Δωρεάν events: Αρχιτεκτονικές περιηγήσεις & δράσεις για καλό σκοπό!

Περίληψη: Άλλη μια εβδομάδα που μπορείς να εμπλουτίσεις με κάθε λογής εκδηλώσεις από το χώρο των τεχνών και του πολιτισμού! Πάμε να τις δούμε παρέα;

Μετά από ένα ακόμα απολαυστικό ΣΚ είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε ακόμα μια φανταστική εβδομάδα. Φυσικά, όπως είναι λογικό, άπαντες έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη Black Friday (24/11 για να μην ξεχνιόμαστε). Εκτός όμως από τη μεγάλη γιορτή της «Μαύρης Παρασκευής», η ατζέντα της εβδομάδας είναι επίσης γεμάτη με events, εκδηλώσεις και δρώμενα που μπορείς να απολαύσει εντελώς δωρεάν. Όπως κάθε Δευτέρα, εμείς έχουμε έτοιμη και σου παραδίδουμε τη λίστα με τους καλύτερους προορισμούς. Οπότε, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το που και πότε!

Μαρία Κάλλας, MIRfestival & Γυναίκες Χωρίς Σύνορα

Ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό μεγαλείο της Μαρίας Κάλλας. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του Unboxing Callas. Το εικαστικό πρόγραμμα που επιμελείται ο Βασίλης Ζηδιανάκης παρουσιάζει αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας που προέρχονται από τις αρχειακές συλλογές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δημιουργώντας έτσι έναν συλλογικό καλλιτεχνικό απολογισμό της εμβληματικής της πορείας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

dwrean-events-78-02

Συνεχίζουμε με μια βόλτα στο Μοναστηράκι και το χώρο του T.A.F./ the art foundation. Η ομαδική έκθεση «Lost, eroded & Vulnerable» φιλοξενεί τα έργα 9 νέων ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκονται ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη απώλεια της ταυτότητας, την κατάλυση των ορίων και την αίσθηση της ευαλωτότητας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τον ολοκληρωτικό έλεγχο της τεχνολογίας, της υπερσυνδεσιμότητας και της υπερέκθεσης. Έως και τις 3/12.

Αυτή την εβδομάδα, το MIRfestival ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται το κοινό σε ένα πολυθεματικό fest γεμάτο τέχνη, χρώματα και πολιτισμό. Από τις 23 έως τις 30/11 αναγνωρισμένοι artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού σε γνωστές και άγνωστες γωνιές της Αθήνας, και συνδιαλέγονται καλλιτεχνικά γύρω από την κοινωνία, την πολιτική και τον ίδιο τον άνθρωπο. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του MIRfestival περιλαμβάνονται περφόρμανς, εκθέσεις, προβολές, αφιερώματα καθώς και μια σειρά από έργα σε δημόσιους χώρους της πόλης.

dwrean-events-78-03

Αυτή την εβδομάδα έχουμε ακόμα ένα φεστιβάλ με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Λόγος για το «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο». Αυτό είναι το 7ο φεστιβάλ που υλοποιεί το WIFT, η πρωτοβουλία που ενδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους στο χώρο του σινεμά και της τηλεόρασης. Η θεματική της έβδομης διοργάνωσης έχει τίτλο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και εστιάζει σε Ελληνίδες επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν την τελευταία πενταετία στις Κάννες, τη Βενετία, το Βερολίνο, το Σαν Σεμπαστιάν και αλλού. Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή.

Κλείνουμε τις προτάσεις μας για τους φίλους μας στην Αθήνα με μια εκδήλωση για καλό σκοπό που αξίζει να παρακολουθήσεις. Το Strong me, το κίνημα που πολεμά για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας διοργανώνει την Παρασκευή στο Ωδείο Αθηνών την εκδήλωση «Κάνε τον Φόβο σου Δύναμη». Αθλητές, καλλιτέχνες και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του ακτιβισμού θα συνομιλήσουν γύρω από το ζήτημα της έμφυλης βίας, ενώ τη βραδιά θα συνοδέψει μουσικά η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η ταλαντούχα Πέννυ Μπαλτατζή.

Video Duration
0:23

Η πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από τις τέχνες

Αν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη, αυτή την εβδομάδα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και πάλι τις μοναδικές ομορφιές της πόλης, αυτή τη φορά με «όχημα» την αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία. Το Open House, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τη Θεσσαλονίκη με δια ζώσης ξεναγήσεις σε κτίρια και διαδρομές. Το ερχόμενο ΣΚ η πόλη μετατρέπεται σε ένα απέραντο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Μη το χάσεις!

Από τη μεριά της, η Photobiennale 2023 κάνει ένα οδοιπορικό στο παρελθόν της πόλης μέσα από την ιστορία. Το Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση του Martin Barzilai με τίτλο «Ghost Cemetery». Μέσω της έκθεσης του Ουρουγουανού φωτογράφου, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει «άγνωστες» γωνιές της πόλης όπως το εβραϊκό νεκροταφείο, μια εμβληματική περιοχή της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Καθημερινά, εκτός Σαββάτου.

dwrean-events-78-01

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και τώρα η μουσική και το σινεμά δε θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτάσεις μας. Ο κύκλος εκδηλώσεων «Τα Νέα Ταλέντα της Κλασικής Μουσικής», που πραγματοποιείται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και τη νέα σεζόν. Αυτό το Σάββατο, οι καλύτεροι σπουδαστές ηλικίας 6 με 30 ετών θα παρουσιάσουν στο κοινό το ταλέντο και τη μουσικότητά τους με «όπλα» τα δοξάρια, τις παρτιτούρες, τα χέρια ή τις φωνές τους. Η νέα γενιά μουσικών φιλοδοξεί να διαδεχθεί τους διάσημους σολίστες, διεκδικώντας δυναμικά μια θέση στο εγχώριο και διεθνές στερέωμα.

Κλείνουμε την περιήγησή μας στα δωρεάν events της εβδομάδας με μια βόλτα στην Κινηματογραφική Λέσχη Πανοράματος. Ο νέος κύκλος προβολών κάνει πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη με την ταινία «ο σωφέρ της κυρίας Μαντλέν» σε σκηνοθεσία Christian Carion. Οπότε αν σου αρέσει το γαλλικό σινεμά, οι γλυκόπικρες ιστορίες - και το Παρίσι -, μην το πολυσκέφτεις.

Video Duration
1:46

Κάπου εδώ σε αποχαιρετούμε. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με περισσότερα δωρεάν events για κάθε γούστο. Να περάσεις υπέροχα :).