Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων / Σύντομη αναδρομή & χρήσιμα tips

Περίληψη: Η 28η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τι συμβολίζει η ημέρα αυτή και πώς μπορείς να προστατεύσεις τα δεδομένα σου καλύτερα;

Πριν από 15 χρόνια, το 2006, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να καθιερώσει την Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε ήταν η 28η Ιανουαρίου και το 2007 ήταν η χρονιά που «κλείδωσε» αυτή η ημέρα. Η επιλογή της 28ης Ιανουαρίου δεν ήταν τυχαία καθώς 40 χρόνια πριν, και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου 1981, υπεγράφη από το Συμβούλιο της Ευρώπης η Σύμβαση 108. Το κείμενο αυτό είναι το πρώτο του είδους του, θεσμοθετώντας το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτικότητα απέναντι στην αυτόματη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα - σε διεθνές επίπεδο.

Με την πάροδο των ετών η νομοθεσία δεν αποδείχθηκε επαρκής για να καλύψει τα δικαιώματα των πολιτών. Στο τεχνολογικό παρόν, που ζούμε, η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει εξελιχθεί σε ακόμα σοβαρότερο ζήτημα. Γι’ αυτό και μέσα στα χρόνια έχουν υπάρξει ανανεωμένες ευρωπαϊκές νομοθετήσεις, που βοηθούν τους πολίτες να διαχειριστούν καλύτερα τα δεδομένα τους. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, ή GDPR, που τέθηκε σε ισχύ το 2018.

Σκοπός της ημέρας είναι να μεγαλώσει την επίγνωση των πολιτών γύρω από τα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας. Για τον λόγο αυτό, κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες σχετικές με τα προσωπικά δεδομένα στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τα δεδομένα σου online;


Η προστασία των δεδομένων στο διαδίκτυο είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους καθημερινά. Ένα από τα βασικά εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου, χάρη στην εφαρμογή του GDPR, είναι η άμεση δυνατότητα να ορίσεις ποια δεδομένα μπορεί να συλλέξει ένας ιστότοπος για εσένα. Μην πατάς απλώς «αποδέχομαι» - έλεγξε ποιες εξουσιοδοτήσεις θα δώσεις. 

Πέρα από αυτό το μέτρο, που σου δίνει τον έλεγχο σε «κανονικές» συνθήκες, πρέπει να προστατεύσεις τα δεδομένα σου και από περιπτώσεις παράνομης πρόσβασης. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι μέσω λογισμικού antivirus. Τα προγράμματα αυτά έχουν εξελιχθεί σε πλήρεις σουίτες ασφαλείας, οι οποίες δεν προστατεύουν μόνο από κακόβουλα προγράμματα αλλά παρέχουν και real-time προστασία στο internet και τα αρχεία σου.

Όσο εξελιγμένο κι αν είναι ένα αντι-ιικό πρόγραμμα, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί μία απειλή να μην έχει αναγνωριστεί ακόμα και άρα να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Γι’ αυτό χρειάζεται και η δική σου ενεργή συμμετοχή. Για να κρατήσεις τα δεδομένα σου ασφαλή online, ένα από τα καλύτερα μέτρα που μπορείς να λάβεις είναι η χρήση ξεχωριστών κωδικών πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν password manager, ο οποίος θα δημιουργήσει ξεχωριστά, ασφαλή password για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείς.

Τέλος, μη ξεχνάς πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι η ρυθμιστική αρχή στην οποία μπορείς να απευθυνθείς σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα προσωπικών δεδομένων προκύψει.