Surface Neo & Duo: Το όραμα της Microsoft για συσκευές με 2 οθόνες

Περίληψη: Πολλές από τις μελλοντικές Surface συσκευές θα διαθέτουν δύο οθόνες. Η Microsoft μας δίνει μια πρώτη ματιά για το software...

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε event που διοργάνωσε η Microsoft, γνωρίσαμε το παρόν και το μέλλον των Surface συσκευών. Το μέλλον αυτό περιλαμβάνει δύο επαναστατικές συσκευές, το Surface Neo και το Surface Duo, οι οποίες εξοπλίζονται με δύο οθόνες η καθεμία. Το δεύτερο μάλιστα τρέχει λειτουργικό βασισμένο σε Android. Η ημέρα της παρουσίασης μας άφησε με... το στόμα ανοιχτό και από τότε ανυπομονούμε να δούμε τις συσκευές αυτές στην πράξη.

Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να περιμένουμε σχεδόν έναν χρόνο ακόμα. Μέχρι τότε, όμως, μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το πώς θα συμπεριφέρεται το λειτουργικό των μελλοντικών Surface με δύο οθόνες. Η Microsoft, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους developers που θα αναπτύξουν εφαρμογές για τα επερχόμενα Surface, δημοσίευσε έναν πλήρη οδηγό με αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι εφαρμογές σε περιβάλλον με δύο οθόνες.

Η προκαθορισμένη λειτουργία μιας εφαρμογής, η οποία ανοίγει σε full screen mode θα είναι να καταλαμβάνει ολόκληρη τη μία από τις δύο οθόνες. Από εκεί και πέρα κάθε προγραμματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη οθόνη διαφορετικά. Μπορεί μια εφαρμογή να καταλαμβάνει ολόκληρο τον χώρο και των δύο οθονών, να χρησιμοποιεί τη δεύτερη οθόνη για συμπληρωματικές πληροφορίες, να χωρίζει το περιεχόμενο σε δύο σελίδες (σαν ένα βιβλίο) και άλλες. Αυτές είναι οι αρχικές μορφές που έχει σκεφτεί η Microsoft αλλά, ανάλογα με το feedback των developers, μπορεί να αλλάξουν τα σχέδια στην τελική έκδοση.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των dual screen Windows συσκευών φαίνεται πως θα παίξει και το multitasking. Όπως είναι λογικό, μια συσκευή με δύο οθόνες θα μπορεί να υποστηρίξει δύο εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα, η μία δίπλα στην άλλη. Έτσι, κάθε χρήστης θα πρέπει να μπορεί κάνει drag and drop στοιχεία από τη μία στην άλλη.

Για να βοηθήσει τους developers να αναπτύξουν εφαρμογές για τα Windows 10X με βάση το όραμα της εταιρίας, η Microsoft θα διαθέσει έναν Windows 10X Emulator μέσα στον επόμενο μήνα. Ο emulator θα υποστηρίζει και Android εφαρμογές για να μπορούν να γίνουν δοκιμές και για το Surface Duo. Αν είσαι developer ή θες απλά να δεις πώς θα λειτουργούν οι dual screen Surface συσκευές, μόλις αυτές κυκλοφορήσουν, τότε πήγαινε και στην επίσημη σελίδα της Microsoft.