World Camera Day 2022: Σήμερα γιορτάζουμε τη φωτογραφία!

Περίληψη: Σήμερα κάνουμε focus στις φωτογραφικές μηχανές μιας και στις 29 Ιουνίου είναι World Camera Day! Γιόρτασε κι εσύ μαζί μας!

Αν ανοίξεις τη συλλογή του smartphone σου αυτή τη στιγμή θα αντικρίσεις τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχεις τραβήξει (και μερικές εκατοντάδες screenshots αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση). Το να μπορούμε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να απαθανατίσουμε κάθε στιγμή είναι σήμερα κάτι δεδομένο και ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να φωτογραφήσεις ό,τι θέλεις. Μέχρι πρόσφατα, όμως, η όλη διαδικασία ήταν αρκετά πιο περίπλοκη. Και επειδή ίσως αυτή η απλότητα μας έχει κάνει να μην εκτιμούμε το ίδιο τη μαγεία της φωτογραφίας, έχει πλέον καθιερωθεί η World Camera Day! Οι φωτογραφικές μηχανές κάθε είδους και η τέχνη της φωτογραφίας έχουν τη δική τους ημέρα και εμείς είμαστε εδώ για να την γιορτάσουμε μαζί σου, μιας και λατρεύουμε να τραβάμε φωτογραφίες!

Μία σύντομη ιστορία της φωτογραφίας

Η ιδέα της φωτογραφίας συναρπάζει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα. Ο σκοτεινός θάλαμος (camera obscura) είναι μία τεχνική που υπάρχει από τον 5ο αιώνα π.Χ. και επέτρεπε στους ανθρώπους να προβάλουν μία εικόνα σε κάποια επιφάνεια. Οι βασικές αρχές αυτής της τεχνικής μοιάζουν αρκετά με αυτές της φωτογραφίας, αλλά δεν υπήρχε, προφανώς, η δυνατότητα μόνιμης καταγραφής εικόνων (φαντάζεσαι να είχαμε φωτογραφίες του Αριστοτέλη;). Η φωτογραφία όπως την ξέρουμε σήμερα γεννήθηκε στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Η πρώτη φωτογραφία που διασώζεται μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε από μία κάμερα του Γάλλου εφευρέτη Nicéphore Niépce κάποια στιγμή μεταξύ 1826-1827. Για να γίνει η φωτογραφία μία τέχνη που απολαμβάνουν όλοι χρειάστηκε να περάσουν περίπου 80 χρόνια. Η εταιρεία που έφερε την φωτογραφία σε ένα ευρύ κοινό ήταν η Kodak, με την κυκλοφορία της Brownie το 1900. 25 χρόνια αργότερα κυκλοφορεί η Leica I, η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη φωτογραφική μηχανή 35mm

Στα 70s γίνονται τα πρώτα βήματα προς την αντικατάσταση του φιλμ. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας στα μέσα των 1990s και μετά, με το φιλμ να αποχαιρετά σχεδόν πλήρως την αγορά περίπου μία δεκαετία αργότερα. Στο ενδιάμεσό, όμως, είχαμε ακόμα μία επανάσταση που θα άλλαζε τον κόσμο της φωτογραφίας. Το 1999 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Kyocera Visual Phone VP-210, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στην μπροστινή πλευρά! Το 2000 είχαμε την κυκλοφορία του Samsung V200 με περιστρεφόμενη κάμερα, ενώ η τότε κυρίαρχη Nokia μπήκε στο παιχνίδι με το Nokia 7650 το 2001! Σήμερα η Samsung συνεχίζει δυνατά, με συσκευές όπως το Galaxy S22 Ultra να παρέχουν μία από τις καλύτερες εμπειρίες φωτογραφίας on-the-go. Όσο για τις φωτογραφικές μηχανές, τα κινητά σχεδόν «έσβησαν από το χάρτη» τις compact κάμερες, αλλά οι mirrorless και οι DSLR έχουν ακόμα και σήμερα μεγάλο κοινό μιας και η τέχνη της φωτογραφίας έχει εκατομμύρια λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και την αναγέννηση της αναλογικής φωτογραφίας. Τα τελευταία χρόνια η φωτογράφηση σε κάμερες με φιλμ έχει συγκεντρώσει νέο ενδιαφέρον και πολλοί αποζητούν την αισθητική του φιλμ, που δεν μπορεί να παρέχει μία ψηφιακή μηχανή.

Γιόρτασε μαζί μας της World Camera Day 2022

Ο πιο απλός τρόπος για να τιμήσεις την World Camera Day είναι να ανοίξεις την κάμερα του smartphone σου και να βγάλεις φωτογραφίες! Βέβαια, μιας και σήμερα γιορτάζουν οι κάμερες, αν θες να γιορτάσεις την ημέρα όπως της αρμόζεις, πρέπει να βγεις έξω με μία φωτογραφική μηχανή και να αρχίσεις τα «κλικ». Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες από ψαγμένα σημεία για φωτογραφίες που θα λατρέψουν όσοι σε ακολουθούν στα social media. Αν δεν έχεις όμως φωτογραφική μηχανή ποια να επιλέξεις για να απογειώσεις τις φωτογραφίες σου, όχι μόνο την World Camera Day 2022 αλλά και το καλοκαίρι και όλες τις εποχές που ακολουθούν; Πάμε να δούμε την απάντηση!

Η καλύτερη λύση για να έχεις πάντα μαζί σου μία κορυφαία φωτογραφική μηχανή είναι να επιλέξεις μία mirrorless. Έτσι θα έχεις και την ποιότητα μίας κάμερας με μεγάλο αισθητήρα και εναλλασσόμενους φακούς, αλλά με περιορισμένο όγκο και βάρος. Απόλαυσε street photography, landscape photography, summer photography ή ό,τι άλλο photography επιθυμείς με την Canon EOS M200 που θα σου επιτρέψει να εκδηλώσεις τη δημιουργικότητά σου μέσα από τις εικόνες πανεύκολα! Αυτή είναι μία εξαιρετική entry-level mirrorless μηχανή αλλά, όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν πολλές ακόμα προτάσεις αν θες να ανέβεις επίπεδο. Η Nikon Z FC είναι μία τέτοια πρόταση, η οποία χάρη στο νέο σύστημα φακών, τις αναβαθμισμένες δυνατότητες και το retro στυλ με τα πολλά πλήκτρα επιλογής μας κάνει να την ξεχωρίζουμε. Και οι δύο μηχανές προσφέρουν τόσο εξαιρετικές φωτογραφίες όσο και κορυφαία βίντεο. Οπότε, εκτός από τέλειες φωτογραφίες για την World Camera Day μπορείς να ξεκινήσεις και τα vlogs!

Μην περιμένεις άλλο λοιπόν, βγες μία βόλτα παρέα με τη φωτογραφική σου μηχανή και γιόρτασε την World Camera Day!