Back to basics / Θες smart TV; Αναβάθμισε αυτή που έχεις!

Περίληψη: Πριν αποφασίσεις να ανανεώσεις την τηλεόρασή σου με ένα smart μοντέλο, δες μερικούς τρόπους για να κάνεις... εξυπνότερη αυτή που ήδη έχεις!

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι, πλέον, ο κανόνας. Με λίγκα «κλικ» στο public.gr θα βρεις όλα τα διαθέσιμα μοντέλα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Με απλά λόγια μια smart TV είναι ο συνδυασμός μιας κανονικής τηλεόρασης και ενός μικρού υπολογιστή, με λειτουργίες και υπολογιστική ισχύ παρόμοια με εκείνη που βρίσκουμε σε ένα smartphone. Η κυριότερη λειτουργία μιας smart TV είναι ότι μπορεί να συνδεθεί στο Ιnternet – προφανώς μέσω του Wi-Fi του σπιτιού – αν και αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Σε πρώτη φάση χρειάζεσαι και τα αντίστοιχα apps, που θα σου επιτρέψουν, για παράδειγμα, να δεις υλικό από YouTubeNetflix ή Spotify - και αυτές είναι μόνο οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.

Για να «τρέξουν» όλα αυτά απαιτούνται και τα αντίστοιχα apps. Αν η τηλεόραση που έχεις δεν είναι smart, τότε σίγουρα δεν έχεις τίποτα από τα παραπάνω. Για αυτό το πρόβλημα, όμως, υπάρχει λύση. Για την ακρίβεια υπάρχουν πολλές λύσεις. Δική σου θα είναι η απόφαση, ποια από αυτές θα προτιμήσεις. Όλες αφορούν σύνδεση της τηλεόρασης μέσω HDMI. Ας τις δούμε μία προς μία.

Google Chromecast

Οι συσκευές Chromecast της Google δεν διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη ευφυία, πλην όμως επιτρέπουν στην τηλεόρασή σου να προβάλλει υλικό (βίντεο κατά κύριο λόγο) από άλλες συσκευές, κυρίως smartphones, tablets και υπολογιστές. Όλη η... εξυπνάδα παραμένει στη συσκευή της προτίμησής σου, δηλαδή στο smartphone, το tablet ή το laptop, και με το πάτημα ενός κουμπιού ό,τι θες να δεις στην τηλεόραση μεταφέρεται εκεί. Η τηλεόραση, δηλαδή, μετατρέπεται σε μια δεύτερη, μεγαλύτερη οθόνη για τη συσκευή σου και μάλιστα μπορείς να συνεχίσεις να την χρησιμοποιείς ενώ, για παράδειγμα, το βίντεο από το YouTube παίζει στη μεγάλη οθόνη. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελεί το νέο Chromecast with Google TV. Η νεότερη γενιά Chromecast συνοδεύεται από ανεξάρτητο λειτουργικό, που τρέχει στην ίδια τη συσκευή και διαθέτει τηλεχειριστήριο, οπότε δεν βασίζεται στο smartphone ή tablet σου.

Apple TV

Η συσκευή της Apple είναι ουσιαστικά ένα media player, το οποίο συνεργάζεται με την αντίστοιχη υπηρεσία της Apple. Το μηχάνημα είναι μια μικρή εκδοχή ενός iPhone – μάλιστα διαθέτει επεξεργαστή A-Series και λειτουργεί με apps φτιαγμένα είτε από την ίδια την Apple είτε από τρίτους μέσω του App Store. Δεν τρέχει iOS ομως αλλά tvOS. Ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του είναι το AirPlay, το οποίο επιτρέπει ασύρματη προβολή περιεχομένου από Apple συσκευές και για το λόγο αυτό προτείνεται για όσους έχουν και άλλες συσκευές Apple στην κατοχή τους.

Mini PC

Η πρόοδος της τεχνολογίας δε σταμάτησε στα smartphones. Και στους υπολογιστές μπορείς να βρεις πλέον μικροσκοπικά μοντέλα, όπως το Quest Mini PC Pro Plus QT02, τα οποία θα κάνουν πιο έξυπνη την τηλεόρασή σου. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως δεν «τρέχουν» απλώς ένα smart λειτουργικό με περιορισμένα features αλλά κανονικά Windows 10! Σε συνδυασμό με Bluetooth και USB μπορείς να συνδέσεις ένα mini PC στην τηλεόραση και να έχεις κανονικό PC, με πληκτρολόγιο και ποντίκι, Windows, Office, browser και ό,τι άλλο έχεις συνηθίσει! 

Android Stick

Μια πολύ διακριτική λύση, η οποία θα κρυφτεί στην πίσω πλευρά της τηλεόρασης, επάνω στη θύρα HDMI, είναι ένα TV stick. Τα TV sticks περιλαμβάνουν επεξεργαστή και λοιπά συστήματα ARM, «τρέχουν» Android και μετατρέπουν την τηλεόραση σε (πολύ) μεγάλο smartphone - χωρίς τις δυνατότητες αφής. Έχουν το πλεονέκτημα πως τα περισσότερα apps, που είναι διαθέσιμα για Android, είναι διαθέσιμα και σε αυτά! 

Media Player/TV Box

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει μοντέλα από πάρα πολλούς κατασκευαστές. Παλαιότερα τα media players περιορίζονταν στην αναπαραγωγή αρχείων (ταινιών ή μουσικής) από τον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο ή από το τοπικό δίκτυο. Τα πιο σύγχρονα μοντέλα, όμως, έχουν και δυνατότητες streaming από το Internet ενώ διαθέτουν και browser και, κατά περίπτωση, και άλλα apps. Η νέα μόδα θέλει media players με Android, έτσι θα έχεις το περιβάλλον παρόμοιο με το κινητό και το tablet σου (με όλα τα πλεονεκτήματα όπως apps, games κ.λπ.) στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου. Η χρήση βέβαια δεν γίνεται με την αφή αλλά με το ενσωματωμένο τηλεχειριστήριο και μάλιστα κάποιοι κατασκευαστές έχουν παραμετροποιήσει το Android προσθέτοντας κατάλληλους launchers για να γίνεται πιο εύκολα η πλοήγηση.

PlayStation / Xbox

Οι σύγχρονες παιχνιδομηχανές της Sony και της Microsoft δεν σταματούν στα παιχνίδια. Τόσο η προηγούμενη γενιά, με τα PlayStation 4 και Xbox One, αλλά και η νέα, δηλαδή τα PlayStation 5 και Xbox Series X, συνδέονται στο internet, διαθέτουν Blu-Ray drive, και έχουν apps για web surfing, Netflix, Spotify και άλλα. Τα χαρακτηριστικά τους τις κάνουν πολύ ικανά media players και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα παιχνίδια που μπορείς να παίζεις!

Αν και σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις, σου παρουσιάσαμε τις πιο διαδεδομένες και απλές εξ αυτών. Προφανώς οι επιλογές δεν τελειώνουν εδώ. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog και στο μέλλον θα σου δείξουμε και άλλα tech «κόλπα»!