RIP: οι τεχνολογίες που χάσαμε το 2021

Περίληψη: Κάθε χρόνο έρχονται νέες τεχνολογίες και νέες συσκευές. Αλλά κάθε χρόνο εξαφανίζονται και αρκετές τεχνολογίες, και συνήθως δεν το καταλαβαίνουμε καν. Τι χάσαμε το 2021;

Αυτή είναι η νομοτέλεια: νέα πράγματα έρχονται, παλιά πράγματα φεύγουν. Όπως κάποτε είχαμε… βιντεοκασέτες και Walkman αλλά κάποια στιγμή μπήκαν στο συρτάρι και δεν ξαναβγήκαν, κάποια στιγμή ίσως οι μελλοντικές γενιές θα λένε "κάποτε είχαμε/είχανε smartphones". Τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν στα συρτάρια, στα ράφια, στις αποθήκες και, δυστυχώς, στις χωματερές μας, κάποτε κοσμούσαν υπερήφανα κάποια προθήκη καταστήματος και αποτελούσαν τον κρυφό πόθο πολλών ανθρώπων. Αλλά, μιας και ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο, πολλά από αυτά υπήρχαν μόνο στο internet χωρίς υλική υπόσταση.

Όπως και να έχει, πολλά πράγματα μας άφησαν μετά από χρόνια και άλλα, όπως συμβαίνει συχνά στη σύγχρονη εποχή, μετά από λίγους μήνες "ζωής". Βέβαια είχαμε και κάμποσα "στο τσακ", όπως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Parler το οποίο συνδέθηκε με τον Trump και την "επίθεση" στο Καπιτώλιο, αλλά το οποίο τη γλύτωσε "φτηνά" αφού συμφώνησε σε πιο αυστηρή διαχείριση των posts. Αλλά και το Facebook πέρασε μια δύσκολη χρονιά – όχι ότι κινδύνευσε βέβαια – και ίσως αυτό ήταν ένας από τους λόγους που ο Zuckerberg άλλαξε το όνομα της "μητρικής" εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται και αρκετές άλλες πλατφόρμες όπως το Instagram και το WhatsApp, από "Facebook" σε "Meta". Όσο κι αν το Facebook είναι πολύ μεγάλο για να πεθάνει, πολλές άλλες εταιρείες και τεχνολογίες δεν είχαν την ίδια τύχη.
 

Minecraft Earth

Το Minecraft Earth ήταν η απόπειρα της Mojang να δημιουργήσει κάτι στη λογική του Pokemon Go, δηλαδή ένα παιχνίδι το οποίο θα ενσωμάτωνε και "παιχνίδι" στον πραγματικό κόσμο. Μόνο που κυκλοφόρησε λίγο πριν την πανδημία, κάτι που έκανε το παιχνίδι στον πραγματικό "έξω" κόσμο πρακτικώς αδύνατο. Τον Γενάρη του '21 η Microsoft είχε ήδη αποφασίσει το κλείσιμο του Minecraft Earth στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Amazon Pantry

Η υπηρεσία της Amazon, η οποία σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως "Amazon Μπακάλικο", ξεκίνησε το 2014 ως μια υπηρεσία για να παραγγέλνεις συνηθισμένα είδη εύκολα και να σου έρχονται στο σπίτι μαζί. Η Amazon, όμως, εξαγόρασε την Whole Foods (αλυσίδα σουπερμάρκετ) και επέκτεινε τις λειτουργίες της στο delivery με την υπηρεσία "Fresh", αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως το Prime έκαναν την ύπαρξη του Pantry περιττή. Έκλεισε οριστικά τον περασμένο Γενάρη.

Project Loon

Η απόπειρα της Alphabet ("μητρικής" εταιρείας της Google) στο να παρέχει internet σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω… αερόστατων και η οποία χρησιμοποιούσε ειδικές "βάσεις" στο έδαφος ήταν το Project Loon. Ξεκίνησε το 2013 και… ουδέποτε είχε τρομερή απήχηση. Πλέον, με τη Starlink του Elon Musk να παρέχει internet σε όλο τον πλανήτη μέσω εκατοντάδων μικρών δορυφόρων, η ύπαρξη του Project Loon έγινε περιττή, οπότε και η Alphabet ανακοίνωσε το σταδιακό κλείσιμό του.

