Δωρεάν events: Εκθέσεις, μουσεία ή βόλτες σε αρχαιολογικούς χώρους;

Περίληψη: Ψάχνεις συναρπαστικά events για εσένα και τη παρέα σου; Πάμε να δούμε πώς θα γεμίσεις την εβδομάδα σου με κορυφαία δωρεάν δρώμενα!

Η εβδομάδα μετά το Πάσχα μας καλωσορίζει με ωραίο ανοιξιάτικο καιρό. Κάτι τέτοιο μας φτιάχνει τη διάθεση και μας εμπνέει να αρχίσουμε τις βόλτες. Οπότε και αυτή την εβδομάδα, όπως κάνουμε πάντα, αναλαμβάνουμε το κομμάτι της αναζήτησης και σου προσφέρουμε ετοιμοπαράδοτες μοναδικές δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα! Φύγαμε;

Εκθέσεις για να προσθέσεις στην “to-do” list σου!

Δυο εκθέσεις παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας «Ντίνος Κατσαφάνας». Η πρώτη έχει τίτλο «Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη» και πρόκειται για μία ιστορική έκθεση που παρουσιάζει τις διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού και τη διαμόρφωση μιας νέας πόλης του Μεσοπολέμου. Η δεύτερη, με τίτλο «Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο», αποτελείται από είκοσι πέντε φωτογράφους ελληνικής καταγωγής που συνδέθηκαν με την προσφυγική πόληΦωτογραφίες από επαγγελματίες του στούντιο, ανώνυμους και επώνυμους υπαίθριους φωτογράφους, ιδιαίτερους ερασιτέχνες του μεσοπολέμου, συνθέτουν ένα ισχυρό σύμβολο ταυτότητας και μνήμης για την πόλη. Και τις δύο θα μπορείς να τις επισκεφθείς έως και τις 19 Μαΐου!

Η Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος – δεξαμενή» παρουσιάζει, έως και τις 25 Μαΐου, την ατομική έκθεση γλυπτικής της Λιάνας Παπαλέξη με τίτλο «H Αλίκη στην χώρα της πορσελάνης». Στην πράξη είναι μια εγκατάσταση από πορσελάνες. Για την καλλιτέχνιδα είναι μια εγκεφαλική απόδραση, ένα πέρασμα από την πραγματικότητα σ’ έναν κόσμο που εμπνεύστηκε για να αισθάνεται όμορφα. Εκεί δημιουργώντας ένα μαλακό, εύθραυστο, οργανικό-φυτικό περιβάλλον, βρίσκει διέξοδο από την σκληρότητα της πραγματικής ζωής. Όπως στο παραμύθι η Αλίκη καταφέρνει να βρει μια ισορροπία σε όλα τα παράλογα πράγματα που της συμβαίνουν, αποδεχόμενη την ολική τρέλα που επικρατεί εκεί, με τον ίδιο τρόπο η έκθεση προσκαλεί τον θεατή να περιπλανηθεί στο δικό της σκηνικό.

Στην ίδια αίθουσα τέχνης παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της η Ευρυδίκη Καλλιμάχου, με τίτλο «Χαρτογραφώντας το κενό». Έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων, επιβάλλονται, όχι με την ένταση της γραφής τους καθώς είναι άκρως μινιμαλιστικά ιμπρεσιονιστικά σαν γραφή, όσο με την ησυχία, την ηρεμία και την ατμοσφαιρικότητα που αποπνέουν. Οι φόρμες ρέουσες, οι τονικότητες επίσης, σε κάποια έργα διακόπτεται μόνο η αέναη ροή τους από κάποιες απειροελάχιστες λεπτές γραμμούλες σαν σημεία στίξης του χώρου – τόπου – χρόνου. Έως και τις 25 Μαΐου!

Σειρά έχει η Κατερίνα Παπασταυροπούλου που παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής. Τα έργα της είναι συνήθως ανθρωποκεντρικά, ενώ αγαπά πολύ τα λάδια και τα μολύβια, χωρίς όμως να σταματά να δοκιμάζει διαφορετικές θεματικές και υλικά. Μη τη χάσεις, έως και τις 22/04 στην γκαλερί Χρυσόθεμις!

Ακολουθεί η Γκαλερί Bernier/Eliades, εγκαινιάζοντας την ατομική έκθεση «Brittle Connections» – Εύθραυστες Συνδέσεις, της Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου. Τα έργα της καλλιτέχνιδος εκφράζουν την προσωπική της εξερεύνηση πάνω στις δυνατότητες του υλικού της, όπως και την θεματολογία της, την οποία αντλεί από το αστικό τοπίο και τον προσωπικό της βίο. Αυτός ο κύκλος έργων μαρτυρά την εξέλιξή της από την πιο εννοιολογική τέχνη σε μια στροφή στην ύλη, που βασίζεται σε μια συναισθηματική επεξεργασία των παρατηρήσεων της, χωρίς τα έργα να χάνουν το χιούμορ και την αίσθηση του παράλογου και του ανοίκειου.

Τέλος, η  Μαίρη Ζυγούρη και ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζουν την έκθεση «EX CORPO» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Η έκθεση συνοψίζει έναν κύκλο δουλειάς που ξεκίνησε με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό που βιώσαμε στη διάρκεια της καραντίνας. Μέσα από βίντεο, performance, εγκαταστάσεις, σκηνοθετημένες φωτογραφίες και επιτελεστικά κείμενα, η καλλίτεχνις καταγράφει μια διαδικασία μεταμόρφωσης και εσωτερικής μετατόπισης. Έχοντας ως βασικό υλικό το σώμα της, η Μαίρη Ζυγούρη επιχειρεί να απεκδυθεί την ταυτότητά της.

Περίπατος σε αρχαιολογικούς χώρους ή μια συζήτηση για τα έργα σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων;

Η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση διοργανώνει για τέταρτη φορά φέτος μια συζήτηση γύρω από το έργο σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων με τον Πλάτωνα Ριβέλλη! Την Πέμπτη 20 Απριλίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί μία παρουσίαση που εστιάζει στο έργο του Μιχάλη Πολιτόπουλου, του Αντώνη Κολιού και της Κατερίνας Παττακού.

Τέλος, μόνο για τη Δευτέρα 18 Απριλίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων, η πόλη θα προσφέρει ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο

Κάπου εδώ ολοκληρώνονται οι προτάσεις μας για δωρεάν εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα! Ό,τι κι αν επιλέξεις, να περάσεις υπέροχα! 😊