Η Intel σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίων microchip στην Ευρώπη

Περίληψη: Μία σημαντική επένδυση στην Ευρώπη έχει στα πλάνα της η Intel. Η μεγάλη εταιρία επεξεργαστών θέλει να δημιουργήσει εργοστάσια κατασκευής microchip εντός της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή ήπειρος έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι ανταγωνιστική στην παραγωγή microchip. Αυτό όμως ίσως αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Intel, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές microchip παγκοσμίως, σχεδιάζει τη δημιουργία σύγχρονών εργοστασίων κατασκευής microchip στην Ευρώπη.

Τα σχέδια αυτά εναρμονίζονται με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διπλασιάσει την τοπική παραγωγή chip και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να προσελκύσει εταιρίες παραγωγής και η Intel φαίνεται πως είναι η πρώτη που θέλει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή αυτή συγκυρία. Σύμφωνα με τα σχέδια της Intel, η εταιρία είναι έτοιμη να επενδύσει $20 δισεκατομμύρια για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων εντός της Ένωσης.

Η Intel δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κάποια χώρα για τη νέα της εγκατάσταση. Το σημείο που θα επιλεγεί θα πρέπει να έχεις κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Η Intel υπολογίζει πως θα χρειαστεί 4 τ.χλμ. έκτασης για την εγκατάσταση και εξαιρετική πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες και ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή τη στιγμή, η Intel φαίνεται να σκέφτεται τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία ως πιθανά σημεία εγκατάστασης του νέου εργοστασίου της.

Τα πλάνα της Intel, όμως, δεν περιορίζονται στην κατασκευή μίας μόνο εγκατάστασης. Σε πρώτη φάση ερευνάται η δημιουργία 2 εργοστασίων, το ένα για κατασκευή microchip και το άλλο για την συναρμολόγηση επεξεργαστών και άλλων προϊόντων ημιαγωγών με σύγχρονες μεθόδους (advanced packaging). Αργότερα, οι εγκαταστάσεις της Intel στην Ε.Ε. ίσως φτάσουν και τις 8 και η επένδυση μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα $100 δισεκατομμύρια.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν στα νέα αυτά εργοστάσια η Intel θα κατασκευάζει τα δικά της προϊόντα ή αν αυτά θα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων τρίτων. Το πιθανότερο είναι το δεύτερο, καθώς αυτό ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εγχώρια παραγωγή microchip.

Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Για τον καλύτερο έλεγχο της παραγωγής. Κατασκευάζοντας στην Ε.Ε. σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, η τοπική αγορά παύει να εξαρτάται από την νοτιοανατολική Ασία. Αυτό βοηθάει στην καινοτομία εντός της ηπείρου και στην αποφυγή εμποδίων παραγωγής από εξωτερικούς παράγοντες, όπως πολιτικές αποφάσεις τρίτων χωρών για παράδειγμα.