Tucows Downloads

Αυτό θα είναι γνωστό σε όσους "σέρφαραν" στο internet στα τέλη των 90s και τις αρχές των 00s. Η Tucows ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή sites για να κατεβάζεις προγράμματα (freeware ή shareware). Το ίδιο το όνομά της είναι αρκτικόλεξο της φράσης "The Ultimate Collection of Winsock Software", αλλά η ίδια η εταιρεία (η οποία υπάρχει ακόμη) έχει μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε άλλους τομείς της πληροφορικής, ενώ ελάχιστοι πλέον χρειάζονται κάποιο τέτοιο site για να βρίσκουν προγράμματα.

Google Stadia Games & Entertainment Team

Η υπηρεσία της Google για game streaming έφτασε το 2019 και υποσχόταν άψογο gameplay χωρίς την ανάγκη gaming PC κορυφαίων προδιαγραφών, αλλά και top παιχνίδια. Βέβαια, η "βιβλιοθήκη" των διαθέσιμων παιχνιδιών ουδέποτε ήταν "κορυφαία", κάτι που έγινε ακόμη πιο δύσκολο όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Google διέλυσε την ομάδα "Games & Entertainment" η οποία ήταν επιφορτισμένη με το να αναπτύσσει δικά της παιχνίδια. Ο λόγος; Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Stadia, το κόστος της ανάπτυξης ενός παιχνιδιού έχει εκτοξευτεί, ενώ και ο χρόνος που απαιτείται είναι πολύ μεγάλος.

HomePod και iMac Pro

Η Apple είχε μερικά πράγματα να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων και ένα από αυτά ήταν το HomePod πρώτης γενιάς. Μετά την κυκλοφορία του HomePod mini, το μεγάλο HomePod δεν είχε λόγο ύπαρξης. Ομοίως και για το iMac Pro, το οποίο είχε μείνει ίδιο για αρκετά χρόνια. Η Apple του έδειξε την πόρτα της εξόδου και κατεύθυνε τους fans της στο νέο iMac του 2021.

Logitech Harmony

Τα προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια της Logitech ονόματι Harmony είχαν αποκτήσει ένα φανατικό κοινό. Το Harmony Elite του '17 ήταν ίσως το καλύτερο τηλεχειριστήριο που κατασκευάστηκε… ever! Τι κι αν κόστιζε 400 ευρώ; Βέβαια, το streaming αλλά και το casting έκαναν τα τηλεχειριστήρια υπερύθρων λιγότερο "κερδοφόρα" για τη Logitech, οπότε τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε το τέλος της σειράς.

Microsoft Edge (σχεδόν)

Η Microsoft πέρασε χρόνια προσπαθώντας να κάνει τον Edge τον νέο Explorer, γράφοντας τον δικό της browser. Πέρυσι, όμως, αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται (τόσο) και να μεταφέρει τον Edge στη βάση του project Chromium, βάζοντας απλώς τις δικές της πινελιές σε μια δοκιμασμένη βάση – πάνω στην οποία βασίζεται και ο Chrome της Google. Από τον περασμένο Απρίλιο, έπαψαν να υπάρχουν εκδόσεις του Edge βασισμένες στην παλιά "ιδιόκτητη" πλατφόρμα της Microsoft. Από τότε, όλα τα updates του Edge εγκαθιστούν τη νέα, βασισμένη στο Chromium, έκδοση.

Κινητά LG

Το 2021 ήταν δύσκολη χρονιά για όλους τους κατασκευαστές κινητών, με την αγορά να "ζορίζει" για όλες τις εταιρείες των οποίων το όνομα δεν αρχίζει από "App" ή από "Sams". Όλες οι άλλες εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τις βαθιές τσέπες των Apple και Samsung, όσο και τις εξ ίσου βαθιές τσέπες των Κινέζικων Huawei και Xiaomi. Η LG είδε το "όνειρο" και αποφάσισε να αποτραβηχτεί από την αγορά, προτού οι ζημιές τραβήξουν όλη την εταιρεία στον πάτο.

Yahoo Answers

Το πιο γνωστό site ερωταπαντήσεων, το οποίο υπήρχε από το μακρινό 2005 και δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια πλατφόρμα στην οποία ο οποιοσδήποτε μπορούσε να πάει και να ρωτήσει το οτιδήποτε, όσο "παλαβό" κι αν ήταν. Αντιστοίχως, ο οποιοσδήποτε μπορούσε να απαντήσει την οποιαδήποτε ερώτηση. Τι κι αν το Yahoo Answers συνέχιζε να έχει ικανοποιητικό traffic; Η "μητρική" εταιρεία Verizon δεν ήταν φαν επομένως το site έκλεισε τον Μάιο.

