύριο 21/03 έως και τις 17/04!

Τελευταία έκθεση γι’ αυτή την εβδομάδα έχει ως πρωταγωνιστή την φωτογραφία! «Cityscapes»: Φωτογραφίες πόλεων από όλο τον κόσμο με κυρίαρχα τα κτίρια. Μεγάλα, επιβλητικά κατασκευάσματα, φωτογραφίζονται και παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Μέσα από τις λεπτομέρειες φαίνεται ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και φαίνεται πάντα διαφορετικός ανάλογα με την οπτική του θεατή και του φωτογράφου. Έως και τις 29 Μαρτίου στην Blank Wall Gallery.

Προβολές Ευρωπαϊκού κινηματογράφου και ένα αφιέρωμα στον Kubrick

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Το πρόγραμμα, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις. Μη το χάσεις!

Video Duration
1:00

Ακολουθεί το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων, παρουσιάζοντας τέσσερα έργα του σύγχρονου ισπανικού ρεπερτορίου γύρω από επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, αιχμηρά ερωτήματα και βαθιά συναισθηματικά διλήμματα, υπό τη διεύθυνση Ελλήνων σκηνοθετών και με την συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών. Πιο συγκεκριμένα, στις 21/03 θα προβληθεί το έργο «Χάμελιν», ένα από τα έργα του Juan Mayorga αφιερωμένο στις διάφορες μορφές βίας που ασκούν οι ενήλικες στα παιδιά. Μια από αυτές είναι η σεξουαλική κυριαρχία, αλλά το έργο θίγει και κάποιες άλλες που συνήθως τη συνοδεύουν - την κακή εκπαίδευση, την εγκατάλειψη, την έλλειψη αγάπης. Η δράση του έργου θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Μη το χάσεις στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Τέλος, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την 3η εκδήλωση της σειράς «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες» αφιερωμένη στον Stanley Kubrick! Δημιουργός των ταινιών «Η Λάμψη», του φουτουριστικού «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και του απαγορευμένου σε πολλές χώρες «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», ο Kubrick αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και σεναριογράφους στην ιστορία της 7ης Τέχνης. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του δημιουργού και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του με το κοινό. Στις 22/03 στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης!

Κάπου εδώ κλείνουν οι προτάσεις μας για την εβδομάδα που διανύουμε. Οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα; Αμέτρητα! Πάρε την παρέα σου και την καλή σου διάθεση και have fun! 😊