Τίτλοι τέλους για το θρυλικό iPod μετά από 21 χρόνια

Περίληψη: Η Apple ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την παραγωγή του iPod Touch, κλείνοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο της ιστορίας της.

«Με το iPod η ακρόαση της μουσικής δε θα είναι πότε ξανά η ίδια». Με αυτά τα λόγια ο Steve Jobs παρουσίασε το μακρινό 2001 μια συσκευή που έμελλε να αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τη μουσική. Φυσικά όπως αποδείχθηκε και εκ των πραγμάτων είχε πέρα για πέρα δίκιο. Το iPod όχι μόνο έφερε μια πραγματική επανάσταση στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία, άλλα έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να γίνει η Apple ο τεχνολογικός κολοσσός που είναι σήμερα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το iPod εγκαινίασε μια νέα εποχή για τους audiophiles όλου του κόσμου. Μετά από 21 χρόνια, η Apple ανακοίνωσε και επίσημα πως κλείνει το κεφάλαιο “iPod” και εμείς κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του θρυλικού portable music player.

iPod: Η άνοδος και η πτώση του «βασιλιά» των music players

Στις 23 Οκτωβρίου του 2001, μπήκε στις ζωές μας το iPod. Η φορητή συσκευή της Apple δεν ήταν το πρώτο MP3 player, ήταν όμως αυτό που κατόρθωσε να συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο τον ποιοτικό ήχο με την ευκολία χρήσης και το κομψό design. Τα πρωτοποριακά για την εποχή features, όπως ο σκληρός δίσκος των 5GB, η δέκα ωρών μπαταρία και το χαρακτηριστικό scroll wheel, έκαναν γρήγορα το iPod την No.1 επιλογή στην κατηγορία των φορητών music players.

Οι επόμενες δύο γενιές iPod, απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών. Η χωρητικότητα του iPod δεκαπλασιάστηκε από 1.000 τραγούδια σε 10.000, ενώ το 2003, η Apple παρουσίασε το iTunes Store στη συσκευή. Το iTunes και το οικοσύστημα ψηφιακών αγορών που δημιούργησε η Apple έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν και να κατεβάζουν εύκολα τραγούδια. Την ίδια στιγμή, το iTunes έδωσε «ανάσα ζωής» στην ασθμαίνουσα τότε μουσική βιομηχανία, η οποία μαστιζόταν από το παράνομο file-sharing.

Αν και το iPod είχε ήδη την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των φορητών music players, κάθε νέα γενιά εισήγαγε επιπλέον καινοτομίες. Το 2004 η Apple λάνσαρε το πρώτο iPod, με έγχρωμη οθόνη, touch sensitive click wheel και δυνατότητα shuffle. Η πέμπτη γενιά, έφερε μαζί της ακόμα μεγαλύτερη οθόνη, δυνατότητες αναπαραγωγής βίντεο και σκληρό δίσκο 80GB και πολλά επιπλέον features. Μέσα στα χρόνια κυκλοφόρησαν πολλές εκδόσεις σε διαφορετικά σχέδια και μεγέθη. Πέρα από το classic μοντέλο, η Apple λάνσαρε με επιτυχία τα iPod Mini, Shuffle, Nano και Touch, με τo iPod να αποκτά τεράστιο μερίδιο αγοράς, ιδιαίτερα εντός των ΗΠΑ. Έως το 2011, η Apple είχε πουλήσει 450 εκατομμύρια iPods, διατηρώντας μερίδιο 70% στην παγκόσμια αγορά των MP3 players.

ipod-01

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πτώση του iPod δεν οφείλεται στην καινοτομία μιας ανταγωνίστριας εταιρείας, αλλά προήλθε από τα «σπλάχνα» της ίδιας της Apple. Η κυκλοφορία του iPhone έμελλε να αφήσει στο περιθώριο ολόκληρη τη βιομηχανία φορητών music players. Οι προηγμένες λειτουργίες των νέων μοντέλων iPhone «κέρδισαν» μαζικά τους καταναλωτές, οι οποίοι άρχισαν να στρέφονται προς το smartphone για να απολαμβάνουν τη μουσική τους. Αυτή η τάση έγινε ολένα και μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, την περσινή χρονιά η Apple πούλησε 250 εκατομμύρια iPhone έναντι μόλις 3 εκατομμυρίων iPod. Επιπλέον, η έλευση του γρήγορου και φθηνού internet σε συνδυασμό με την τεράστια δημοτικότητα των υπηρεσιών streaming (Spotify, iTunes, Tidal κ.α.) σήμαινε σημαντική μείωση της χρήσης του iPod.

Η Apple ανακοίνωσε πως στο εξής σταματά η παραγωγή του iPod Touch, κλείνοντας μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία της. Το iPod Touch θα είναι διαθέσιμο μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, ενώ πολλές εκδόσεις είναι ήδη sold-out. Μπορεί να αποχωριζόμαστε οριστικά το iPod, ωστόσο η κληρονομιά του εμβληματικού music player παραμένει κάτι παραπάνω από μεγάλη.

«Αν δεν είχαμε λανσάρει το iPod δε θα δημιουργούσαμε το iPhone. Το iPod μας έδωσε αυτοπεποίθηση πως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πραγματικά καινοτόμο» έχει δηλώσει στο παρελθόν, ο δημιουργός του iPod και πρώην senior vice president της Apple, Tony Fadell.