Βελτίωσε την κάλυψη του Wi-Fi σου με απλές κινήσεις!

Περίληψη: Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να ψάξεις κάτι στο Internet από το smartphone,...

Πόσες φορές σου έχει τύχει να θέλεις να ψάξεις κάτι στο Internet από το smartphone, το tablet ή το laptop σου, και το σήμα του Wi-Fi να είναι τόσο χαμηλό που πρακτικά να μην φορτώνει τίποτα; Η ανεπαρκής κάλυψη ενός χώρου, οικιακού ή εταιρικού, είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ενός ασύρματου δικτύου, και οι αιτίες ποικίλουν. Το μέγεθος του χώρου, τα δομικά υλικά, παρεμβολές από άλλα ασύρματα  δίκτυα, ακόμα και ανεπιθύμητοι “χρήστες” μπορεί να ευθύνονται για το γεγονός ότι το σήμα και οι ταχύτητες που βιώνεις είναι χαμηλότερες από το επιθυμητό. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, που δεν απαιτούν απαραίτητα να βάλεις το χέρι στην τσέπη.

1. Αναβάθμισε το firmware του router σου

Ξεκινώντας από τα βασικά, το router είναι μία συσκευή που έχει το δικό της λογισμικό (firmware) και αυτό το λογισμικό ευθύνεται μεταξύ των άλλων, και για την απόδοση και την ταχύτητά του. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις,  είναι να μπεις στο web interface και να αναβαθμίσεις το firmware στην πιο πρόσφατη έκδοση – τις ακριβείς οδηγίες θα τις βρεις στο manual. Αν είσαι τυχερός, η αναβάθμιση μπορεί να σου λύσει διάφορα προβλήματα  όπως αστάθειες της σύνδεσης, κολλήματα του Wi-Fi, να βελτιώσει την κάλυψη, ακόμα και να αυξήσει την ταχύτητα της σύνδεσής σου.

2. Βρες την κατάλληλη θέση

Έχοντας εξασφαλίσει ότι έχεις το πιο πρόσφατο firmware, το επόμενο που θα πρέπει να φροντίσεις είναι η σωστή τοποθέτηση. Το ιδανικό θα ήταν το router να βρίσκεται στο κέντρο του χώρου που θέλεις να καλύψεις. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον φρόντισε το router να είναι μακριά από εμπόδια, να μην κρύβεται από άλλες συσκευές,  να μην είναι χωμένο σε ντουλάπια ή ράφια, ενώ αν μπορείς τοποθέτησέ το σε κάποιο ψηλό σημείο . Επίσης αν το router σου έχει πολλαπλές εξωτερικές κεραίες φρόντισε να είναι μοιρασμένες σε κάθετη και οριζόντια θέση.   

3. Ποια συχνότητα χρησιμοποιείς;

Αν το router σου είναι καινούργιο τότε μπορεί να υποστηρίζει τεχνολογία dual band, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί δύο ασύρματες μπάντες, στα 2,4GHz και 5GHz, οι οποίες εκτός του ότι έχουν και διαφορετική ταχύτητα, έχουν και διαφορετική εμβέλεια. Η μπάντα των 5GHz προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και συνήθως αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα παρεμβολών από άλλα δίκτυα, όμως το σήμα της παρεμποδίζεται πιο εύκολα από τοίχους και αντικείμενα. Από το web interface του router σου μπορείς να ρυθμίσεις το Wi-Fi σου θα λειτουργεί αποκλειστικά στη μία ή στην άλλη μπάντα, ή και στις δύο ταυτόχρονα.

4. Άλλαξε κανάλι

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενεργοποιώντας το Wi-Fi του laptop, του tablet ή του smartphone σου θα βρεις εκτός από το δικό σου και καμιά ντουζίνα άλλα δίκτυα, από τα γειτονικά σπίτια ή γραφεία. Αν και η ασύρματη δικτύωση είναι πολυκαναλική, ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη επικοινωνία με τις διάφορες ασύρματες συσκευές, εντούτοις αν τα περισσότερα γειτονικά δίκτυα χρησιμοποιούν το ίδιο κανάλι, τότε το σήμα σου θα είναι κακό και μπορεί να έχεις συχνές αποσυνδέσεις. Με μία δωρεάν εφαρμογή όπως το Acrylic WiFi Home για το laptop σου ή το WiFi Analyzer για το smartphone σου, θα μπορέσεις να δεις όλα τα ασύρματα δίκτυα που σε περιβάλλουν και πιο κανάλι χρησιμοποιούν, ώστε στη συνέχεια να επιλέξεις χειροκίνητα από το web interface του router σου εκείνο  που χρησιμοποιείται λιγότερο.

5. Επέκτεινε το δίκτυό σου

Καμιά φορά ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, είτε γιατί ο χώρος που έχεις να καλύψεις είναι πολύ μεγάλος, είτε γιατί η διαμόρφωσή του είναι δύσκολη (π.χ. πολυεπίπεδη),  η μόνη λύση για να βελτιώσεις την κάλυψη, είναι να επεκτείνεις το ίδιο το δίκτυο. Εδώ οι επιλογές που έχεις είναι δύο. Η πρώτη και πιο συνηθισμένη, να βάλεις ένα ή περισσότερα Wi-Fi extenders τα οποία συνδέονται με το ασύρματο router σου και “αναμεταδίδουν” το σήμα στους χώρους που θέλεις να έχεις καλύτερο σήμα. Η δεύτερη, να μεταφέρεις το δίκτυο εκμεταλλευόμενος την καλωδίωση του ρεύματος, με την αγορά κάποιου Powerline kit, λύση η οποία μπορεί να σου εξασφαλίσει (ανάλογα με το kit) τόσο ενσύρματη όσο και ασύρματη δικτύωση.