Δωρεάν events: Εβδομάδα με jazz gigs, pop art & DJ sets!

Περίληψη: Ο Ιούλιος φτάνει στο τέλος του και καλωσορίζουμε τον Αύγουστο με ακόμα περισσότερα δωρεάν events που θα σε βάλουν για τα καλά σε κλίμα διακοπών!

Φτάνει λοιπόν και ο Αύγουστος. Ακόμα και αν δεν τσεκάρεις ημερομηνία, το αισθάνεσαι, το αφουγκράζεσαι, το νιώθεις στην ατμόσφαιρα! Εισιτήρια κλείσαμε, βαλίτσες ετοιμάσαμε και ώρα να πάρουμε το καράβι – ή το αεροπλάνο – με κατεύθυνση τους αγαπημένους μας summer προορισμούς! Τι γίνεται όμως με όσους σκοπεύουν να παραμείνουν για λίγο ακόμα στην πόλη; Ευτυχώς, τα events δε σταματούν ποτέ! Το αντίθετο έρχονται και δίνουν και πάλι στην εβδομάδα σου μια γερή δόση πολιτισμού, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Τώρα που η Αθήνα σιγά σιγά αδειάζει, μη χάσεις την ευκαιρία να δεις την πόλη με άλλο, αυγουστιάτικο, μάτι. Φύγαμε!

Jazzy vibes & παλιό λαϊκό

Οι φίλοι της jazz δίνουν αυτή την εβδομάδα ραντεβού στο Θέατρο Ρεματιάς του Χαλανδρίου. Την Τετάρτη, οι Storyville Ragtimers θα ανέβουν στη σκηνή για να παρουσιάσουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αξεπέραστο Louis Armstrong. Τα τραγούδια του μεγάλου Αμερικανού συνθέτη που άλλαξαν την ιστορία της σύγχρονης μουσικής συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και να συναρπάζουν με τους jazzy ρυθμούς τους. Το επταμελές ελληνικό συγκρότημα, θα κάνει μια αναδρομή στην καλλιτεχνική κληρονομιά του Louis Armstrong, ερμηνεύοντας τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μεγάλης του δισκογραφίας.

dwrean-events-111-01

Αν προτιμάς να περάσεις μια βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική μουσική παράδοση, μη χάσεις σήμερα την παράσταση «Από το Κορίτσι του Τεκέ στο Χάραμα της Καισαριανής», και πάλι στο Φεστιβάλ Ρεματιάς. Τραγουδιστές της ρεμπέτικης σχολής και ταλαντούχοι μουσικοί θα παρουσιάσουν μαζί ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό από τα προπολεμικά σκόρπια δίστιχα στο αστικό λαϊκό τραγούδι, έτσι όπως γεννήθηκε και χαράχτηκε μέσα στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Η μουσική κομπανία θα παρουσιάσει ρεμπέτικα, σμυρναίικα και οπερετίστικα τραγούδια μαζί με συνθέσεις μεγάλων συνθέτων και στιχουργών.

Από τον Lorca μέχρι την pop art

Πάμε τώρα στην Καλλιθέα, εκεί όπου οι καλοκαιρινές πολιτιστικές προτάσεις με ελεύθερη είσοδο συνεχίζονται για ακόμα μία εβδομάδα. Το μουσικό σχήμα των Aire Nocturno αποτίνει το δικό του φόρο τιμής στο έργο που Federico Garcia Lorca. Η ποίηση του Ισπανού συγγραφέα ενώνεται με γνωστές μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια από το Μεξικό, τη Χιλή, το Περού, τις Άνδεις, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, σε μια πολυπολιτισμική σύμπραξη που δε γνωρίζει σύνορα. Αυτή την Παρασκευή, στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας.

dwrean-events-111-02

Τι θα έλεγες να απολαύσεις το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα με μια απογευματινή βόλτα και ένα δροσερό κοκτεϊλάκι μετά μουσικής; Αν συμφωνείς, παρακάτω σου έχουμε τον τέλειο προορισμό. Τη Βεράντα του Φάρου στο «Νιάρχος». Τα εβδομαδιαία DJ sets στο ψηλότερο σημείο του ΚΠΙΣΝ συνεχίζονται, με θέα 360˚ από τον Σαρωνικό μέχρι την Ακρόπολη. Αυτή την Τετάρτη, τη σκυτάλη παίρνει ο DJ και παραγωγός Ανδρέας Μητρέλης με ένα απολαυστικό σετ από psych folk grooves μέχρι afro funk και disco επιτυχίες.

Αφήνουμε στην άκρη το… πεντάγραμμο και βολτάρουμε σε γκαλερί και πολυχώρους τέχνης. Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την έκθεση «POP?» με εικαστικές δημιουργίες του Γιώργου Ιωάννου. Συλλέκτης εικόνων και αντικειμένων με επιρροές από τα κόμικς και την pop art ως την art nouveau, ο Έλληνας καλλιτέχνης ανέπτυξε ένα καθαρά προσωπικό εικαστικό ιδίωμα όπου η τεχνοτροπία του κόμικ συμβαδίζει οργανικά με το καυστικό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και την ένωση της επικαιρότητας με το ιστορικό παρελθόν.

dwrean-events-111-03

Πάμε τώρα στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση «Spectacular Environments» του Ηλία Παπανικολάου θα μείνει ανοιχτή έως και την Τρίτη, και μπορεί να συνδυαστεί άνετα με μια περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου που φημίζεται για τα εκθέματά του. Οι εικαστικές δημιουργίες του Ηλία Παπανικολάου συνδυάζουν το χιούμορ με την ποπ αισθητική, αποτυπώνοντας με σαρκαστική διάθεση σκηνές από τη σύγχρονη ζωή.

Ολυμπιακά events & ένα ταξίδι στο παρελθόν

Συνεχίζουμε με δύο events αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πλαίσιο του Olympic Festival Paris 2024 που διοργανώνεται στο ΚΠΙΣΝ, η έκθεση φωτογραφίας «Προκαλώντας τη βαρύτητα» του Thomas Coex έρχεται να δώσει μια διαφορετική διάσταση στο μεγαλείο των μεγάλων αθλητών που έχουν στεφθεί ολυμπιονίκες. Η έκθεση που παρουσιάζεται αποτελεί μία επιλογή από το αρχείο του διάσημου φωτοδημοσιογράφου η οποία συμπεριλαμβάνει μερικές από τις κορυφαίες στιγμές των ολυμπιακών αγωνισμάτων όπως έχουν αποτυπωθεί στο φακό. Να σημειώσουμε εδώ πώς καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, οι αγώνες θα προβάλλονται ζωντανά στο Park Kiosk και το Ξέφωτο του «Νιάρχος».

dwrean-events-111-04

Και κλείνουμε με τη μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που φιλοξενείται από τον ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Με αφορμή δύο επετείους-ορόσημα, τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και τα 50 χρόνια από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, η έκθεση γυρνά τον χρόνο πίσω παρουσιάζοντας την πρωτεύουσα να γιορτάζει την ελευθερία της σε δύο διαφορετικές ιστορικές στιγμές. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Και κάπου εδώ κλείνουμε τις προτάσεις μας για τα δωρεάν events αυτής της εβδομάδας αποχαιρετώντας έναν πραγματικά απολαυστικό Ιούλη. Σε περίπτωση που ο Αύγουστος σε βρει τελικά στην πόλη, μείνε συντονισμένος στο Public Blog, γιατί τα events και οι εκδηλώσεις, όπως είπαμε, δε σταματούν ποτέ!

Καλέ διακοπές!