Τι θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι;

Περίληψη: Όταν ακούμε για ένα βιβλίο ότι είναι «ιδανικό για παραλία», καταλαβαίνουμε ότι είναι ανάλαφρο και…ευκολοχώνευτο....

Όταν ακούμε για ένα βιβλίο ότι είναι «ιδανικό για παραλία», καταλαβαίνουμε ότι είναι ανάλαφρο και…ευκολοχώνευτο. Από την άλλη όμως, τα «βαριά» βιβλία, πότε θα τα διαβάσουμε; Μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας; Μέσα στο τρέξιμο και το άγχος; Μέσα στη μάχη για επιβίωση και το μόχθο για μια καλύτερη ζωή;

Εντάξει, λέμε και καμιά υπερβολή για να περάσει η ώρα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το καλοκαίρι προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για να ανατρέξουμε σε ένα στιβαρό μυθιστόρημα, γιατί μπορούμε να συγκεντρωθούμε πλήρως σε αυτό, εκμεταλλευόμενοι τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών.

Ξεκινάμε από την ελληνική βιβλιογραφία και το «Κάπταιν» του Στέφανου Ξενάκη, που θα κάνει κάθε γονιό ή παιδί να δει από νέα σκοπιά τη σχέση τους. Για εσένα όμως, που προτιμάς κάτι ταξιδιάρικο, τότε το «Ταξίδι στη Βενετία» είναι ό,τι χρειάζεσαι. Κάνε τη βόλτα σου στα υδάτινα σοκάκια της ιταλικής πόλης παρέα με τις ηρωίδες της Λένας Μαντά και ταξίδεψε σε μια ξεχασμένη εποχή.

Η μεγάλη αδυναμία του καλοκαιριού ήταν, είναι και θα είναι τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο σπεσιαλίστας του είδους Jo Nesbo εδώ και χρόνια συναρπάζει το αναγνωστικό κοινό με τις περιπέτειες του Χάρι Χόλε και η συνέχεια είναι επιτέλους εδώ: Το «Μαχαίρι» είναι το νεότερο επεισόδιο στην πολυτάραχη ζωή του νορβηγού αστυνομικού που τον βρίσκει εντελώς μόνο του, με το παρελθόν του να τον κυνηγά.

Πίσω στην πραγματικότητα, όμως, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να γίνει και πρώτης τάξης ευκαιρία για να ανακαλύψουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.. Άσε τον Χόρχε Μπουκάι να σε βοηθήσει να κάνεις «20 βήματα μπροστά» με τις συμβουλές του.

Πάμε μια βόλτα στα ράφια των ξενόγλωσσων βιβλίων και ας σταθούμε στην  one of a kind Victoria Hislop, που στο νέο της μυθιστόρημα «Those Who Are Loved» επανέρχεται στη χώρα μας, για να διηγηθεί μια ιστορία αγάπης, μητρικής στοργής και εμφύλιου διχασμού. Οι σχέσεις μεταξύ οικογένειας βρίσκονται στο επίκεντρο και του νέου βιβλίου της Jane Harper, «The Lost Man». Η οδύνη ενός θανάτου στην ερημική πλευρά της Αυστραλίας συνδυάζεται με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, που θα σε κάνουν να μη θες να χάσεις ούτε λέξη... 

Είπαμε, όμως, καλοκαίρι= αστυνομικό μυθιστόρημα. Πριν ακόμα ο Χάρι Χόλε αναλάβει να εξιχνιάσει εγκλήματα, ο ντετέκτιβ Bernie Gunther ήταν αυτός που έλυνε τα μυστήρια στο Βερολίνο των αρχών του 20ου αιώνα. Στο «Metropolis», το 14ο μυθιστόρημα του Philip Kerr με πρωταγωνιστή τoν Bernie Gunther, βρίσκουμε τον ντετέκτιβ αντιμέτωπο όχι με έναν αλλά με δύο κατά συρροή δολοφόνους, σε μια Γερμανία που αρχίζει να σκεπάζεται από το φάντασμα του Ναζισμού.

Στην ίδια περίπου εποχή μας γυρίζει και το «City of Girls», όπου στη Νέα Υόρκη του 1940, η 19χρονη Βίβιαν Μόρις έχει μόλις διωχθεί από το πανεπιστήμιο. Αυτό δεν θα της κοστίσει, όμως, αφού θα της ανοίξει μια πόρτα στη glam ζωή της πόλης. Τα λάθη δεν θα λείψουν και από αυτό το νέο κεφάλαιο την ζωής της, αλλά η πορεία της Βίβιαν δεν θα ήταν ποτέ η ίδια χωρίς αυτά.

Να φροντίσουμε όμως και τους μικρούς! Το υποχρεωτικό διάβασμα για το σχολείο έλαβε τέλος (μέχρι τον Σεπτέμβρη), αλλά οι διακοπές είναι ωραία ευκαιρία για πιτσιρίκες και πιτσιρικάδες να «ταξιδέψουν» με καλογραμμένα βιβλία και ιστορίες πολύτιμες:

Με το «Μια ματιά στη θάλασσα» μπορούν να εξερευνήσουν με εύκολο τρόπο για τα μυστικά της υδρόβιας ζωής ή ακόμα και να μάθουν την αλφαβήτα από μόνα τους. Τα παιδιά, όμως, δεν θέλουν μόνο μάθηση αλλά και παιχνίδι. Με το βιβλίο «260 παιχνίδια και δραστηριότητες για να μη βαριέσαι!» κάθε μικρό αγόρι και κορίτσι θα γεμίσει τις ημέρες του με δημιουργία και διασκέδαση.

Πριν την παραλία, κάντε μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημα Public ή το public.gr και εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα  – βρείτε όλα όσα χρειάζεστε εδώ!