Περίληψη: Φήμες θέλουν τη Google να εγκαταλείπει την Qualcomm και να αγκαλιάζει τον επεξεργαστή Exynos της Samsung για τα επόμενα Chromebook και Pixel.
15 Απριλίου , 2020 • 2 MINS READ
15 Απριλίου , 2020 • 2 MINS READ
Περίληψη: Φήμες θέλουν τη Google να εγκαταλείπει την Qualcomm και να αγκαλιάζει τον επεξεργαστή Exynos της Samsung για τα επόμενα Chromebook και Pixel.
Η Samsung τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε υπερδύναμη στο χώρο της τεχνολογίας. Έχει εργοστάσια που κατασκευάζουν οθόνες (κινητών και μη), εργοστάσια κατασκευής μικροτσίπ, σχεδιάζει τα δικά της smartphones αλλά και τους δικούς της επεξεργαστές για αυτά, υπό την ονομασία Exynos. Παρά ταύτα, οι Exynos έχουν δεχθεί σκληρή κριτική για το γεγονός πως υπολείπονται σε ταχύτητα των αντίστοιχων μοντέλων της Qualcomm.
Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως τα περισσότερα smartphones της Samsung κυκλοφορούν στις ΗΠΑ με επεξεργαστές Qualcomm Snapdragon και στον υπόλοιπο κόσμο με Exynos.
Το… προτελευταίο νέο ήταν πως η Samsung σκόπευε να εγκαταλείψει τη σχεδίαση των δικών της επεξεργαστικών πυρήνων (ονόματι Mongoose) και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους “standard” πυρήνες σχεδίασης ARM.
Με τα τελευταία “νέα” που κυκλοφόρησαν, όμως, η ιστορία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο! Οι τελευταίες φήμες θέλουν τη Samsung να κάνει μεγάλες αλλαγές στο τμήμα σχεδίασης των επεξεργαστικών μονάδων (System-on-Chip ή SoC) Exynos και να συνεργάζεται με τη Google!
Απ’ ότι διαφαίνεται, η Samsung επιστρέφει στη χρήση “stock” πυρήνων σχεδίασης ARM, ενώ στο υποσύστημα γραφικών φαίνεται πως, μέσω της πρόσφατης συμφωνίας της με την AMD θα χρησιμοποιεί Radeon GPUs. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η χρήση των μονάδων επεξεργασίας εικόνας (ISP) και τεχνητής νοημοσύνης (NPU) της ίδιας της Google, οι οποίες είναι από τις πλέον προηγμένες στην αγορά.
Σημείωση προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: οι ISPs είναι μονάδες επεξεργασίας εικόνας και αφορούν τα δεδομένα από τις κάμερες, εν αντιθέσει με τις GPUs, τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών, οι οποίες παράγουν τα γραφικά που εμφανίζονται στην οθόνη.
Ήδη από πέρυσι υπήρχαν πολύ έντονες φήμες που ήθελαν την Google να “μαζεύει” σχεδιαστές μικροεπεξεργαστών από τις Intel, Nvidia, Qualcomm και Broadcomm. Ο στόχος ήταν να φτιάξει μια κορυφαία “ομάδα” σχεδίασης για να δημιουργήσει επεξεργαστές για τα smartphones αλλά και τους servers της, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από εταιρείες όπως η Qualcomm ή η Intel.
Προφανώς, όμως, η σχεδίαση επεξεργαστών δεν είναι δουλειά που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη· αντιθέτως, απαιτούνται χρόνια μέχρι ένας επεξεργαστής ή ένα οποιοδήποτε μικροτσίπ να βγει στην αγορά ως τελικό προϊόν. Για την ώρα, η Google φαίνεται να βολεύεται με τη συνεργασία της με την Samsung.
Οι τελευταίες φήμες, λοιπόν, μιλάνε για ένα τσιπ Exynos για τη Google το οποίο θα ενσωματώνει δύο πυρήνες ARM Cortex A78, δύο A76 και τέσσερις A55. Εδώ να σημειώσουμε πως οι πυρήνες A78 δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως καν, αλλά αναμένεται να είναι τουλάχιστον 25% γρηγορότεροι από τους A76. Η GPU που θα ενσωματώνεται θα είναι βασισμένη στην αρχιτεκτονική Borr της ARM ενώ, όπως είπαμε, τα NPU και ISP θα έρχονται από τη Google. Η κατασκευή του τσιπ θα γίνεται στα εργοστάσια της Samsung και στη λιθογραφία των 5 νανομέτρων, χαμηλής κατανάλωσης (5LPE).
Το που θα χρησιμοποιηθεί το τσιπ αυτό ακόμη είναι άγνωστο, αλλά με βάση τα specs είναι πιο πιθανό να το δούμε σε ένα νέο flagship smartphone από τη Google παρά σε Chromebook. Η συνεργασία Google – Samsung, όμως, δεν είναι σίγουρο πως θα τελειώσει με αυτό. Η Google έχει τεράστια “όρεξη” για επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης για τα datacenters της, ενώ και στα τελικά προϊόντα όπως τα smartphones της, τα Chromebooks και Pixelbooks, μέχρι και τα “έξυπνα” ηχεία Google Home έχουν ανάλογες απαιτήσεις.
Αυτή η συνεργασία, όμως, θα ωφελήσει και τη Samsung, μιας και αποκτά πρόσβαση σε τεχνολογίες ανώτερες των δικών της – η Google φαίνεται να είναι πολύ πιο μπροστά στον τομέα των νευρωνικών επεξεργαστών (NPU). Η ίδια η Samsung θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά των custom επεξεργαστών και η κίνηση αυτή είναι πιθανώς το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.