Δωρεάν events: Aστρονομικός περίπατος, εκθέσεις & βόλτες στα μουσεία

Περίληψη: Άλλη μια εβδομάδα ξεκινά γεμάτη τέχνη και πολιτισμό και εμείς σου βρήκαμε τα καλύτερα δωρεάν events για να γεμίσεις την ατζέντα σου!

Άλλη μια εβδομάδα ξεκινά, και μπορεί με όλες τις υποχρεώσεις που φέρνει να προμηνύεται μακρά, αυτό δε σημαίνει όμως πως θα πρέπει να στερηθείς φανταστικά events που θα σε ανανεώσουν! Εμείς, όπως κάθε εβδομάδα, ξεψαχνίζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που τρέχουν, για να βρεις τον επόμενο προορισμό που θα απολαύσεις με την παρέα σου. Τι λες, πάμε να τις δούμε παρέα;

Συναρπαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας

Στο Λουτρό των Αέρηδων και το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, η εικαστικός Άρτεμις Χατζηγιαννάκη μαζί με τον συγγραφέα Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Βρυσάκι. Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία». Η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει την ανθρωπογεωγραφία της παλαιάς χαμένης συνοικίας των Αθηνών, η οποία βρισκόταν στον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς. Το Βρυσάκι απαλλοτριώθηκε και κατεδαφίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τις ανάγκες των ανασκαφών, υπό τη διεύθυνση της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών. Ανοιχτή στο κοινό έως και το τέλος του χρόνου.

Επόμενη στάση η Chili Art Gallery. Η γνωστή γκαλερί σε προσκαλεί στην πρωτότυπη εικαστική δράση «Μία κάλπη για την Τέχνη». Η έκθεση προτρέπει τους επισκέπτες να προσεγγίσουν κάθε έργο με βάση το προσωπικό αντιληπτικό τους κριτήριο, επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην εικαστική τους ανάγνωση και αισθητική. Για το λόγο αυτό, δόθηκε στους καλλιτέχνες η δυνατότητα της ελεύθερης πρότασης των έργων που θα εκθέσουν, ώστε χωρίς συγκεκριμένο θέμα να παρουσιαστούν ποικίλες τεχνοτροπίες, χρωματικές παλέτες, θέματα και διαστάσεις έργων. Έως και τις 20/05!

Συνεχίζουμε με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης όπου παρουσιάζεται η ατομική έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «braille». Πρόκειται για μια πρωτότυπη εγκατάσταση – installation χώρου, η οποία δημιουργήθηκε από συνεντεύξεις που έλαβε ο καλλιτέχνης από τρία άτομα με διαφορετικό επίπεδο όρασης. Το περιεχόμενο των συνεντεύξεων αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα τρία αυτά άτομα αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Έως τις 28/05!

dwrean-events-52-02

Ακολουθεί η ομαδική έκθεση κεραμικής γλυπτικής με «dialogues in clay» με Έλληνες και Πορτογάλους καλλιτέχνες. Ο πηλός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι η οικία του, το τελετουργικό ή το καθημερινό χρηστικό αντικείμενο αλλά και μέσο καταγραφής της ιστορίας του μέσα από την εικονογράφηση ή την επιγραφή. Έτσι ο πηλός νοηματοδοτεί το εικαστικό έργο και διηγείται ιστορίες από την προϊστορία του ανθρώπου έως και σήμερα. Έως και τις 17/06 στην Γκαλερί Batagianni!

Πού θα γιορτάσεις τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν κάθε γωνιά της πόλης. Το κεντρικό μήνυμα της μεγάλης αυτής γιορτής, είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Σε όλες τις χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνονται ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, με επίκεντρο τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με κεντρικό θέμα «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής», η φετινή ημέρα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση το κοινού γύρω από επίκαιρα ζητήματα, όπως η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

dwrean-events-51-02

Αν ο δρόμος σε φέρει στο κέντρο της Αθήνας, αξίζει να περάσεις μια βόλτα και από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Ως τιμώμενος φορέας από το ελληνικό τμήμα του ICOM, το Ίδρυμα Γουλανδρή πραγματοποιεί ειδικές ξεναγήσεις αλλά και δημιουργικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών για το κοινό με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον». Οι ξεναγήσεις επικεντρώνονται σε έργα της συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών.

Από τις προτάσεις μας για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, δε θα μπορούσε να λείπει και το Μουσείο της Ακρόπολης που θα γιορτάσει αυτή την ημέρα με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η φετινή θεματική επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

dwrean-events-51-03

Σειρά έχει μια διαδρομή αρχαιολογικού και αστρονομικού ενδιαφέροντος στους λόφους γύρω από το Αστεροσκοπείο στις 18 Μαΐου. Η περιήγηση ξεκινά από τους δυτικούς λόφους της Ακρόπολης, Πνύκας, Νυμφών και Φιλοπάππου (Μουσών), όπου αποτυπώνεται η ιστορία και η καθημερινότητα της αρχαίας Αθήνας. Στο μουσείο Γεωαστροφυσικής οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν την σύγχρονη ιστορία της Αστρονομίας στη χώρα μας. Η περιήγηση καταλήγει σε παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων μέσα από τον φακό του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Τέλος, το Generations, το μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές, έρχεται για τρίτη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου! Το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο: από τις Παιδικές Χαρές και τους Πίδακες Νερού μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών, τον Θόλο και φυσικά το Κανάλι, με πληθώρα επιλογών για γονείς και παιδιά.

Τα πρόσωπα των παιδιών γεμίζουν χρώματα με το face painting, μικροί και μεγάλοι χορεύουν με πολύχρωμα στεφάνια στο hoop dance, όλοι μαζί παίζουν ανάμεσα σε γιγάντιες σαπουνόφουσκες, ξυλοπόδαρους και ακροβάτες, φτιάχνουν πρωτότυπες ορχήστρες, ζωγραφίζουν, φυτεύουν, κάνουν καγιάκ, παίζουν παιχνίδια με μπάλες, παίζουν twister και μπουγέλο και απαθανατίζουν τις πιο απίθανες αγαπημένες τους στιγμές χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά props στο photo booth του Generations.

Και κάπου εδώ σε αφήνουμε. Με μπόλικη τροφή για σκέψη για τα πλάνα της εβδομάδας σου! Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, εμείς σου ευχόμαστε να περάσεις υπέροχα! 😊