Τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς μας

Περίληψη: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα...

«Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας», έγραφε ο σπουδαίος τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα πριν αρκετά χρόνια και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το 2018 ήταν μια χρονιά που υπήρξαν τέτοια βιβλία. Βιβλία καταξιωμένων συγγραφέων που έκαναν ένα ακόμα βήμα στη συγγραφική τους πορεία, αλλά και βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων που πραγματοποίησαν μια ελπιδοφόρα αρχή.

Με διάθεση απολογισμού, λοιπόν, αλλά και για να σας διευκολύνουμε στην αναζήτηση, διαλέξαμε τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, που είναι αναμφίβολα και σπουδαίες επιλογές για τη χρονιά που διανύουμε.

Ξεκινάμε με την εγχώρια παραγωγή και το «Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, που καθήλωσε χιλιάδες αναγνώστες και συνεχίζει το ταξίδι του στις ψυχές των ανθρώπων και το 2019. Συνεχίζουμε με το «Δέμα», του Sebastian Fitzek, ένα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ που εξετάζει τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να συμπεριλάβουμε στη λίστα την ολοκλήρωση της τριλογίας του Πειραιά, τον «Πειραιά βαθύ», από τον μετρ του είδους Διονύση Χαριτόπουλο, καθώς και το -κατά πολλούς- καλύτερο κοινωνικό μυθιστόρημα του 2018, τον «Κόκκινο Σταυρό» της Μαρίας Γαβαλά, που συνδέει με αριστουργηματικό τρόπο τη ναζιστική Γερμανία με τη σύγχρονη εποχή.

Για το τέλος αφήσαμε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2018 προς τιμήν των 200 χρόνων από τη γέννηση του Μαρξ, το «Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο Καρλ Μαρξ», που περιλαμβάνει δημοσιογραφικά κείμενα που έγραψε ο Μαρξ όταν εργαζόταν ως επίσημος ανταποκριτής της New-York Daily Tribune. Η μετάφραση είναι της Μαριάννας Τζιαντζή και η επιμέλεια του Νίκου Στραβελάκη.

Συνεχίζουμε με τα ξενόγλωσσα, αρχίζοντας με το «Milkman», της Anna Burns, που βραβεύτηκε με το Man Booker Prize το 2018. Σημαντικό βιβλίο είναι και το καινούργιο του Haruki Murakami, το «Killing Commendatore», μια ιστορία που διερευνά ζητήματα μοναχικότητας και αγάπης, καθώς και το «Elevation» του κορυφαίου «παραμυθά», Stephen King

Δύο ακόμα βιβλία που κέντρισαν την προσοχή μας το 2018 και προκάλεσαν εντύπωση είναι το «Calypso» του David Sedaris και το «The Fall of Gondolin» του J. R. R. Tolkien. Το πρώτο αποτελεί μια μορφή αυτοβιογραφίας του συγγραφέα και το δεύτερο ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Για μια… διαβασμένη νέα χρονιά, λοιπόν, ξεκίνα από τα παραπάνω βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη! Θα τα βρείτε όλα στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr.