To Android 10 είναι επίσημα διαθέσιμο!

Περίληψη: Μπορεί να μην έχει όνομα γλυκού, αλλά η επόμενη έκδοση του Android είναι και επίσημα εδώ!...

Μπορεί να μην έχει όνομα γλυκού, αλλά η επόμενη έκδοση του Android είναι και επίσημα εδώ! Μετά από αρκετές beta, η Google έδωσε επίσημα την τελική έκδοση του Android 10. Οι πρώτες συσκευές που θα πάρουν την αναβάθμιση είναι τα smartphone της Google φυσικά. Τα Pixel άρχισαν ήδη να λαμβάνουν το update το οποίο φέρνει πολλά νέα χαρακτηριστικά. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορείς να περιμένεις κι εσύ στη συσκευή σου όταν αυτή αναβαθμιστεί σε Android 10.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Android 10, που πολλοί χρήστες περίμεναν εναγωνίως, είναι το Dark Theme. Το σκοτεινό θέμα υπάρχει ήδη σε αρκετές εφαρμογές, αλλά με την έκδοση 10, τα smartphone που έρχονται με stock Android θα αποκτήσουν dark mode σε όλο το σύστημα. Φυσικά, αν διαθέτεις κάποια συσκευή όπως το Galaxy S10 ή το Note 10, που διαθέτουν μία τροποποιημένη από τη Samsung έκδοση του Android, τότε έχεις ήδη Dark Theme στη συσκευή σου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα gestures πλοήγησης στο λειτουργικό. Οι χειρονομίες θα αντικαταστήσουν την τριάδα πλήκτρων στην κάτω πλευρά, κάτι που όμως ήδη προσφέρεται από κάποιους κατασκευαστές. Η Huawei για παράδειγμα, σε smartphone όπως τα Mate 20 Pro και P30 Pro, προσφέρει την επιλογή για κατάργηση των πλήκτρων πλοήγησης. Η διαφορά είναι πως με την έλευση του Android 10 η χρήση των gestures είναι ο μόνος τρόπος πλοήγησης.

Κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά από τη Google όμως και περιμένουμε πως και πως να έρθει σε περισσότερα smartphone είναι το Live Caption. Η νέα αυτή λειτουργία μπορεί να βάλει υπότιτλους στην οθόνη σου σε πραγματικό χρόνο για ό,τι κι αν παίζει εκείνη τη στιγμή στην οθόνη σου. Το χαρακτηριστικό αυτό μάλιστα δουλεύει ακόμα και αν η συσκευή δεν έχει σύνδεση στο ίντερνετ. Επιπλέον, με το Android 10 βελτιώνονται και οι επιλογές δικαιωμάτων για τις εφαρμογές. Έτσι, σαν χρήστης θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο πως χρησιμοποιούν οι εφαρμογές τα δικαιώματα που τους δίνεις.

Όπως είπαμε, η αναβάθμιση ξεκίνησε πρώτα από τα Google Pixel. Από εδώ και πέρα, ο κάθε κατασκευαστής πρέπει να προσαρμόσει το update για τα δικά του smartphone. Οπότε, αν αναρωτιέσαι για το πότε θα έρθει και στο smartphone σου, η απάντηση δεν είναι βέβαιη καθώς κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα αναβαθμίσεων.