Windows 10X

Τα Windows 10X ήταν η "ελαφριά" έκδοση των Windows 10 για tablets και συσκευές χαμηλού κόστους, τα οποία (η Microsoft ήθελε να) ήταν το αντίπαλο δέος για το Google Chrome OS. Η ανάπτυξη ενός ακόμη λειτουργικού συστήματος, όμως, δεν κρίθηκε σκόπιμη και όλη η έρευνα που έγινε για τα 10X μπήκε στην κανονική έκδοση των Windows 10 – αλλά και στα Windows 11.

Touch Bar

Η Apple έχει εισάγει πολλές καινοτομίες στα προϊόντα της και η Touch Bar ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες, μιας και η εισαγωγή της σήμανε την αφαίρεση των F-keys από τα πληκτρολόγια των MacBooks. Πολλοί, όμως, βρήκαν τη χρήση μιας μακρόστενης οθόνης αφής πολύ λιγότερο βολική απ' ότι των κανονικών πλήκτρων και πλέον, με τα τελευταία MacBook Pro, επανήλθαν τα κανονικά, πατροπαράδοτα, function keys.

YouTube dislike

Το "dislike" ή αλλιώς το "thumbs down" του YouTube ήταν χρήσιμο τόσο για τους απλούς χρήστες του όσο και για το ίδιο το σύστημα. Η εμφάνιση του αριθμού των dislikes, όμως, είχε οδηγήσει σε διάφορες "επιθέσεις" σε κανάλια και creators. Οι υπεύθυνοι του YouTube, όμως, πιστεύουν πως είναι το σωστό για να προστατεύσουν τόσο τους δημιουργούς όσο και την ίδια την πλατφόρμα, αλλά και για να δώσουν σε νέους παραγωγούς και μικρότερα κανάλια την ευκαιρία να αναπτυχθούν, αποκρύπτοντας των αριθμό των dislike.

LinkedIn China

Το LinkedIn – και η μητρική Microsoft – παραιτήθηκε από την αγορά της Κίνας, η οποία είναι γνωστή για τις "ιδιαίτερες" απαιτήσεις σε "επόπτευση" του περιεχoμενου. Αυτός ήταν ο επίσημος λόγος που η Microsoft έκλεισε τον επταετή κύκλο της στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Αναγνώριση προσώπου στο Facebook

Δεν το περίμεναν πολλοί αλλά, ειδικά μετά τα τελευταία "τρεχάματα" του Facebook με τη χρήση προσωπικών δεδομένων, η Meta ανακοίνωσε το τέλος αυτής της "λειτουργίας". Μάλιστα, εκτός του ότι πλέον το Facebook δεν θα αναγνωρίζει πρόσωπα από φωτογραφίες, θα διαγράψει και όλα τα αντίστοιχα δεδομένα τα οποία έχει συλλέξει εδώ και πολλά χρόνια.

Συνεργασία Cortana – Alexa

Η Microsoft είχε ανακοινώσει, μαζί με την Amazon, την έναρξη της συνεργασίας των δύο "έξυπνων βοηθών" το 2017, κάτι που επέτρεπε τη χρήση της Alexa από συσκευές της Amazon για την "κλήση" της Cortana και την εκτέλεση λειτουργιών στον υπολογιστή. Τον Νοέμβριο, όμως, η Microsoft ανακοίνωσε πως σταμάτησε η υποστήριξη της Cortana από την Alexa… πριν δύο μήνες! Και μόνο το γεγονός πως κανένας δεν το πήρε πρέφα επί δύο μήνες, σου εξηγεί και το γιατί…

Google Toolbar

Παλιά, την εποχή των… δεινοσαύρων της πληροφορικής, όταν η Google δεν ήταν παρά μια "απλή" μηχανή αναζήτησης, προτού γίνει ο κολοσσός του σήμερα και βγάλει τον δικό της browser (τον Chrome), βασιζόταν σε "toolbars" για να "βοηθάει" τους χρήστες του… Internet Explorer για να χρησιμοποιούν γρήγορα και εύκολα την υπηρεσία της. Το Google Toolbar υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια – όχι πως κανένας το ήξερε – αλλά πλέον όχι. Η Google "έκλεισε" το Google Toolbar for Internet Explorer μετά από δύο και πλέον δεκαετίες!

Ποιες από τις τεχνολογίες και τα προϊόντα που μας αποχαιρετούν από τη νέα χρονιά θα σου λείψουν;