Περίληψη: Τα κλιματιστικά μας δουλεύουν «υπερωρίες» κάθε καλοκαίρι και είναι λογικό μετά από κάποιο διάστημα να χρειάζονται εντατική συντήρηση. Πάμε να δούμε πώς!
8 Ιουνίου , 2020 • 2 MINS READ
8 Ιουνίου , 2020 • 2 MINS READ
Περίληψη: Τα κλιματιστικά μας δουλεύουν «υπερωρίες» κάθε καλοκαίρι και είναι λογικό μετά από κάποιο διάστημα να χρειάζονται εντατική συντήρηση. Πάμε να δούμε πώς!
Μπήκαμε -και επίσημα- στον καιρό των air condition και, πριν αρχίσουμε τη σχεδόν καθημερινή χρήση τους, καλό είναι να φροντίσουμε για τη σωστή συντήρηση. Πολλά από τα προβλήματα που συνήθως παρουσιάζουν οι μονάδες δεν είναι ανησυχητικά και μπορούν να λυθούν εύκολα από εμάς. Πάμε να δούμε τα πιο συχνά και πώς να τα αντιμετωπίσουμε!
Μειωμένη απόδοση
Με την πάροδο του χρόνου η απόδοση του κλιματιστικού σου δεν θα είναι ίδια με την ημέρα της εγκατάστασης. Ο κύριος υπαίτιος είναι συνήθως τα φίλτρα. Αν τα φίλτρα του air condition είναι γεμάτα σκόνη και άλλα σωματίδια η απόδοση είναι λογικό και αναπόφευκτο να μειωθεί. Γι’ αυτό φροντίζουμε για συχνό και επιμελές καθάρισμα!
Διαρροή νερού από την εσωτερική μονάδα
Το καλοκαίρι ίσως παρατηρήσεις σταγόνες στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Η παραγωγή νερού από το air condition είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό τους πολύ θερμούς μήνες, αλλά κανονικά αυτό το υγρό θα έπρεπε να βγαίνει εξωτερικά μέσω κάποιου σωλήνα. Αν ο σωλήνας είναι μπλοκαρισμένος, μπορεί να υπάρξει συγκέντρωση υγρού στην εσωτερική μονάδα, οπότε έλεγξέ τον σχολαστικά για πιθανά... εμπόδια.
Ελάχιστος ή καθόλου αέρας
Πατάς το πλήκτρο λειτουργίας στο τηλεχειριστήριο και δεν συμβαίνει τίποτα; Αν είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στις μπαταρίες του τηλεχειριστηρίου, θα πρέπει να εξετάσεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το θερμοστάτη της μονάδας. Βεβαιώσου αρχικά ότι έχεις ρυθμίσει τη λειτουργία του όπως ακριβώς θες. Τώρα, το καλοκαίρι, βάλε το κλιματιστικό σε λειτουργία ψύξης και ρίξε τη θερμοκρασία στο τελευταίο στάδιο, για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι κάποια απλή ρύθμιση.
Αν η δυσλειτουργία παραμένει, μπορεί να χρειαστεί η επέμβαση τεχνικού, καθώς υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να είναι ηλεκτρικό. Ένα ακόμα πιθανό σενάριο είναι να μη λειτουργεί σωστά η εξωτερική μονάδα, γι’ αυτό να μην έρχεται αέρας μέσα στο σπίτι. Και εδώ μπορεί να φταίει και πάλι ο θερμοστάτης. Προτείνεται πάλι η επιθεώρηση από τεχνικό για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ώστε να βεβαιωθείς ότι το πρόβλημα θα διαγνωστεί και θα λυθεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Περίεργες οσμές και θόρυβοι
Στην περίπτωση που κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού δεις ότι εξέρχονται περίεργες οσμές, πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που τις δημιουργούν. Το πρώτο βήμα είναι να πλύνεις και να καθαρίσεις τα φίλτρα. Αν η δυσάρεστη μυρωδιά παραμένει, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με άλλο μέρος του κλιματιστικού για το οποίο θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό.
Αν ψάχνεις για καινούργιο κλιματιστικό αυτή την περίοδο, φρόντισε η νέα σου συσκευή να εξοπλίζεται με ιονιστή και φίλτρα άνθρακα. Με τις δύο αυτές καινοτομίες, το κλιματιστικό σου καθαρίζει αποδοτικότερα τον αέρα που κυκλοφορεί στο σπίτι και θα σε απαλλάξει από κάποιες κοινές οσμές!
Για τους θορύβους χρειάζεται να ανησυχείς ακόμα λιγότερο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ένα κλιματιστικό μπορεί να παράγει περίεργους ήχους. Πολλά μέρη, κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, συστέλλονται και διαστέλλονται δημιουργώντας θορύβους ή τριξίματα. Επίσης, η ροή του ψυκτικού υγρού στις σωληνώσεις της μονάδας μπορεί να παράγει κι αυτή ήχο. Τέλος, κατά την έναρξη ή τον τερματισμό της λειτουργίας του, είναι λογικό να ακούς περισσότερους θορύβους ακόμα κι αν έχεις το κλιματιστικό στην αθόρυβη λειτουργία.
Για να έχεις το κεφάλι σου... ήσυχο, απευθύνσου στα καταστήματα Public, που μπορούν να αναλάβουν τη σωστή εγκατάσταση του κλιματιστικού για σένα. Μέσα από ένα δίκτυο 120 αδειοδοτημένων ψυκτικών, η μονάδα σου θα αποδίδει σωστά από το πρώτο δευτερόλεπτο λειτουργίας της. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις και τη μακροβιότητα της συσκευής, καθώς γλιτώνεις από προβλήματα που δημιουργούνται λόγω ακατάλληλης εγκατάστασης!