Δωρεάν events: Η εβδομάδα έχει εκθέσεις, ταινίες και workshops

Περίληψη: Πώς θα περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο αυτές τις μέρες; Σου έχουμε προτάσεις δωρεάν εκδηλώσεων που επιβάλλεται να βάλεις στο πρόγραμμά σου!

Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου μας υποδέχεται με τέλειο καιρό! Τέλειος καιρός = ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για εξόδους! Οπότε επιστρέφουμε ακόμα μία Δευτέρα στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας για να σου παρουσιάσουμε μερικές από τις καλύτερες δωρεάν εκδηλώσεις που μπορείς να απολαύσεις τις επόμενες ημέρες. Γέμισε την ατζέντα σου με εκθέσεις, προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους, ή πάρε μέρος σε ένα εργαστήρι που θα σου μάθει να δημιουργείς ταινίες animation μικρού μήκους! Τι λες, πάμε να τα ανακαλύψουμε όλα;

Πέντε δωρεάν εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Οι επιλογές σε δωρεάν εκθέσεις είναι για ακόμα μία φορά πάρα πολλές. Πρώτα θα κάνουμε στάση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο από τις 29 Απριλίου φιλοξενεί την περιοδεύουσα έκθεση «EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES». Η έκθεση διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Μετά τη Βοσνία και τη Σερβία, το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό project έρχεται και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η έκθεση καταφθάνει με μια μικρότερη επιλογή έργων τέχνης, αλλά σε αυτή έχει προστεθεί ένα νέο έργο της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Τσάγκαρη.

Σειρά παίρνει η γκαλερί The Breeder, όπου μέχρι τις 29 Απριλίου μπορείς να επισκεφθείς την πρώτη ατομική έκθεση της Κυριακής Γόνη, με τίτλο «Not Allowed for Algorithmic Audiences». Ο χώρος της γκαλερί καταλαμβάνεται από μια εγκατάσταση βίντεο στην οποία ένα σύστημα virtual assistance φαίνεται να δυσλειτουργεί. Ο εικονικός βοηθός «Voice» μονολογεί και προκαλεί πολλά ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και μηχανής σήμερα αλλά και στο κοντινό μέλλον. Η εγκατάσταση συμπληρώνεται από σχέδια σε χαρτί και σπάνια ορυκτά στοιχεία, τα οποία επαυξάνουν την εμπειρία του συστήματος virtual assistance.

Συνεχίζουμε με πορτρέτα, πολλά πορτρέτα. Η διακεκριμένη καλλιτέχνις Χριστίνα Λάππα παρουσιάζει την εγκατάσταση «Portraits of Feelings» στο νέο της χώρο στο Κολωνάκι. 120 έργα που συμβολίζουν τις 120 εβδομάδες πανδημίας, όπως τις έζησε η ίδια. 120 εκφράσεις της καθημερινότητας που στόχο έχουν να σε μεταφέρουν σε έναν κόσμο χρωμάτων και συναισθημάτων. Μπορείς να επισκεφθείς την εγκατάσταση μέχρι τις 30 Απριλίου.

Παραμένουμε στη ζωγραφική και η επόμενη πρότασή μας βρίσκεται στην Allouche Benias Gallery. Εκεί παρουσιάζονται έργα του Gosha Levochkin, στην έκθεση με τίτλο «Open Portal». Ο Ρώσο-Αμερικάνος καλλιτέχνης είναι αφηγητής. Μέσα από τους πίνακές του αποκαλύπτει ανθρωπόμορφους χαρακτήρες, ενώ τους τοποθετεί δυναμικά σε σουρεαλιστικούς και απόκοσμους χώρους. Διάσημος για τα μεγάλης κλίμακας ακρυλικά έργα του στο στιλ του ligne claire, έρχεται τώρα στην Αθήνα για να μας δώσει την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις δημιουργίες του. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό για ένα μήνα, από τις 20 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου. Δεν πρέπει να τη χάσεις με τίποτα!

Η τελευταία δωρεάν έκθεση που εντοπίσαμε μας πάει εκτός Αθηνών. Είναι η έκθεση «“ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ”!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22» που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και είναι κομμάτι των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023. Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και παρουσιάζει το ρόλο της μουσική στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων. Η ζωή πριν το 1922, η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς, η ζωή στη νέα πατρίδα, αποτυπώνονται στην πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων.

Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για όλες τις ηλικίες

Video Duration
2:19

Η πρώτη δωρεάν κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας είναι το «Ροζ» του The Boy. Η ταινία θα προβληθεί στο Αλεξάνδρα Europa Cinemas την Τετάρτη 26 Απριλίου, με αφορμή τα γενέθλια της streaming πλατφόρμας Cinobo. Ο σκηνοθέτης θα είναι εκεί για να προλογίσει την ταινία και η έκδοση που θα προβληθεί είναι μία ψηφιακά αποκατεστημένη μορφή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά!

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου σου βρήκαμε μία ταινία για να δεις με τα παιδιά. Στο Κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς» του Δήμου Περιστερίου θα προβληθεί η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Πάντα στο κόκκινο» (Turning Red). Η προβολή εντάσσεται σε μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει ο χώρος μέχρι και τα τέλη Μαΐου. Μήπως να κατευθυνθείς προς τα δυτικά της Αθήνας το ερχόμενο ΣΚ λοιπόν;

Workshop που σε μαθαίνει animation

Κλείνουμε τις προτάσεις της εβδομάδας με ένα αφιέρωμα στην Αθήνα μίας άλλης εποχής. «H Αθήνα της Μπελ Επόκ» πραγματοποιεί μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις με θεματική αναφορά στην περίοδο από το 1871 έως την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ αυτών είναι και ένα εργαστήρι animation για ενήλικες που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 26 Απριλίου και Παρασκευή 28 Απριλίου στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Κάτω Πετραλώνων. Στα εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν οι τεχνικές animation stop motion (φωτογράφιση), cut-outs (χαρτοκοπτική), Pixilation (κοκκίδωση) και shadowanimation (σκιάσεις).

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκαν οι προτάσεις μας για δωρεάν εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα! Τα ξαναλέμε την επόμενη Δευτέρα με νέες προτάσεις! 😀