Περίληψη: Ένα βίντεο κωδικοποιημένο με το AV1 codec καταλαμβάνει έως και 30% λιγότερο όγκο. Αυτό σημαίνει πως για το streaming καταναλώνονται λιγότερα δεδομένα!
10 Φεβρουαρίου , 2020 • 1 MIN READ
10 Φεβρουαρίου , 2020 • 1 MIN READ
Περίληψη: Ένα βίντεο κωδικοποιημένο με το AV1 codec καταλαμβάνει έως και 30% λιγότερο όγκο. Αυτό σημαίνει πως για το streaming καταναλώνονται λιγότερα δεδομένα!
Πίσω στο 2015 πολλές μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας -μεταξύ αυτών και το Netflix- αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο τρόπο κωδικοποίησης βίντεο. Στόχος της σύμπραξης ήταν η δημιουργία ενός προτύπου, το οποίο θα δούλευε σε όλες τις σύγχρονες συσκευές και θα ήταν ελεύθερο από δικαιώματα χρήσης. Η προσπάθεια αυτή έφερε αποτελέσματα δύο χρόνια αργότερα, όταν το 2017 ανακοινώθηκε το AV1 codec. Έχουμε πλέον 2020 και το Netflix ανακοίνωσε πως ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το νέο codec, οπότε τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό και να δούμε τα πλεονεκτήματα που θα φέρει στους τελικούς χρήστες σαν κι εσένα.
Η σημαντικότερη βελτίωση του AV1 codec, σε σχέση με ευρέως χρησιμοποιούμενα codec, όπως το VP9, είναι η αποδοτικότερη συμπίεση. Ένα βίντεο κωδικοποιημένο με το AV1 codec καταλαμβάνει έως και 30% λιγότερο όγκο. Αυτό σημαίνει πως για το streaming καταναλώνονται λιγότερα δεδομένα. Γι’ αυτό και, προς το παρόν, η δυνατότητα επιλογής του συγκεκριμένου codec υπάρχει μόνο στο πεδίο εξοικονόμησης δεδομένων της mobile εφαρμογής.
Συγκεκριμένα, η επιλογή χρήσης του AV1 codec είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη μόνο στην εφαρμογή για Android smartphone. Το Netflix δηλώνει πάντως πως έχει σαν στόχο να υποστηρίξει το codec σε όλες τις πλατφόρμες όπου είναι διαθέσιμο.
Ένας από τους λόγους που «φρενάρουν» το codec από το να φτάσει σε όλες τις συσκευές είναι οι απαιτήσεις του σε πόρους συστήματος. Τα smartphone σήμερα δεν υποστηρίζουν hardware accelerated decoding για το συγκεκριμένο codec. Αυτό έχει το αποτέλεσμα οι κινητές συσκευές, που χρησιμοποιούν την AV1 αποκωδικοποίηση, να καταναλώνουν περισσότερη μπαταρία κατά το streaming περιεχομένου.
Όσο, όμως, το codec γίνεται πιο διαδεδομένο, το hardware σίγουρα θα προσαρμοστεί σε αυτό και θα το υποστηρίξει. Η εξάπλωση του AV1 μοιάζει σίγουρη καθώς, εκτός από το Netflix, πίσω από το εγχείρημα βρίσκουμε εταιρίες όπως η Amazon, η Intel και η Google, ενώ και πολύ γνωστές εφαρμογές, όπως το VLC, το υποστηρίζουν ήδη. Άρα η ώρα που θα υποστηρίζεται η αποκωδικοποίηση του AV1 σε επίπεδο hardware δεν είναι μακριά.
Αν θες να τσεκάρεις τις επιδόσεις του AV1 codec από σήμερα κιόλας, τότε, όπως είπαμε, πρέπει να πας στις ρυθμίσεις της Android εφαρμογής, στο πεδίο εξοικονόμησης δεδομένων!