Microsoft Surface: Focus στους πανίσχυρους επεξεργαστές!

Περίληψη: Ryzen Microsoft Edition και Surface SQ1 – δύο μοναδικοί επεξεργαστές με ξεχωριστά πλεονεκτήματα ο καθένας. Για πρώτη φορά η γκάμα των Surface προσφέρει τόσες πολλές και διαφοροποιημένες προτάσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Η νέα σειρά Surface προϊόντων από τη Microsoft ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες με αρκετές εκπλήξεις. Μερικές από αυτές αφορούσαν τις μελλοντικές της συσκευές. Άλλες όμως είχαν να κάνουν με τους επεξεργαστές των νέων μοντέλων. Μετά από χρόνια συνεργασίας με την Intel, η Microsoft διαφοροποιεί αρκετά τη γκάμα της προσφέροντας νέους επεξεργαστές από την AMD και την Qualcomm. Οι επεξεργαστές αυτοί δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο laptop ή tablet και δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τη Microsoft και τα νέα Surface για να ανταποκρίνονται ακριβώς στις απαιτήσεις τους.

Το surface Laptop 3 15” είναι λεπτό και φορητό αλλά για πρώτη φορά παρέχει μια πολύ δυνατή κάρτα γραφικών. Αυτό γίνεται χάρη στον Ryzen 7 3780U και την κάρτα γραφικών Radeon RX Vega 11. Ο επεξεργαστής βασίζεται επάνω στον Ryzen 7 3700U αλλά AMD και Microsoft δούλεψαν μαζί για τη δημιουργία ενός πακέτου με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Ο Ryzen 3780U, που βρίσκουμε στο Surface Laptop 3 15", διαθέτει 4 πυρήνες με 8 threads και βελτιωμένη συχνότητα λειτουργίας. Η βασική του συχνότητα είναι στα 2,3GHz και το boost μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4GHz.

Όπως είπαμε όμως, δόθηκε μεγάλη βάση στις επιδόσεις γραφικών από Microsoft και AMD. Ο custom Ryzen επεξεργαστής του Surface Laptop 3 θα διατεθεί 11 πυρήνες γραφικών Vega. Αυτοί θα τρέχουν γρηγορότερα από κάθε άλλη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Vega που έχουμε δει σε laptop με Ryzen επεξεργαστή και θα φτάνουν σε ταχύτητα τα 1400MHz. Σαν αποτέλεσμα, το Surface Laptop 3 είναι το καλύτερο laptop σε απόδοση γραφικών στην κατηγορία του.

Ο Ryzen 7 3780U Microsoft Edition, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι κατασκευασμένος στα 12nm, όπως όλοι οι laptop επεξεργαστές της σειράς Ryzen 3000. Εκτός του Ryzen 7 θα υπάρχει η επιλογή και του Ryzen 5 για τους αγοραστές του Surface Laptop 3. Και ο Ryzen 5 3580U είναι βελτιωμένος σε σχέση με άλλες προτάσεις της AMD και οι ταχύτητες του φτάνουν μέχρι και τα 3,7GHz. Η κάρτα γραφικών Radeon Vega 9 έχει επίσης έναν παραπάνω επεξεργαστικό πυρήνα από τους υπόλοιπους Ryzen 5 της αγοράς, φτάνοντας συνολικά τους 9.

Custom επεξεργαστή έχουμε όμως και στο Surface Pro X. Εδώ η Microsoft απευθύνθηκε στην Qualcomm, για να μπορέσει να δώσει στο λεπτότερο Surface που έχει φτιάξει ποτέ, την επεξεργαστική ισχύ που χρειάζεται. Το Surface Pro X είναι φτιαγμένο ώστε να είναι πάντα συνδεδεμένο γι' αυτό και επιλέχθηκε επεξεργαστής αρχιτεκτονικής ARM. Οι ARM επεξεργαστές προσφέρουν πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με modem για σύνεση σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Στην περίπτωση του Surface Pro X, η Microsoft χρησιμοποίησε σαν βάση τον Snapdragon 8cx και με τη βοήθεια της Qualcomm δημιούργησε τον Microsoft SQ1. Οι Kryo πυρήνες του SQ1 είναι οι ισχυρότεροι που έχουν φτιαχτεί ποτέ και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα μέχρι και τα 3GHz. Εξίσου εντυπωσιακή και η απόδοση στα γραφικά όπου ο SQ1 προσφέρει περίπου διπλάσια ισχύ σε σχέση με τον απλό Snapdragon 8cx.

Το μεγάλο στοίχημα για έναν ARM επεξεργαστή είναι η απόδοση σε κανονικές Windows εφαρμογές. Παλιότερες υλοποιήσεις όπως το Surface RT δεν μπορούσαν να τρέξουν desktop εφαρμογές και αυτό ήταν αποτρεπτικός παράγοντας αγοράς. Με το Surface Pro X όμως, η Microsoft φαίνεται πως τα κατάφερε, καθώς τα Windows σε ARM είναι πιο ώριμα από ποτέ και μπορούν να τρέξουν κανονικά κλασικές desktop εφαρμογές. Qualcomm και Microsoft υπόσχονται απόδοση ίδια με αυτή ενός οποιουδήποτε άλλου PC στην κατηγορία, παρότι ο επεξεργαστής είναι απαιτεί μόνο 7W ενέργειας. Οι χαμηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια εξασφαλίζουν στο Surface Pro X και φανταστική αυτονομία η οποία φτάνει μέχρι και τις 13 ώρες.

Και οι δύο παραπάνω επεξεργαστές φτιάχτηκαν αποκλειστικά για χρήση στα νέα Surface και δεν θα τα βρεις σε κανένα άλλο laptop ή tablet της αγοράς. Οπότε αν ψάχνεις το απόλυτο Windows tablet με σύνδεση 4G ή ένα λεπτό και φορητό 15άρι laptop με δυνατά γραφικά περίμενε λίγο ακόμα μέχρι το Surface Pro X και το Surface Laptop 3 να έρθουν στα καταστήματα Public.