Οι Recycling Heroes που κρύβουμε μέσα μας

Περίληψη: Μιλήσαμε με τους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» και μοιραζόμαστε tips για να κάνουμε το Love Earth κομμάτι της καθημερινότητας!

Με μια απόχη σαν αυτές των ψαράδων που θυμίζουν καλοκαίρι και ένα μεγάλο, ένα τεράστιο «θέλω να αλλάξω τον κόσμο» σε χείλη και ψυχή ξεκινάμε να μαζεύουμε ενέργεια. Τα αντικείμενα, οι συσκευές, οι χώροι που ανήκουν στην καθημερινότητά μας ακολουθούν το παράδειγμα που εμείς νιώσαμε την ανάγκη να επιβάλουμε στη ζωή μας και αλλάζουν τρόπο χρήσης. Όπως εμείς, τρόπο ζωής. Γιατί η ενεργειακή κρίση είναι μία συνθήκη που αφορά όλους. Γιατί πλέον, η οικολογία δεν είναι μία λέξη που θυμίζει επιστήμη αλλά χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου που θέλει να ζήσει.

Και κάπως έτσι, η αναζήτηση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο κάθε σπίτι, γραφείο, εξοχικό, δωμάτιο εντείνεται. Ο κάθε ένας από εμάς ψάχνει τις ιδανικές λύσεις για να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να του αποταμιεύσει οξυγόνο και χρήματα. Σε αυτές, ανήκει και το πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», με ύψος της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που ξεκινά από το 30% και φτάνει έως και το 50%, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν λάβουν την επιχορήγηση με τη μορφή ψηφιακού voucher το οποίο μπορούν να εξαργυρώσουν στα συμμετέχοντα καταστήματα. Όπως είναι τα Public. Όπου οι δικαιούχοι όχι μόνο μπορούν να αντικαταστήσουν την παλιά τους συσκευή με μία καινούργια επιλέγοντας από μία τεράστια γκάμα μοντέλων αλλά, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την αγορά τους εύκολα και γρήγορα με τους πιο ευέλικτους τρόπους πληρωμής.

Σε αυτό το σημείο να σου θυμίσουμε πως πέρα από τους κλασικούς τρόπους πληρωμής που ήδη γνωρίζεις, με την υπηρεσία Flex Pay μπορείς να κάνεις ακόμα πιο άνετα τις αγορές σου. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις τις συσκευές που χρειάζεσαι με έως 36 δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα. Πιστοί στη δέσμευσή μας για καινοτομία, δημιουργήσαμε επίσης το Public Now, Pay Later, με την υποστήριξη της Klarna. Όταν έρθει η ώρα να πας στο καλάθι, μπορείς να ρυθμίσεις την πληρωμή μοιράζοντας το κόστος των αγορών σου σε τρεις άτοκες δόσεις χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά και χωρίς πιστωτική κάρτα.

Κλείνουμε όμως την παρένθεση γιατί σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με τους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», οι οποίοι μας έδωσαν συμβουλές ανάπτυξης και αξιοποίησης οικολογικής συνείδησης ενώ μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους από την αγορά Public.

Εύκολα tips για έναν πιο πράσινο πλανήτη

recycling-heroes-03

Το κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος κρύβεται στη δύναμη των μικρών αλλαγών. Αλλάζοντας μικρές καθημερινές συνήθειες κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο «πράσινη», αλλά και το καθήκον μας απέναντι στη μεγάλη μάχη που δίνει ο πλανήτης μας. Άλλωστε οι μικρές πράξεις είναι αυτές που οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα.

Το δρόμο μάς δείχνει η Ελευθερία και ο Κώστας. Για τους δύο δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» η οικολογία είναι κάτι παραπάνω από μια καλή συνήθεια. Είναι στάση ζωής. «Από μικρή συμμετείχα ως εθελόντρια σε περιβαλλοντικές δράσεις, τα τελευταία χρόνια όμως προσπαθώ να εφαρμόσω περισσότερες οικολογικές πρακτικές στην καθημερινή μου ζωή. Εντάξει, χρειάστηκα λίγο χρόνο για να συνηθίσω, γρήγορα όμως έγιναν κομμάτι του εαυτού μου», λέει η Ελευθερία. Η 37χρονη οδοντίατρος ξεκίνησε την προσπάθεια μέσα από το… πιάτο της, καταναλώνοντας λιγότερο κρέας και επιλέγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Σύντομα, τα βιολογικά προϊόντα βρήκαν μόνιμη θέση στην κουζίνα της, ενώ για τα ψώνια επιλέγει επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες που μπορούν να επιστραφούν. Ένα επίσης καλό tip για την ίδια είναι η χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης. «Όποτε μου το επιτρέπει ο χρόνος προτιμώ να πηγαίνω με τα πόδια, ή με το ποδήλατο για μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν με λες και τρελή fan του γυμναστηρίου οπότε το βλέπω σαν ένα τρόπο να κρατιέμαι σε φόρμα».

