Δωρεάν events: Εβδομάδα με τέχνες, σινεμά & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Περίληψη: Πάντα υπάρχει χρόνος για ψυχαγωγία, δε συμφωνείς; Και αυτή η εβδομάδα φέρνει μαζί της φανταστικά δωρεάν events με άρωμα τέχνης και πολιτισμού!

Μπορεί να τρέχουν οι υποχρεώσεις φίλε αναγνώστη, είμαστε σίγουροι όμως ότι θες να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για ψυχαγωγία και διασκέδαση! Δε χρειάζεται βέβαια να βγεις εκτός budget. Όπως κάθε εβδομάδα, εμείς αναλαμβάνουμε να βρούμε τις πιο fun προτάσεις εξόδου απ' όλα τα events που παίζουν δωρεάν, για να περάσεις τέλεια με την παρέα σου, ακόμα και σόλο. Φύγαμε λοιπόν! 😊

Εβδομάδα γεμάτη χρώματα και τέχνη!

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της Φωτεινής Παλπάνα με τίτλο «View of Us | Όψεις μας». Το έργο της αναπτύσσεται επιδαπέδια και καθ’ ύψος σε μια γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζει αδρά οικοδομικά υλικά, σχέδια γαζωμένα σε ύφασμα και βίντεο. Βραχώδεις σχηματισμοί και λεπτές κοίλες φόρμες, έντονα ζωγραφικό πλάσιμο και αφαιρετικά σχήματα, συστήνουν μια αφήγηση για πράγματα τόσο θεμελιώδη και οικεία όσο τα σώματά μας ή ο γεωλογικός μας περίγυρος. Έως και τις 22 Ιουλίου!

Η Sianti Gallery εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Τόλη με τίτλο «Μεταίχμιο». Ο καλλιτέχνης, ζωγραφίζει με ανατριχιαστική ακρίβεια και δεξιοτεχνία, κλείνοντας το μάτι σε οποιαδήποτε μηχανική διαδικασία. Φτάνει στην πιο δυναμική εκδοχή της χρωματικής παλέτας, απλώνοντας το χρώμα σε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες άλλοτε συμπαγείς και άλλοτε γεμάτες από αυστηρά κάθετες και οριζόντιες γραμμές ή από ευέλικτα κυματιστά σχήματα. Έως και τις 27/05!

pou-tha-vgeis-51-01

Το Rainbow project Ουράνιο Τόξο συνεχίζεται στην καρδιά της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι. Η τέχνη αποκτά πράσινο χρώμα, συνεχίζοντας τις 6 + 1 ομαδικές εκθέσεις που πλαισιώνουν το project έως το καλοκαίρι του 2023. Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη γονιμότητα. Είναι χρώμα ιδιαίτερα συναισθηματικά δεμένο με την ασφάλεια. Το βαθύ πράσινο συνδέεται με το χρήμα. Το πράσινο έχει εξαιρετική επουλωτική δύναμη. Είναι το πιο γαλήνιο χρώμα για το ανθρώπινο μάτι. Υπονοεί σταθερότητα και υπομονή. Από τις 8 έως και τις 20 Μαΐου!

Περισσότεροι από 45 καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανοίγουν το «Local infection of the cosmopolitan». Πρόκειται για μία σπονδυλωτή ιστορία και το πρώτο εβδομαδιαίο open street fair στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, με 10 ξεχωριστά πολιτιστικά events σε 4 ενότητες σε 5 σημεία του Εμπορικού Τριγώνου. Μέσα από τις εκθέσεις και τα δρώμενα σχολιάζεται και αναλύεται η ιστορία, η κοινωνική πραγματικότητα, το παρόν και στο τέλος κωδικοποιούνται τα συμπεράσματα για το μέλλον του Εμπορικού Τριγώνου της πρωτεύουσας. Μη το χάσεις, έως τις 12 Μαΐου.

Φεστιβάλ λογοτεχνίας ή μια Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων;

Συνεχίζουμε με δύο προτάσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και προσκαλεί τους επισκέπτες του στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Μαΐου. Οι επισκέπτες του Ιδρύματος θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις, στη συμμετοχική παράσταση «Οι Κοσμοναύτες» από την ομάδα La Petite Marguerite, καθώς και να απολαύσουν ρεσιτάλ για σαξόφωνο. Πρόκειται για δράσεις με ελεύθερη είσοδο από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Σειρά έχει το Φεστιβάλ Θεατρικής Δημιουργίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2023! Θεατρικές ομάδες των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής του Περιστερίου θα παρουσιάσουν ξεχωριστές παραστάσεις στο Θέατρο Πολιτών. Έως και τις 16 Μαΐου. 

Ακολουθεί ένα ακόμη φεστιβάλ, αυτή τη φορά γεμάτο... μυστήριο! Το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας υποδέχεται το κοινό για τέταρτη συνεχή χρονιά, με σκοπό την προώθηση ενός από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη στον κόσμο. Της αστυνομικής λογοτεχνίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το έργο Ελλήνων συγγραφέων, καθώς και πολλών ακόμα καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την προώθηση του crime fiction στη χώρα μας. Έως και τις 25 Μαΐου!

pou-tha-vgeis-51-02

Τη σκυτάλη παίρνουν το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μισέλ Δημόπουλο. Στους χώρους του Ινστιτούτου θα προβληθούν δύο ταινίες του σπουδαίου Wim Wenders, ενός καλλιτέχνη που επηρέασε όσο λίγοι το έργο του Μισέλ Δημόπουλου. Ο Γερμανός σκηνοθέτης συγκαταλέγεται στους δημιουργούς οι οποίοι κατόρθωσαν να συνεπάρουν και να γαλουχήσουν μια ολόκληρη γενιά θεατών. Στις 8 Μαΐου!

Τέλος, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την 4η εκδήλωση της σειράς «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες» αφιερωμένη στον Orson Welles, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες που άλλαξαν την ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Welles και πάνω σ’ αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του. Στις 11 Μαΐου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με ακόμα περισσότερα δωρεάν events για όλα τα γούστα. Μέχρι τότε, σου ευχόμαστε να περάσεις τέλεια όπου και αν πας! 😀