Dimensity 800: Αυτός είναι ο mid-range 5G επεξεργαστής της MediaTek!

Περίληψη: Ο Dimensity 800 ανακοινώθηκε στη CES 2020 και είναι ο πρώτος 5G επεξεργαστής από τη MediaTek για mid-range smartphones!

Η CES 2020 μας έδειξε ένα ικανοποιητικό preview του τεχνολογικού μέλλοντος. Μια από τις τεχνολογίες που βλέπαμε δεξιά κι αριστερά στην έκθεση ήταν το 5G, το οποίο μέσα στη χρονιά που τρέχει θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο. Πρωτοστάτες σε αυτή την εξάπλωση θα είναι τα smartphone, με τους κατασκευαστές επεξεργαστών να γεμίζουν σιγά-σιγά τη γκάμα τους με 5G προϊόντα. Η νεότερη προσθήκη στην κατηγορία είναι ο Dimensity 800 από την MediaTek, ο οποίος αποτελεί τον άμεσο ανταγωνιστή του Snapdragon 765G!

Το νέο 5G SoC της MediaTek έχει κατασκευαστεί επάνω στη λιθογραφία των 7nm και περιλαμβάνει 8 επεξεργαστικούς πυρήνες. Οι τέσσερις αποδοτικότεροι από αυτούς είναι Cortex-A77 και πιάνουν ταχύτητες έως και 2GHz, ενώ οι τέσσερις χαμηλότερης κατανάλωσης πυρήνες χρονίζουν επίσης στα 2GHz, αλλά είναι Cortex-A55.

Το κομμάτι των γραφικών αναλαμβάνει η Mali-G57MP4 GPU. Οι συσκευές που θα εξοπλίζονται με τον Dimensity 800 θα υποστηρίζουν κάμερες με μέγιστη ανάλυση τα 64MP για φωτογραφίες και 4K30fps για βίντεο. Στο κομμάτι της οθόνης, το νέο chip μπορεί να σηκώσει οθόνες μέχρι και ανάλυση FullHD+ με ρυθμό ανανέωσης έως 90Hz.

Το chipset διαθέτει ενσωματωμένες όλες τις κεραίες, από 2G μέχρι και 5G, χωρίς να απαιτείται κάποιο έξτρα modem. Ο επεξεργαστής της MediaTek καλύπτει το φάσμα του Sub-6GHz 5G, τόσο σε standalone (SA) όσο και σε non standalone (NSA) δίκτυα. Δεν υποστηρίζεται το φάσμα mmWave, κάτι το οποίο βρίσκουμε στους flagship 5G επεξεργαστές. Αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε την κατηγορία στη οποία απευθύνεται ο επεξεργαστής.

Τα πρώτα smartphone εξοπλισμένα με τον MediaTek Dimensity 800 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο πρώτο μισό του 2020.