Το νέο iPad Air ίσως θα έπρεπε να λέγεται... Pro!

Περίληψη: Τα χαρακτηριστικά και το design του νέου iPad Air φέρνουν το tablet της Apple πολύ κοντά στην Pro σειρά μοντέλων. Ας το γνωρίσουμε αναλυτικά!

Η Apple αποκάλυψε το ανανεωμένο iPad Air κατά τη διάρκεια του Time Flies event της. Από όποια πλευρά κι αν το δεις, το iPad Air είναι πρακτικά ένα Pro μοντέλο και το μόνο που του λείπει είναι το όνομα. Οι λόγοι που το λέμε αυτό δεν είναι μόνο το design -το οποίο θυμίζει έντονα iPad Pro- αλλά περισσότερο τα specs, τα οποία έκαναν ένα πρωτοφανές... άλμα!

Focus στον Apple A14 Bionic 

Όταν λέμε specs, αναφερόμαστε κυρίως στον Apple A14 Bionic, ο οποίος είναι ο ταχύτερος επεξεργαστής της Apple σήμερα! Δεν τον βρίσκεις, όμως, ούτε σε iPhone ούτε σε iPad Pro ούτε σε κάποιο νέο Mac με Apple Silicon. Ο A14 Bionic κάνει το ντεμπούτο του στο «mid-range» iPad Air και τα χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Αρχικά το νέο flagship Apple SoC είναι κατασκευασμένο στη λιθογραφία των 5nm! Για την ακρίβεια, ο A14 Bionic είναι o πρώτος επεξεργαστής που κατασκευάζεται στα 5nm. Η νέα αυτή διαδικασία παραγωγής επέτρεψε στην Apple να χωρέσει 11,8 δισεκατομμύρια transistors (!) σε αυτόν.

Το νέο SoC αποτελείται από 6 επεξεργαστικούς πυρήνες, 4 πυρήνες γραφικών και νέα Neural Engine με 16 πυρήνες. Όλα τα παραπάνω του χαρίζουν 40% καλύτερες επιδόσεις στον επεξεργαστή, 30% καλύτερες επιδόσεις γραφικών και 100% ανεβασμένη απόδοση σε τομείς μηχανικής μάθησης. Με το νέο iPad Air μπορείς εύκολα να κάνεις ακόμα και επεξεργασία 4K βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Ο A14 Bionic είναι το πιο εξελιγμένο chip της Apple και, όταν σου επιτρέπει να κάνεις πραγματική δουλειά στο tablet σου, τότε αυτό θα μπορούσε να λέγεται και Pro - δε νομίζεις;

Pro Design

Τα specs δείχνουν τον Pro χαρακτήρα της συσκευής, όπως είδες, αλλά ακόμα και το design αποδεικνύει πως η Apple είχε στο μυαλό της τα Pro tablets όταν σχεδίαζε το νέο iPad Air. Τα σχεδιαστικά γνωρίσματα του Air, όπως επίπεδες επιφάνειες και πλευρές, εξάλειψη του home buttonενσωμάτωση του Touch ID στο power button και μικρότερα bezel γύρω από την οθόνη, είναι όλα μέρος της σχεδιαστικής φιλοσοφίας που είδαμε για πρώτη φορά στη σειρά iPad Pro. Με μικρότερα bezel το πάνελ φυσικά μεγάλωσε. Η οθόνη έχει διαγώνιο 10,9" με πολύ υψηλή ανάλυση 2360×1640 και υποστήριξη για Apple Pencil. Το νέο iPad γίνεται επίσης η επόμενη Apple συσκευή με USB-C συνδεσιμότητα, ακολουθώντας και εδώ τα χνάρια των iPad Pro. Ο τομέας της συνδεσιμότητας περιλαμβάνει επίσης Wi-Fi 6 και LTE (στα αντίστοιχα μοντέλα).

Η μόνη κατηγορία στην οποία το iPad Pro κρατά την πρωτοκαθεδρία είναι αυτή της κάμερας. Το νέο iPad Air εξοπλίζεται με έναν αισθητήρα 12MP στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να καταγράψει και 4K βίντεο. Το νέο tablet δε διαθέτει δεύτερη κάμερα ούτε το LiDAR αισθητήρα των Pro μοντέλων. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχει αισθητήρας 7MP για φωτογραφίες και FaceTime με HD ανάλυση.

Με τόσο εξελιγμένα χαρακτηριστικά δεν υπάρχει αμφιβολία πως το iPad Air θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ευκολία για ό,τι κι αν χρειαστεί. Ψυχαγωγία, gaming ή επαγγελματικές εφαρμογές παίζουν απρόσκοπτα, χάρη στα κορυφαία specs της συσκευής. Μπορεί να λείπει το Pro από το όνομα αλλά το νέο iPad Air μπορεί σίγουρα να αξιοποιηθεί με professional τρόπο!