Green Move: πιο πράσινη καθημερινότητα με το eMobility

Περίληψη: Είσαι έτοιμος για κάνεις την καθημερινότητά σου πιο πράσινη; Έλα στο Public για να ανακαλύψεις το eMobility και τα πολλά πλεονεκτήματά του.

Το eMobility είναι μία τάση που κάθε μέρα μεγαλώνει. Οι ηλεκτρικές μετακινήσεις είναι πλέον μία πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και έρχονται με μία μεγάλη σειρά από πλεονεκτήματα. Για να μπεις κι εσύ στον ρυθμό του eMobility το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς το Public και να αποκτήσεις το όχημα που θα κάνει την καθημερινότητά σου πιο «πράσινη». Ειδικότερα, στο κατάστημα Public MediaMarkt Αμαρουσίου θα βρεις έναν μεγάλο χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ηλεκτρική μετακίνηση. Έλα στο Public λοιπόν, για να δεις από κοντά ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά scooters και όλα τα αξεσουάρ τους. Οι λόγοι για να αλλάξεις και εσύ συνήθειες είναι πάρα πολλοί! Δες το βίντεο και θα καταλάβεις!

Γιατί eMobility;

Video Duration
0:25

Το οφέλη της ηλεκτρικής μετακίνησης είναι πολλαπλά, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αρχικά, επιλέγοντας να μετακινηθείς με ένα ηλεκτρικό όχημα συμβάλεις ενεργά στην βελτίωση του κλίματος, μειώνοντας το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Σε προσωπικό επίπεδο, αφήνοντας στην άκρη το αυτοκίνητο για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, πατίνι ή scooter κερδίζεις σε οικονομία και σε ευκολία. Οικονομία γιατί δεν έχεις πια τα έξοδα της βενζίνης και κάθε χιλιόμετρο που διανύεις σου κοστίζει πολύ λιγότερο. Όσο για την ευκολία, με αυτό αναφερόμαστε στο γεγονός ότι δεν θα κολλήσεις ποτέ στην κίνηση και πως δεν χρειάζεται να ψάχνεις για πάρκινγκ μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Άρα φτάνεις όπου θες ξένοιαστα και οικονομικά και πάντα στην ώρα σου!

Tips για πιο πράσινες μετακινήσεις

To πρώτο βήμα για πιο πράσινες μετακινήσεις το είδαμε ήδη: απόκτησε ένα ηλεκτρικό όχημα για τις καθημερινές διαδρομές σου. Μετά από αυτό, όμως, υπάρχουν μερικοί τρόποι να εξασφαλίσεις πως κινείσαι κάθε στιγμή με τον πιο βιώσιμο τρόπο.

Video Duration
2:17

Σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα προσωπικής μετακίνησης θα βρεις σύστημα KERS. Τα αρχικά αυτά σημαίνουν Kinetic Energy Recovery System. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το νέο σου όχημα ανακτά ένα μέρος της ενέργειας που χάνεται κατά το φρενάρισμα μετατρέποντάς το σε ηλεκτρική ενέργεια και επιστρέφοντάς το στη μπαταρία. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις σε αυτονομία, σπαταλάς λιγότερη ενέργεια και φορτίζεις πιο αραιά τη μπαταρία, άρα της εξασφαλίζεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ακόμα και αν οι αποστάσεις που διανύεις καθημερινά είναι πολύ μεγάλες και σου δημιουργούν range anxiety, μην ξεχνάς πως πολλά ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να μπουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνδυάζοντας διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης μπορείς να φτάσεις πιο μακριά από ποτέ, χωρίς να «θυσιάσεις» τα οικολογικά κίνητρα που σε οδήγησαν στο να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό όχημα. Για το λόγο αυτό βολεύει πάρα πολύ αν το πατίνι ή το ποδήλατό σου μπορεί να διπλώσει. Αυτό κάνει τη μεταφορά του πιο εύκολη όταν δεν το χρησιμοποιείς. Ακόμα κι αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις πολλούς τρόπους μετακίνησης μαζί μέσα στην ημέρα, υπάρχει τρόπος να σιγουρευτείς ότι δεν θα μείνεις ποτέ από μπαταρία. Επίλεξε ένα μοντέλο με γρήγορη φόρτιση, έτσι ώστε να προσθέσεις πολλά χιλιόμετρα αυτονομίας στο όχημά σου μέσα σε λίγο χρόνο.

Tips για μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα

Οι καθημερινές μετακινήσεις είναι ένας σημαντικός τομέας στον οποίο μπορείς να κάνεις αλλαγές έτσι ώστε για να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο φιλική προς το περιβάλλον, δεν είναι όμως ο μόνος. Με μερικές ακόμα στοχευμένες αλλαγές μπορείς να μειώσεις κι άλλο το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

Η πιο χρήσιμη συμβουλή για να το πετύχεις αυτό είναι να θυμάσαι τα τρία “R”: Reduce, Reuse, Recycle! Όπως βλέπεις, η ανακύκλωση έρχεται τρίτη στο τρίπτυχο αυτό. Πρώτος κανόνας είναι η μείωση. Η μείωση εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η χρήση λιγότερου πλαστικού. Απόφυγε, για παράδειγμα, να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό και έχε μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι κάθε μέρα. Επίσης, στο σούπερ μάρκετ μην αγοράζεις σακούλες αλλά φέρε μαζί σου υφασμάτινες τσάντες. Η μείωση αναφέρεται και στην κατανάλωση. Απόφυγε, δηλαδή, να αγοράζεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι.

Το επόμενο βήμα είναι η επαναχρησιμοποίηση. Έχεις αντικείμενα σκέφτεσαι να ξεφορτωθείς; Μήπως θα μπορούσαν να αποκτήσουν άλλη χρήση αντί να καταλήξουν στη χωματερή. Το παλιό σου smartphone θα μπορούσε να γίνει web camera για παράδειγμα. Στην ομπρέλα του “reuse” μπαίνουν και οι δωρεές. Κοίτα, ας πούμε, τη ντουλάπα σου, δες ποια ρούχα δεν χρειάζεσαι πια και χάρισέ τα, αντί να τα ξεφορτωθείς. Μετά από όλα αυτά αναζήτησε τρόπους να ανακυκλώσεις τα υλικά που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν!

Ξεκίνα από το eMobility λοιπόν και βάλε πορεία για μία ένα πιο πράσινο αύριο!