Δωρεάν events: Xmas bazaar, θέατρο & ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος

Περίληψη: Βόλτα στη γιορτινή πόλη με δωρεάν events για όλα τα γούστα; Από εμάς είναι ναι! Πάμε να δούμε τους καλύτερους προορισμούς με ελεύθερη είσοδο για την επόμενή σου έξοδο.

Τρεις εβδομάδες ακριβώς μένουν μόνο, αγαπητέ αναγνώστη, για τη μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Ήδη φανταζόμαστε πως τα σχέδια για Xmas ταξιδάκια διαδέχονται το ένα τ’ άλλο, με τις προτάσεις να πέφτουν βροχή για κοντινούς - και μακρινούς - προορισμούς. Μέχρι τότε τι γίνεται όμως; Μέχρι να έρθει η πολυπόθητη εκείνη η ώρα που θα ετοιμάζεις βαλίτσες, η πόλη σφύζει από ζωή και, φυσικά, από φαντασμαγορικά events που αξίζει να έχεις κατά νου. Εννοείται όπως πάντα δωρεάν. Φύγαμε λοιπόν να δούμε τις εκδηλώσεις που ξεχωρίσαμε γι’ αυτή την εβδομάδα!

Θεατρικές δημιουργίες & ξεχωριστές εκθέσεις

Περισσότερο από κάθε άλλη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα έρχονται για να μας θυμίσουν τη σημασία της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη. To Humanity Greece θέλοντας να αναδείξει την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών που βοηθούν ενεργά τους συμπολίτες μας, διοργανώνει την Τρίτη εκδήλωση στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Συνάνθρωποί μας από όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας θα μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης υπογράφει ο διάσημος σκηνοθέτης και χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός.

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, κορίτσι, ανθρώπινο πρόσωπο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Από τον Πειραιά μεταφερόμαστε στην περιοχή του Κεραμεικού και το Θέατρο Vault. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και οι Συνέργειες Πολιτισμού παρουσιάζουν το «Outreach Project 3», μια μοναδική πρωτοβουλία που αναδεικνύει μια νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων, επανατοποθετώντας τη νεοελληνική δραματουργία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι συγγραφείς που ξεχώρισαν με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν 10 πρωτότυπα θεατρικά έργα, που πραγματεύονται ζητήματα ρευστότητας φύλου, σεξουαλικότητας, σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων, εθνοπολιτισμικής ταυτότητας, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Συνεχίζουμε με μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Πέντε εικαστικοί πραγματεύονται καλλιτεχνικά με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο το αίσθημα της αλλαγής, της απώλειας αλλά και την ανάγκη της δημιουργίας που γεννάται μέσα από αυτές. Η ομαδική έκθεση «That which was is now no more» εμπνέεται θεματικά και υφολογικά από το μυθιστόρημα «A Pair of Blue Eyes» του Βρετανού νοβελίστα Thomas Hardy που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό αυτή την Τρίτη.

Η μουσική εκτός από απόλαυση είναι πολλές φορές και ένα ηχηρό κάλεσμα για να αναλάβουμε δράση. Η εκδήλωση «Οι δικές μας 4 εποχές» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό το Σάββατο, οι Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi συναντούν την κλιματική αλλαγή και μεταμορφώνονται μέσα από τα μάτια των παιδιών. Το μουσικό/εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ωθεί τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν μουσικές συνθέσεις που συνδέονται με το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και τη στενή σχέση της τέχνης με τη φύση. Στο χώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Χριστούγεννα ίσον βόλτες στην πόλη, χαλαρή διάθεση και πολλή διασκέδαση. Οι Xmas εκδηλώσεις που μπορείς να απολαύσεις δωρεάν είναι πολλές και «παίζουν» δυνατά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Προορισμός – και αυτή την εβδομάδα – το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πανέμορφο Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ και υπόσχεται μοναδικές στιγμές διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους. Ώρα λοιπόν να φορέσεις τα παγοπέδιλά σου και να απολαύσεις το φωτισμένο υπερθέαμα πάνω στο φυσικό πάγο, ακούγοντας τις αγαπημένες σου χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Καθημερινά έως και τις 07/01.

Επιστέφουμε σε προτάσεις εκδηλώσεων με φόντο τις καλές τέχνες. Αν είσαι φίλος της αρχιτεκτονικής αξίζει να περάσεις μια βόλτα αυτή την Τρίτη από το Μουσείο Μπενάκη. Οι ημερίδες DOMa Diaries συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα με τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς. 10 καταξιωμένοι αρχιτέκτονες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα τρέχοντα έργα τους. Οι συμμετέχοντες θα συνομιλήσουν με το κοινό και θα συνδιαλλαγούν καλλιτεχνικά, οραματιζόμενοι την πραγματικότητα της ελληνικής πόλης του μέλλοντος.

dwrean-events-80-06

Λογοτεχνικοί διάλογοι & δράσεις για καλό σκοπό

Πάμε να δούμε τώρα τι έχουμε στην ατζέντα μας για τους φίλους μας στη Θεσσαλονίκη. Η ατομική έκθεση του Σωκράτη Γιοσμά σε επιμέλεια Μαριάνας Ρωσσιάδου που παρουσιάζεται στη Myro Gallery θα μείνει ανοικτή μέχρι και αυτό το Σάββατο. Στην έκθεση οι φίλοι της ζωγραφικής θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του Θεσσαλονικιού εικαστικού, η οποία διακρίνεται από το ανθρωποκεντρικό στοιχείο και τις επιρροές του ρεαλιστικού εξπρεσιονισμού.

Η δράση «Συγγραφείς από όλο τον κόσμο» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπήρξε ένα μία από τις πιο δημοφιλείς πρωτοβουλίες λογοτεχνικών εκδηλώσεων της περσινής χρονιάς. Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις εκλεκτών συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτής της σεζόν. Την Τετάρτη, η ανατρεπτική συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη θα συνομιλήσει με τη γνωστή ηθοποιό Σοφία Φιλιππίδου, για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και την τέχνη.

dwrean-events-80-05

Πριν σε αποχαιρετίσουμε, να σου θυμίσουμε πως το Χριστουγεννιάτικο Bazaar που διοργανώνει φέτος το Χαμόγελο του Παιδιού για πρώτη φορά στο χώρο της ΔΕΘ-Helexpo, θα είναι ανοικτό για το κοινό μέχρι και την Κυριακή. Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, καλλυντικά, παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα δώρα και είδη σπιτιού από επώνυμους σχεδιαστές σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το -70%. Φυσικά, όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη του πολύτιμου κοινωνικού έργου που έχει αναλάβει ο εθελοντικός οργανισμός εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Δε πιστεύουμε να σ’ αφήσαμε με παράπονο αυτή την εβδομάδα. Οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα; Πολλά! Και οι γιορτές μόλις τώρα αρχίζουν! Να περάσεις μια φανταστική και γεμάτη εβδομάδα ό,τι και αν κάνεις.

Καλή διασκέδαση!