Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε για όλα!

Περίληψη: «Δεν θα με εξέπληττε αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποδεικνυόταν άθεος κι ας...

«Δεν θα με εξέπληττε αν ο πρόεδρος Ομπάμα αποδεικνυόταν άθεος κι ας τελειώνει κάθε λόγο του με το «God bless America» [Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική]. Ο Κένεντυ ήταν πιθανότατα άθεος, ο Μπιλ Κλίντον το ίδιο, αν και όλοι τους αναφέρονταν από καθαρά τυπική υποχρέωση στο θείο». 


Αυτό ανέφερε ανάμεσα σε άλλες αιρετικές απόψεις του ο Βρετανός εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο αποκαλούμενος «πατέρας» του Νέου Αθεϊσμού, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος των Public και των εκδόσεων Κάτοπτρο.

975D107071

Ο Ντόκινς μίλησε ενώπιον 1000 ατόμων περίπου το απόγευμα της Παρασκευής στον πολυχώρο Hub, διακηρύσσοντας  ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι θρησκεία δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, μια αρνητική δύναμη, που στέκεται στο δρόμο της θετικής λογικής.

Το πολυπληθές κοινό του επιφύλαξε μια πολύ θερμή υποδοχή σε μια εκδήλωση που ξεπέρασε τις δύο ώρες. Τον 74χρονο πολυβραβευμένο επιστήμονα παρουσίασε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και στη συνέχεια ο ίδιος απάντησε στις ερωτήσεις που είχαν αποσταλεί εκ των προτέρων στο #PublicAsksDawkins, σε μια συζήτηση που συντόνισε η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ελίζα Γκορόγια. Μετά τη συζήτηση ο Ρίτσαρντ Ντόκινς υπέγραψε τα βιβλία του για τους εκατοντάδες αναγνώστες που στάθηκαν επί ώρες στην ουρά που σχηματίστηκε.

 975D107106

Από τα βασικά μηνύματα της ομιλίας του ήταν: 

-         Για τη σχέση εκκλησίας – κράτους και την κοινωνική πρόνοια: ότι το κράτος πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας. Οι χώρες με αποτελεσματική κοινωνική πρόνοια τείνουν να είναι οι λιγότερο «πιστές».

-         Για τον θάνατο: Ο θάνατος είναι η επιστροφή στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν γεννηθούμε. Ο Μαρκ Τουέην έγραφε χαρακτηριστικά «ήμουν νεκρός για δισεκατομμύρια χρόνια κι αυτό δεν με ενόχλησε στο ελάχιστο!». Το μόνο που υπάρχει είναι αυτό που ζούμε τώρα, το παρόν. Πρέπει να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο γιατί δεν θα υπάρξει καμία άλλη.

-         Για την ηθική: υπαγορεύεται πλέον από τους νόμους και τα δικαστήρια και δεν υπάρχει η ανάγκη μιας θρησκείας για να την επιβάλλει, όπως γινόταν στο παρελθόν. Δεν χρειαζόμαστε έναν Θεό για να είμαστε ηθικοί. Το να παίρνουμε την ηθική μας από τη θρησκεία είναι κακή ιδέα.

-         Για τη θέση της γυναίκας: Στη θρησκεία η θέση της γυναίκας είναι υποβαθμισμένη.

-         Για τις σχέσεις των δυο φύλων: Αν οι άνθρωποι θέλουν να έχουν πολυγαμικές σχέσεις θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να το κάνουν και να μην περιορίζονται από καμία εξελικτική θεωρία. Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

-         Για τη βλασφημία: Η βλασφημία είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα.

-         Για την τεχνολογία: Όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθενται στο διαδίκτυο, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στην αλήθεια, κι όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στην αλήθεια, αλλάζουν.

-         Για την πίστη : Ο λόγος που δεν πιστεύω στον Θεό είναι ότι όλη μου την ζωή αφιερώθηκα στην εξελικτική βιολογία ερευνώντας το πως περίπλοκες δομές προέκυψαν από απλούστερες μέσα από φυσικές διεργασίες

-         Το να είσαι αθεϊστής είναι το αποτέλεσμα του να σκέφτεσαι λογικά.

 Δείτε εδώ ένα σύντομο απόσπασμα της ομιλίας του

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Αθέων, της Ένωσης Ουμανιστών/στριών Ελλάδας, του THE HUB και του HUB SCIENCE.

 

 Όλη την ομιλία του μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.Κατέβασε το Δελτίο Τύπου σε PDF! download