CES 2020 recap: Το μέλλον ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μας!

Περίληψη: Για μία εβδομάδα η καρδιά της τεχνολογίας χτυπούσε στην έρημο της Nevada - ήμασταν εκεί, τα είδαμε όλα και καταγράψαμε τα πιο σημαντικά!

CES ήταν και πέρασε. Για μία εβδομάδα η καρδιά της τεχνολογίας χτυπούσε στην έρημο της Nevada, εκεί όπου χιλιάδες εταιρείες από κάθε κλάδο έδωσαν το «παρών», δίνοντας στους τυχερούς παρευρισκόμενους μια ιδέα του μέλλοντος. Κι αν είχαμε συνηθίσει κατά το παρελθόν τα concept που παρουσιάζονταν στις εκθέσεις τεχνολογίας να αποτελούν πρώιμες –και μάλλον υπέρ του δέοντος αισιόδοξες- υλοποιήσεις των σκέψεων των μεγάλων κατασκευαστών, τα πράγματα στο σήμερα μόνο έτσι δεν είναι.

Ναι, οι τάσεις που διακρίναμε στη CES θα οριοθετήσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινότητας και της ζωής μας, με τη διαφορά ωστόσο ότι η εμφάνισή τους δεν πρόκειται να συμβεί αλλά έχει ήδη ξεκινήσει. Όλα εκείνα τα trends, που μέχρι και πριν λίγα χρόνια θα είχαν θέση μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλέον διατίθενται εμπορικά, περνώντας από τη μία προϊοντική κατηγορία στην άλλη και αλλάζοντας εκ βάθρων τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε όχι μόνο με τις αγαπημένες μας συσκευές αλλά και με τον κόσμο γύρω μας.

Τα foldables είναι πλέον πραγματικότητα: οι οθόνες διπλώνουν. Μια νέα εποχή έχει ήδη ανατείλει στον mobile κόσμο με τα μεν smartphones να αλλάζουν ταυτότητα αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία και τα δε laptops να μετατρέπονται σταδιακά σε υβριδικά 2-σε-1 συστήματα, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα ενός tablet με την ισχύ ενός υπολογιστή. Δεν είναι μάλιστα διόλου απίθανο οι κυρτές οθόνες να αποτελέσουν τον προπομπό των rolling, αλλάζοντας έτσι και τον χαρακτήρα των τηλεοράσεων.

Η στιγμή που τα wearables θα εξασφαλίζουν στον χρήστη ουσιωδώς καλύτερη ποιότητα ζωής δεν αργεί. Το ScanWatch της Withings, για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή και την υπνική άπνοια. Την ίδια στιγμή, τα ακουστικά Amazefit Powerbuds καταγράφουν τον σφυγμό, ενώ εκείνα της Valencell μετρούν την αρτηριακή πίεση. Η προληπτική παρακολούθηση υγείας βρίσκεται σε διαρκή άνοδο ανεβάζοντας διαρκώς ρυθμούς. Πόσα χρόνια πιστεύεις ότι θα χρειαστούν τα wearables, για να έχουν ανοιχτή γραμμή με τον γιατρό μας;

Πριν από μερικά χρόνια, η βιομηχανία τεχνολογίας πόνταρε τα ρέστα της στο concept του διασυνδεδεμένου σπιτιού. Η κίνηση αυτή ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, αφού μας οδήγησε σε μια διαδρομή, ο προορισμός της οποίας δεν είναι άλλος από το ευφυές σπίτι (smart home). Το σπίτι του μέλλοντος δεν είναι απλά online αλλά παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις της οικογένειας και μαθαίνει από αυτές, προσαρμόζοντας κάθε του υποσύστημα και βελτιώνοντας τις συνθήκες στο εσωτερικό του με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η ώρα που εσύ απλά θα... επιβλέπεις πλησιάζει.

Μιλώντας περί τεχνητής νοημοσύνης, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εφαρμογές της –τουλάχιστον αυτές στις οποίες εκτεθήκαμε στο Las Vegas- γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακές. Ο ρόλος της AI είναι πλέον κομβικός στη ζωή του χρήστη με την παρουσία της πάντως να γίνεται ακόμα πιο διακριτική. Τα πλήκτρα εξαφανίζονται, οι συσκευές μοιάζουν με αντικείμενα που θα συναντούσαμε στην καθημερινότητά μας πλαισιώνοντας την τελευταία με απόλυτη φυσικότητα και μια κουβέντα είναι αρκετή για να γίνει κάθε επιθυμία πράξη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, τέλος, κινείται προς την κατεύθυνση των αυτονόμων οχημάτων. Ο άνθρωπος σιγά-σιγά παύει να τα οδηγεί και καλείται να μάθει να τα ελέγχει: το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να κάνει τα περισσότερα μόνο του με τον άνθρωπο να αποκτά ρόλο διαχειριστή, ακριβώς όπως οι πιλότοι ενός αεροσκάφους. Η Toyota παρουσίασε της σκέψεις της για μια πόλη χωρίς ανθρώπους να οδηγούν και με το 5G να ετοιμάζεται να κυριεύσει τον πλανήτη την επόμενη διετία, το πλάνο δε μοιάζει και τόσο ξένο...

Οι άξονες στους οποίους κινούνται βιομηχανία και αγορά είναι πολύ συγκεκριμένοι. Η τεχνολογία, που τόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους μέχρι σήμερα, έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Με τη δε ανάπτυξη τομέων όπως αυτοί της τεχνητής νοημοσύνης, των οθονών και της εμπειρίας χρήσης (UX), είναι πρακτικά αδύνατο να προβλέψει κανείς τι μέλλει γενέσθαι, ακόμα κι αν μιλάμε για το εγγύς μέλλον. Ένα είναι το βέβαιο: τα καλύτερα έρχονται!

Και του χρόνου :)