Το δικό του green story εξιστορεί και ο Κώστας. «Πάντα προσπαθούσα να σέβομαι το περιβάλλον, κυρίως ανακυκλώνοντας και αποφεύγοντας τις μεγάλες σπατάλες. Τον τελευταίο καιρό η ενεργειακή κρίση και η απότομη αύξηση στις τιμές, με έκαναν να ανακαλύψω ακόμα περισσότερες εναλλακτικές λύσεις». Ο 42χρονος ελεύθερος επαγγελματίας έχει ξεκινήσει, όπως μας λέει, την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών, επιλέγει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, λαμπτήρες LED, ενώ πλέον πριν την αγορά μιας νέας συσκευής κοιτάζει προσεκτικά την ενεργειακή κατανάλωση. «Κάνοντας μικρές αλλαγές στο σπίτι είδα μεγάλη διαφορά στο ύψος του λογαριασμού. Φυσικά, νιώθω καλύτερα που μπορώ να συμβάλλω και εγώ με τον τρόπο μου στην προστασία του περιβάλλοντος».

Η τελευταία πρόταση του Κώστα μας βρίσκει κάτι παραπάνω από σύμφωνους. Μιας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι χρέος όλων μας, στα Public εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα Love Earth με στόχο να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για έναν βιώσιμο πλανήτη. Με οδηγό τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, το κατάστημα Public Συντάγματος έγινε το πρώτο zero-waste κατάστημα της Ελλάδας. Μάλιστα, στα καταστήματά μας πάνω από το 50% των αποδείξεων δεν τυπώνεται πλέον σε χαρτί!

 Η Public εμπειρία του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

recycling-heroes-01

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πρωτοβουλία του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα υπήρξε τεράστιο, με τις αιτήσεις να αγγίζουν συνολικά τις 900.000. Τα Public βρέθηκαν από την αρχή στο πλευρό των πολιτών, βοηθώντας τους δικαιούχους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Συνομιλήσαμε με την Μαρία και τον Τάσο δύο από τους τελικούς επιλαχόντες που απέκτησαν νέα συσκευή μέσα από τα Public. «Μέχρι να παραλάβουμε το καινούριο μας κλιματιστικό η ομάδα του Public ήταν συνεχώς δίπλα μας. Από το ποσό της επιδότησης μέχρι την εξαργύρωση του voucher και την επιλογή της κατάλληλης συσκευής, οι άνθρωποι του Public έλυσαν όλες μας τις απορίες», είπε η Μαρία. Από τη μεριά του ο Τάσος, μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ξεκίνησε δυναμικά την ανανέωση της κουζίνας του. «Χρειαζόμασταν ένα καινούριο ψυγείο και στο Public βρήκα μεγάλη ποικιλία σε συσκευές που συνδυάζουν νέες τεχνολογίες και χαμηλή κατανάλωση. Όλη η διαδικασία έγινε εύκολα μέσω του public.gr, ενώ η ανταπόκριση στις ερωτήσεις μας ήταν άμεση».     

Επειδή είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενήμεροι όταν συμβαίνουν δίπλα μας τέτοιες πρωτοβουλίες, να πούμε ότι το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» θα είναι ενεργό μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Οπότε όσοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος, έχουν ακόμη χρόνο να δώσουν τις παλιές συσκευές τους για ανακύκλωση και να εξαργυρώσουν το voucher τους στα καταστήματα Public και στο public.gr, προκειμένου να κάνουν τις νέες αγορές τους σε κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες νέας τεχνολογίας.

Να σημειώσουμε ότι η παράδοση των παραγγελιών γίνεται δωρεάν και μάλιστα συνοδεία ομάδας πιστοποιημένων τεχνικών που αναλαμβάνει δωρεάν την απεγκατάσταση της παλιάς συσκευής και την εγκατάσταση της νέας. Μαζί με όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της εγγύησης της καινούργιας συσκευής με την υπηρεσία SafetyNet. Γιατί είναι σημαντικό οι πράξεις μας να ανταμείβονται και εμείς στα Public είμαστε εδώ για να επιβραβεύουμε κάθε συμπεριφορά και συνθήκη που θα μπορούν να μας πάνε ένα βήμα πιο κοντά στο περιβάλλον και την εξυγίανσή του.