Can it run… Doom?

Περίληψη: Έχουμε δει το Doom να τρέχει σε κάθε λογής συσκευή, τώρα το είδαμε να παίζει και σε Kodak φωτογραφική από τα τέλη του ’90!

Με κάθε νέα κυκλοφορία hardware όλο και κάποιος θα ρωτήσει "Can it run Crysis?". Το παιχνίδι της Crytek ήταν τόσο απαιτητικό, που ακόμη και σήμερα πολλά PC δυσκολεύονται να το «τρέξουν». Στην άλλη άκρη του φάσματος έχουμε το Doom του 1993, που έχει μείνει στην ιστορία γιατί μπορεί να τρέξει παντού. Κι όταν λέμε παντού, το εννοούμε. Το Doom έχει περάσει με επιτυχία σε ΑΤΜ, παλιά iPod ακόμα και… τοστιέρες. Το θρυλικό παιχνίδι της id software εγκαταστάθηκε πρόσφατα σε ακόμα μία πλατφόρμα, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του 1998!

Το τρομερά cool επίτευγμα ανήκει αυτή τη φορά στον Clint Basinger, γνωστό στο YouTube ως «LGR». Το κανάλι του εξειδικεύεται στην παρουσίαση retro παιχνιδιών και hardware. Σε πρόσφατο βίντεο, λοιπόν, προστέθηκε ακόμα μια ηλεκτρονική συσκευή στον μακρύ κατάλογο αυτών που μπορούν να τρέξουν το original Doom.

Video Duration
15:46


Αυτή τη φορά το Doom τρέχει σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή της Kodak από το μακρινό 1998. Το μοντέλο που είχε αυτή την... τιμή είναι η Kodak Digital Science DC260 Zoom. Αυτό μπορεί να μην σου λέει και πολλά, αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν από τα κορυφαία της εποχής του. Διέθετε έναν CCD αισθητήρα 1.6 MP, 3x οπτικό zoom και αποθήκευε τις φωτογραφίες σε κάρτες compact flash. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, η τιμή της ήταν $1000 ($1575 σημερινή αξία).

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της, όμως, το οποίο την κάνει την καταλληλότερη υποψήφια για αυτό το πείραμα, κρύβεται στον επεξεργαστή της. Η μηχανή της Kodak χρησιμοποιούσε επεξεργαστή αρχιτεκτονικής PowerPC, ο οποίος βρισκόταν σε πολλούς υπολογιστές της εποχής. Το λειτουργικό που την συνόδευε λεγόταν Digita OS κάτι που επίσης βοήθησε στο εγχείρημα. Το λογισμικό επιτρέπει την εγκατάσταση νέων εφαρμογών και έτσι ο Clint Basinger κατάφερε να φορτώσει το Doom!

Το εντυπωσιακό είναι πως, για να παίξεις το παιχνίδι, δεν χρειάζεται καμία εξωτερική συσκευή. Τα πλήκτρα της κάμερας είναι αρκετά για τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού και η ενσωματωμένη οθόνη είναι αρκετή για να εμφανίσει το παιχνίδι. Η Kodak έχει ακόμα μία έκπληξη, όμως. Με το καλώδιο AV, που είχε στη συσκευασία, μπορεί να συνδεθεί με τηλεόραση και να γίνει μια άτυπη κονσόλα.

Φυσικά δεν συνιστούμε να αρχίσεις να ψάχνεις online για Kodak ψηφιακή με σκοπό να την μετατρέψεις σε κονσόλα. Το όλο εγχείρημα, όμως, παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον - τσέκαρε το βίντεο!